Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες - Η μουσική δημιουργεί δεσμούς φιλίας και ενώνει!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες
Η μουσική δημιουργεί δεσμούς φιλίας και ενώνει!


Όταν Έλληνες, Γερμανοί και Ιταλοί Χορωδοί τραγουδούν μαζί ελληνικά τραγούδια και μάλιστα τον Αλέξη Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να συγκινήσει… Και αυτούς που συμμετείχαν αλλά και αυτούς που , ως ακροατές-θεατές, το απόλαυσαν!    
 Ήταν η σειρά της Μικτής Χορωδίας του δημοτικού διαμερίσματος της Ρόδου , να φιλοξενήσει και να οργανώσει μουσικές συναυλίες-συμπράξεις με την Γερμανική Χορωδία του συλλόγου αποφοίτων του σχολείου Berthold Gymnasium και την Ιταλική Χορωδία Concentus Musicus του πανεπιστημίου της Pandova, ως συνέχεια των προ τριών μηνών αντίστοιχων συμπράξεων , επί Γερμανικού εδάφους ,στις πόλεις Freiburg και Konstanz, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Ρόδο, οι παραπάνω χορωδοί ,όχι μόνο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού , την ιστορία και τη φιλοξενία του, αλλά και να δώσουν δύο πολύ πετυχημένες - από κοινού με τη Μικτή Χορωδία μας - συναυλίες.
Η πρώτη, μια πολλή ζεστή, μελωδική κι άκρως επιτυχημένη συναυλία, δόθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στον επιβλητικό χώρο της Παναγίας του Μπούργκου, στις 8.30.μμ. στη Μεσαιωνική Πόλη, με αποσπάσματα από το έργο Αλέξης Ζορμπάς του Μίκη Θεοδωράκη , υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής, Μαέστρου κ. Μιχάλη Καλαεντζή. Πλήθος κόσμου, Έλληνες και ξένοι, ακόμα και όρθιοι, παρακολουθούσαν 120  χορωδούς «επί σκηνής» να αποδίδουν στα Ελληνικά και με αξιοσημείωτη ευαισθησία και σεβασμό το αριστούργημα του μεγάλου συνθέτη μας. Διάχυτη ήταν η συγκίνηση αλλά και τα χαμόγελα χαράς και ικανοποίησης- αυτά που συνήθως κι αβίαστα συνοδεύουν κάθε πετυχημένη (επι)κοινωνία. Σιγοτραγουδώντας σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, πολλοί έσπευσαν στο τέλος, να συγχαρούν και να ευχαριστήσουν τους εμπνευστές, τους Μαέστρους, αλλά και όλους τους συντελεστές της παράστασης για την πρωτοβουλία τους αυτή και το τόσο πετυχημένο αποτέλεσμά της!
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης, η αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου κ. Άντα Καραγιάννη, και ο Δ/ντής του ΕΟΤ Ρόδου κ. Αγαπητός Ξάνθης.
Μετά το πέρας της συναυλίας, όλοι οι χορωδοί, απόλαυσαν πλουσιοπάροχο δείπνο, στο Ρόδος Πάλλας, ευγενική χορηγία του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αντώνη  Καμπουράκη.

Η δεύτερη, επίσης πετυχημένη συναυλία, δόθηκε κάτω από την πανσέληνο του Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Rhodos Royal Grecotel, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013, στο Φαληράκι. Στους παριστάμενους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν την πραγματική Ελλάδα, μέσα από τα συναισθήματα που εξέφρασαν οι νότες και οι στίχοι, σε μια γλώσσα παγκόσμια, αυτή της τέχνης και του πολιτισμού. Ο ενθουσιασμός του κοινού που εκδηλώθηκε με παρατεταμένα χειροκροτήματα και αυθόρμητα επιφωνήματα θαυμασμού δημιούργησε μια πραγματικά ζεστή ατμόσφαιρα στο ανοικτό θέατρο του ξενοδοχείου.
Η διεύθυνση του ξενοδοχείου-παρέθεσε επίσης ως χορηγία, δείπνο σε όλους τους συντελεστές της συναυλίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το γκρουπ των 75 Γερμανών και Ιταλών χορωδών, αναχώρησε έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για το νησί μας, δίνοντας υπόσχεση φιλίας και επανόδου με κάθε ευκαιρία….!

Τις δύο συναυλίες συνόδευσαν οι εξαίρετοι Ρόδιοι μουσικοί: Δημήτρης Ιωσήφ – Πιάνο, Τάσος Νάνος, Γιώργος Πούλος – Μπουζούκι, Μιχάλης Χατζηπέτρος – Κιθάρα, Μάνος Κατσάνος, Βασίλης Ζαχαριού – Μπάσο, ενώ τα σολιστικά μέρη τραγούδησε η Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη ενπυπωσιάζοντας το κοινό.

Σε ανακοίνωσή της η Μικτή Χορωδία ευχαριστεί όλους τους χορωδούς χωριστά για τα νόστιμα και πλούσια εδέσματα και ποτά που προσέφεραν στους φιλοξενούμενους, την κ. Μαριέττα Καραμαρία για το σχεδιασμό της αφίσας, το τυπογραφείο Νίκου Χατζηκαλημέρη για την προβολή των εκδηλώσεων, το κέντρο μουσικής «Φώτης Γιακουμάκης» για την χορηγία της ηχητικής υποστήριξης, το ζεύγος Μιχάλη και Λίζας Παπαγαπητού, τον κ. Γιώργο Βρανά, τον σύλλογο γυναικών Κοσκινού, το χορευτικό του συλλόγου Τερψιχόρης Καλυθιών.
Ευχαριστεί επίσης τους χορηγούς: Δ.Ο.Π.Α.Ρ, Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, Μουσικό Σχολείο Ρόδου, Ξενοδοχεία, Rodos Palace, Rodos Royal και Ladiko, για την δωρεάν φιλοξενία του Μαέστρου κ. Rainer Pachner και του συνοδού της χορωδίας στη Γερμανία κ. Hubertus Teufel.

Τέλος, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου κάνει γνωστό στο κοινό πως είναι ανοιχτή σε νέα μέλη, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να την πλαισιώσει. (Πληροφορίες στο τηλ.6945.292965)

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...