Το μέλλον δεν το περιμένεις ,το προετοιμάζεις - του Μανώλη Σαββή

Το μέλλον δεν το περιμένεις ,το προετοιμάζεις

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας.

Με την ελπίδα ότι ο πόνος που περνάμε ,ο θυμός και η αγανάκτηση που καταθέτουμε με την συμμέτοχη μας στις συνεχείς συλλογικές εκδηλώσεις ,θα μετατραπούν σε περισσότερη διαφάνεια ,ευθύνη , απονομή δικαιοσύνης ,αξιοκρατία , σε κράτος εγγυητή της ασφάλειας μας , για να συνεχίσουμε την ζωή μας .

Αυτό θα πρέπει  θα είναι το μνημόσυνο που οφείλουμε στους αδικοχαμένους νεκρούς .

Παίρνω την αφορμή από τις συναντήσεις διαβούλευσης της ΑΝΔΩ για τον νέο LEADER 2023-2027, να καταθέσω ξανά σκέψεις για την νέα περίοδο που σχεδιάζουμε.

Η ΑΝΔΩ Α.Ε. ξεχωριστό θετικό παράδειγμα επιχείρησης της Τ.Α. με θετική προσφορά και κυρίως λειτουργία που δεν ακολούθησε την γνωστή πορεία των επιχειρήσεων της Τ.Α, που μόνο απορροφούσαν πόρους, έγιναν εργαλεία μικροπολιτικής και πολλές οδηγούνταν στο κλείσιμο και εκκαθάρισης ζημιών.

Πρόσθεσε πόρους και διαχειρίστηκε διαχρονικά μεγάλο ύψος ευρωπαϊκών πόρων που διοχετεύτηκαν κυρίως σε περιοχές χαμηλής αναπτυξιακής πορείας και ενίσχυσαν με πλήθος μικρών έργων το  κοινωνικο-οικονομικό τους profile.

Νιώθω τιμή μου που υπηρέτησα ως Πρόεδρος την περίοδο 2006-2011 και οφείλω πολλά στην όποια παρουσία μου στις θέσεις που υπηρέτησα στο χώρο της Τ.Α. (δήμαρχος, αντιδήμαρχος κ.λ.π.).

Επίσης, αυτήν την περίοδο κατατέθηκε νέο νομοσχέδιο για την απόδοση καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου , που επί δεκαετίες βρίσκεται σε εκκρεμότητα με έντονα στοιχεία αδικιών, αντιαναπτυξιακής προφοράς, αδιαφάνειας, στέρησης πόρων κ.λ.π.

(Νόμος 5024/2023-ΦΕΚ Τεύχος Α Νο.41/24.2.2023)

Γνωρίζοντας μάλιστα ότι το μέγεθος της Δημόσιας ακίνητης περιουσίας στον τόπο μας λόγω του Κτηματολογίου αποτελεί σημαντικό μέγεθος, εύκολα διαπιστώνει κανείς και την δυναμική που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να προσθέσει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Όμως ,δεν πρέπει να ξεχνάμε και το αρνητικό παρελθόν μας στην διαχείρηση της.

Τόσο  ο μεταπελευθερωτικός οργανισμός διαχείρισης  ΟΑΠΔΔ/Νόμος 2100/1952 ,όσο και ο γνωστός Νόμος 719/77  καταργήθηκαν  λόγω έντονης διαπλοκής και παράνομου πλουτισμού.

Ελπίζω οι δικλείδες στον νέο Νόμο να αποτρέψουν την επανάληψή του και να μην συνδεθεί με ψηφοθηρική πρακτική. Περίεργη βέβαια η περίοδος ψήφισής του…

Θα προσπαθήσω να καταθέσω με το παρόν την άποψή μου στον αναγκαίο πλέον προσανατολισμό και στην προσπάθεια ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα και σύνδεσής του με την τουριστική δυναμική που έχει ο τόπος μας. Το νησί μας διαθέτει σημαντική αγροτική και καλλιεργήσιμη γη που κάποτε κυριαρχούσαν τα τοπικά προϊόντα μας (σιτηρά, κηπευτικά κλ.π.).

Η μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού, ως εύκολος πλουτισμός, η μετανάστευση, τόσο η εσωτερική συγκέντρωση στο Βόρειο τρίγωνο όσο και η εξωτερική οδήγησαν στην εγκατάλειψή της,  καιόπως λέμε<< όπως στρώσεις θα κοιμηθείς.>>

Ήρθε η ώρα για την βιώσιμη ανάπτυξη που επικαλούμαστε να φέρουμε θετικές ανατροπές. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι άριστες, οι δυνατότητες για προώθηση και εμπορία μεγάλες .Αρκεί να αντιληφθούμε τι σημαίνει 2,5 εκατομ. επισκέπτες-καταναλωτές, ετησίως στο νησί μας , και ήδη διαπιστώνουμε ελλειμματικές υποδομές για την εξυπηρέτηση τους,   και για την προσέλκυσης ποιοτικού πελατολογίου και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Σίγουρα, σημαντικός παράγοντας θετικής εξέλιξης αποτελεί και η ανταγωνιστική τιμή για την προώθησή τους, που ασφαλώς σχετίζεται και με το μέγεθος των παραγωγικών μονάδων.

