“Μογκαρμπίνα”, Ρόδος 1507 – Του Βαγγέλη Παυλίδη

“Η Βασίλισσα της Θάλασσας”, “Το Μεγάλο Καράκ”.
132 πόδια μήκος, 44 πλάτος. 100 κανόνια, πέντε καταστρώματα και τέσσερα κατάρτια, με 1000 ναύτες κι άλλους τόσους στρατιώτες. Το μεγαλύτερο καράβι της εποχής του, το καμάρι του Σουλτάνου της Αιγύπτου.
Χρόνια οι Ιππότες της Ρόδου έχουν την Mogarbina στο μάτι.
Η μεγάλη συνάντηση θα γίνει στα χρόνια του Μεγάλου Μάγιστρου d’ Amboise, αρχές του Σεπτέμβρη 1507, κάτι μέρες σαν και τώρα πριν 507 χρόνια. Αφού είχε κάνει τον γύρω της Μεσογείου, με την κοιλιά φουσκωμένη με κάθε λογής πολύτιμα εμπορεύματα, η “Μογκαρμπίνα” επέστρεφε τώρα στην Αίγυπτο.
Εκεί στα νερά της Κρήτης την περίμενε μια γαλέρα του Τάγματος… μια γαλέρα που το κατάρτι της ίσα που ‘φτανε στο πάνω κατάστρωμα του καράκ. Τρείς φορές ο καπετάνιος της γαλέρας, ο Αδελφός Γκατινώ, ζήτησε απο τους Αιγύπτιους να παραδωθούν. Τρείς φορές ο Αιγύπτιος καπετάνιος γέλασε βροντερά απο το ύψος της γέφυρας. Γέλασε και μια τέτρτη, όταν άκουσε την διαταγή “ΠΥΡ” και δεν ξαναγέλασε πια. Το βλήμα τον είχε πετύχει κατακούτελα!
Η Mogarbina οδηγήθηκε στο λιμάνι της Ρόδου, το μεγαλύτερο στην κυριολεξία λάφυρο των Ιπποτών.
Μετονομασμένη σε “Santa Maria” η Βασίλισσα της Θάλασσας θα αποτελέσει απ’ εδώ κι εμπρός την ναυαρχίδα του ροδίτικου στόλου.
pavlidiscartoons.com/blog

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...