Χοντροκομμένη παρέμβαση χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων την παρέμβαση που ετοιμάζει ο δήμος Ρόδου στο Παραδείσι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρόδος, 17/03/2023

- Εύκολα διαπιστώνει κανείς την αλλοίωση της φυσιογνωμίας ολόκληρων οικισμών, ως αποτέλεσμα μιας ισοπεδωτικής πρακτικής της οικοδομικής δραστηριότητας, ανεξάρτητης από τις έννοιες της ένταξης και της ομαλής συνύπαρξης με το προγενέστερα διαμορφωμένο οικιστικό περιβάλλον. Οι έννοιες της αποκατάστασης, της συντήρησης και της επανάχρησης, δυστυχώς, δεν είναι η προτεραιότητα και προκαλούν ακόμα αμηχανία, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αυτό, παρόλο που η Πολιτεία με διάφορα νομοθετήματα -ειδικά από την δεκαετία του 80 και έπειτα- προσπαθεί να εναρμονιστεί με την διεθνή πρακτική πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θέμα της διαχείρισης του κτιριακού αποθέματος της λεγόμενης “παραδοσιακής αρχιτεκτονικής” και κατ’ επέκταση του θέματος της “ταυτότητας” και αυθεντικότητας αυτού που ορίζουμε σαν “Τόπο’.  

Στην προκειμένη περίπτωση της επικείμενης κατεδάφισης ομάδας κτιρίων -που απαρτίζουν ένα σχεδόν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο- στον οικισμό του Παραδεισίου διαπιστώνεται, για ακόμα μια φορά, η αμηχανία αυτή και η αδυναμία εξεύρεσης μιας ενδεδειγμένης πρακτικής προς την κατεύθυνση μιας συνολικής και όχι αποσπασματικής και χοντροκομμένης παρέμβασης. Με εργαλεία όπως το -υπό κατάρτιση- πρόγραμμα  “Διατηρώ”, την συμβολή φορέων και επιστημόνων που έχουν γνώση του αντικειμένου και την συνειδητοποίηση της  δυναμικής που έχει η προοπτική μιας διαφορετικού τύπου προσέγγισης, τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά σε βάθος χρόνου, τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για τους επισκέπτες. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να εξετάζονται με σοβαρότητα μαζί με ειδικούς, αντί, με βεβαιότητα να δίνεται η εντύπωση ότι η ανάγκη για τέτοιου είδους παρεμβάσεις -από φορείς που δεν έχουν γνώση του  αντικειμένου-, είναι μονόδρομος.

Τέλος επισυνάπτεται για ακόμα μια φορά - όπως έχει κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς και στα μέλη μας - η εξαιρετική - εθελοντική - εργασία των συναδέλφων πάνω στο θέμα, όπου τεκμηριώνονται οι παραπάνω θέσεις,, τις οποίες στηρίζουμε πλήρως..

Για τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων

                     Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Κώστας Σχοινοχωρίτης

Ξανθή Σωτηράκη

Νικήτας Γκαβογιάννης 

Κωνσταντίνος Λεριάς

Γιάννης Ματσαμάς

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μαθητές απο Λύκειο της Ρόδου(Βενετόκλειο) πήγαν να κολυμπήσουν στην παραλία "Ελλη", εννοείται όχι...
Εικόνες ντροπής σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο Διαγόρας που διαχειρίζεται η Fraport. Μια σύντομη...
Μια προσωπική περιπέτεια, στη φάση της αρχικής ιατρικής αντιμετώπισης και της σχολαστικής...
Δημ. Γάκης: Πως πάλεψα το πολλαπλό μυέλωμα – Κατάθεση ψυχής στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου - Ο πρώην...