Η Ρόδος σαφώς πρέπει να προσανατολιστεί σε προϊόντα υψηλής ποιότητας με τους προβλεπόμενους κανόνες τυποποίησης και επεξεργασίας .

Αρνητικό στοιχείο στην διαχείριση της προσπάθειας αποτελεί ο μικρός κλήρος, η έλλειψη βασικών  συμπληρωματικών υποδομών (δίκτυα άρδευσης, αγροτική οδοποιϊα κ.λ.π.). και φυσικά νεος επαγγελματικός προσανατολισμός , παροχή υποδομών σε ΟΛΟ  το νησί ,όπως  υγείας ,παιδείας ,στήριξης οικογένειας.

Να λοιπόν η ευκαιρία !

Η απόδοση Δημόσιας αγροτικής γής να συνδυαστεί με υποχρεωτικό αναδασμό σε όλο το νότιο τμήμα του Νησιού και  στην ενδοχώρα  , ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα.

Φτάνει μόνο αυτό;

Όχι φυσικά.Χρειάζεται να ενισχύσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ) στον αγροτικό τομέα, να δημιουργήσουμε υπηρεσίες επιστημονικής παρακολούθησης, κατάρτισης και έρευνας στον αγροτικό τομέα στο πεδίο και όχι μόνο στα γραφεία.

Οι παραμελημένες εκτάσεις της Βάρης και Καλαμώνα πρέπει να αξιοποιηθούν για  πρότυπες καλλιέργειες ,εκπαιδεύσηστο πεδίο κλπ.

Οφείλω να υπενθυμίσω ως θετικό παράδειγμα τον αναδασμό που έγινε την δεκαετία του 1980 στην περιοχή της Απολακκιάς σε συνδυασμό με την λειτουργία του φράγματος. Μάλιστα πρέπει να αναφέρω ότι με εύκολες, γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες αποδόθηκε και σημαντική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στους πραγματικούς χρήστες.

Η προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια με τις γνωστές γιορτές  (καρπουζιού,καρυδιού,πορτοκαλιού κλπ) ,που επαναλαμβάνουμε πρέπει να δώσουν την θέση τους σε εκδηλώσεις προβολής τοπικών προϊόντων  από παραγωγούς και φυσικά διασύνδεσης τους  με την τουριστική αγορά.

Νομίζω ήρθε η ώρα να θεσμοθετήσουμε  νέα έκθεση αγροτικών προϊόντων κατά το πρότυπο της έκθεσης  χειροτεχνίας Κρεμαστής, όπου συνεχώς διαπιστώνουμε την  απουσία  τοπικών μονάδων.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό.

 Μπορούμε να το επιδιώξουμε  ,να επιβεβαιώσουμε  το Δήμος κυβερνείο σε όλο το νησί.!

<Η Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα είναι αρμόδια για την προστασία και ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής, της ζωικής παραγωγής και της αλιείας στην περιοχή του Δήμου, την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου για την βελτίωση των μεθόδων εργασίας και την καλύτερη οργάνωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων>

 Αυτό αναφέρεται στις αρμοδιότητες της  Διεύθυνσης στο οργανόγραμμα του Δήμου Ρόδου ! Πόσο επαληθεύονται ;

Να προσθέσω, βέβαια, την  δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος στον Δήμο να αποκτήσει ιδιοκτησία σε ακίνητα του δημόσιου, όπου λειτουργούν υποδομές του .(Σχολεία, δεξαμενές ,αποθήκες ,χώροι πρασίνου κλπ . ) ώστε να μπορούν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτήσεις ,με την βασική αρχή ότι οι πόροι να διοχετεύονται σε πραγματικές ανάγκες και υποδομές  που  είναι σε χρήση της κοινωνίας.

 Ένας απολογισμός   για  τα ποσά  που σπαταλήσαμε χωρίς αποτέλεσμα  θα αποκαλύψει πολλά!

Το μέλλον δεν το περιμένεις απλά …αλλά το προετοιμάζεις

Ιδού λοιπόν η Ρόδος… 

Σαββής  Μανώλης

Πρ.Δήμαρχος Νότιας Ρόδου

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...