Προς ρήξη τα κόμματα της συγκυβέρνησης για το λουκέτο στην ΕΡΤ

Μεγάλη αναταραχή έφερε στην τρικομματική κυβέρνηση η απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ, καθώς οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Βενιζέλος και Κουβέλης, αποφάσισαν να κοντράρουν ευθέως την απόφαση του πρωθυπουργού, καταθέτοντας πρόταση νόμου για τη μη κύρωση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Το Μαξίμου αντέδρασε άμεσα επισείοντας την απειλή της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των δύο άλλων αρχηγών.

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συναντώνται εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης, με στόχο να εναρμονίσουν πλήρως τις κινήσεις τους σε αυτή την φάση. Κατά πληροφορίες του Βήματος, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξετάζουν δύο απαντήσεις στην πρόκληση της ΝΔ: είτε να δοθεί ψήφος ανοχής και να σχηματιστεί μονοκομματική κυβέρνηση από την Νέα Δημοκρατία, είτε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κεδίκογλουτο πρωί στον Βήμα 99,5, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο αρχηγοί δεν εξέφρασαν βέτο στον Αντώνη Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει μόνη στο λουκέτο, παρά την εκφρασμένη αντίθεση των άλλων δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, χωρίς τα οποία δεν συγκροτείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος θέτει εκ νέου θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης, λέγοντας ότι μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ σχολιάζουν πως οτιδήποτε γίνει από εδώ και πέρα, θα είναι ευθύνη του κ. Σαμαρά και της ΝΔ που εκβιάζουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Η στάση του Μεγάρου Μαξίμου

Απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις που έφερε η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ, το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής για τα αποτελέσματα της συνάντησης Βενιζέλου - Κουβέλη, αλλά ταυτόχρονα επισύει την απειλή της ψήφου εμπιστοσύνης, βάζοντας στο βάθος το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, κάτι που δεν ευνοεί τα δύο άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης, δεδομένων των τελευταίων δημοσκοπικών ευρημάτων.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι όλα θα εξαρτηθούν από την απογευματινή συνάντηση και τις τοποθετήσεις των προέδρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στο γραφείο του πρωθυπουργού έχουν συζητηθεί όλα τα πιθανά σενάρια και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να επιλέξει την... φυγή προς τα εμπρός.

Ήδη, στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά φέρεται να έχει μεταφέρει στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ότι η στήριξη της πρωθυπουργικής απόφασης αποτελεί έμπρακτη ένδειξη εμπιστοσύνης προς την ίδια την κυβέρνηση.

Μάλιστα στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει ακόμα και εισήγηση για να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...