Σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση από το «θάνατο» της ΕΡΤ

«Σοκ και δέος» από το «μαύρο» στη Δημόσια Τηλεόραση Ανοιχτό και πιο ορατό από ποτέ είναι το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μετά την υψηλού ρίσκου κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να βάλει λουκέτο στη Δημόσια Τηλεόραση.

Ο πρωθυπουργός πήρε μόνος του την απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η απόφαση αυτή, όπως αναμενόταν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έτυχε στήριξης από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους.

Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ωστόσο, αν και είχαν ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την απόφαση αυτή εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εξέφραζαν την έντονη διαφωνία τους, αλλά δεν φαίνεται να έθεσαν ευθέως θέμα κυβερνητικής σταθερότητας.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ στην τηλεφωνική επαφή που είχαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί με τον κ. Κουβέλη να λέει στον Α. Σαμαρά «Μην προχωρήσεις» και τον Ευ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίζει ότι δεν συμφωνεί. Ωστόσο ο Αντ. Σαμαράς δεν άφησε κανένα περιθώριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς, αφού μελέτησε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που του είχε παρουσιάσει ο Δημ. Σταμάτης, κατέληξε στον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα μιλώντας αργά χθες το μεσημέρι σε ομάδα βουλευτών της ΝΔ που κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αιτιολόγηση τη σκληρή απόφαση του.

"Σέβομαι απολύτως τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και δεν πρόκειται να ρισκάρω την αξιοπιστία" είπε και άφησε αιχμές κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, λέγοντας ότι η διοικητική μεταρρύθμιση έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και καιρό.

«Έπρεπε να είχαν κλείσει τα θέματα αυτά μέχρι τις 30 Μαΐου. Σήμερα έχουμε 11 Ιουνίου. Τι έχει γίνει; Τίποτα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στους βουλευτές του ότι είχε ενημερώσει ο ίδιος τη Δευτέρα τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

«Δεν μου είπαν ούτε ναι ούτε όχι. Τι έπρεπε να κάνω; Να περιμένω κι άλλο;»είπε και τόνισε: «Κλείνω έναν νοσηρό οργανισμό, κατάλοιπο παλαιών κομματικών αντιλήψεων. Όποιος θέλει, ακολουθεί. Εγώ είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω».

Μάλιστα πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή»μιλούν για μυστικό ραντεβού Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη το βράδυ της Κυριακής. Θέλησαν να μείνουν μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις αποφάσεις του.

Πληροφορίες λένε ότι σήμερα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νέα Ελληνική Ραδιοτηλεόραση. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα βασίζεται σε πρόταση που είχε συντάξει για την αναμόρφωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα επιτροπή υπό τον καθηγητή κ. Νίκο Αλιβιζάτο και είχε υποβληθεί στον τότε υπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλία Μόσιαλο.

Πάντως το μεν Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δεν κάνει πίσω και ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να κλείσει, ενώ θα φέρει προς κύρωση στην Βουλή και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά το κλείσιμο. newsbeast.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...