Τώρα οι προτάσεις των κομμάτων για προγραμματική συμφωνία να ενημερωθούν οι πολίτες - του Κοσμά Σφυρίου

ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Είναι γνωστό σε όλους, πως όποιο αποτέλεσμα κι αν προκύψει από τις εκλογές με την απλή αναλογική, κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στην Βουλή. Γι’ αυτό καθημερινά παρακολουθούμε στα τηλεοπτικά μέσα, να γίνεται συζήτηση για πιθανά σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Εξ άλλου από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε, σήμερα στα 23 υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, που εφαρμόζουν πολιτικές με βάση τις μεταξύ τους προγραμματικές συμφωνίες.

Με αυτά τα δεδομένα, στους δυο μήνες που απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να προβάλλουν - καθημερινά - σε όλες τις ενημερωτικές εκπομπές των καναλιών, με ποιες προτάσεις θα συμβάλουν στην αναζήτηση προγραμματικής συμφωνίας. Αυτό πιστεύω, πως πρέπει να κάνουν και όχι να αναλώνονται οι εκπρόσωποι τους στις τηλεοράσεις σε «κοκορομαχίες», σε αντιπαραθέσεις για το παρελθόν και στην καλύτερη περίπτωση, σε κριτικές για τις αποτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής των αντιπάλων κομμάτων. Αυτές τις γνωρίζουν οι πολίτες και τις αξιολογούν ανάλογα …

Αντίθετα, υπάρχει απόλυτη ανάγκη, έλληνες πολίτες να μάθουν τις προτάσεις τους, πριν πάνε στις κάλπες, για να μπορούν : να τις αξιολογήσουν, να κρίνουν και να αποφασίσουν, τι θα ψηφίσουν.

Εξ άλλου, να μην ξεχνούμε, πως το Σύνταγμα της χώρας μας, σε καθένα από τους προέδρους των τριών πρώτων κομμάτων, που παίρνουν εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δίνει χρονικό περιθώριο τριών (3) μόνο ημερών ( ! ), να διερευνήσουν την δυνατότητα προγραμματικής συμφωνίας. Χρόνος πολύ ανεπαρκής.

Άρα, καλό θα είναι, κατά το προεκλογικό δίμηνο, να έχει γίνει σχετική προεργασία στο προγραμματικό επίπεδο και όχι να σπαταληθεί αυτός ο χρόνος, μέσα στην ακραία πόλωση και στις στείρες αντιπαραθέσεις, έως και «τυφλές» λεκτικές συγκρούσεις.

Αυτό θα είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική «συμπεριφορά» των κομμάτων, που θα αναβαθμίσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Όμως, υπάρχει η πολιτική βούληση ; Όχι. Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει, ότι η χώρα θα οδηγείται σε αλεπάλληλες εκλογές μέχρι να προκύψει αυτοδύναμη πλειοψηφία και παράλληλα ο Τσίπρας (που επέβαλε την αναλογική) βάζει ως προϋπόθεση να είναι πρώτος, για να σχηματιστεί κυβέρνηση ! Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, την απόφαση των πολιτών στις κάλπες την σέβονται και δεν τους ζητούν, εκβιαστικά, να την αλλάξουν σε τρεις εβδομάδες, αν δεν συνάδει με τα πολιτικά σχέδια των προέδρων κάποιων κομμάτων (βλ. Ν.Δ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α).

Γνωρίζω, ότι δυστυχώς αυτό δεν θα γίνει και ότι θα συνεχιστεί η ακραία πόλωση, ιδιαίτερα μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό τους συμφέρει ψηφοθηρικά , γιατί αυξάνει τις συσπειρώσεις τους και παράλληλα συμπιέζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έτσι, δυστυχώς, θα συνεχίσει η Δημοκρατία μας να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των «ατελών» δημοκρατιών, στις σχετικές διεθνείς αξιολογήσεις…

Ρόδος 24 / 3 / 2023

Κοσμάς Σφυρίου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...