Το ΚΚΕ της Ρόδου καλεί Σωματεία και Συλλόγους σε κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στην Ενημέρωση

Δελτίο τύπου Στοπ στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης πρέπει να βάλει εδώ και τώρα το λαϊκό κίνημα. Πρέπει να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην τρικομματική κυβέρνηση να πάρει πίσω την επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δίνει τη δυνατότητα σε έναν υπουργό να κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες φορείς του Δημοσίου, να απολύει το προσωπικό και να εκποιεί την περιουσία του. Το κλείσιμο της ΕΡΤ , αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα στην ενημέρωση και στις λαϊκές ελευθερίες. Με την ενέργεια αυτή η τρικομματική κυβέρνηση παραδίδει την ενημέρωση, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εκπομπές, διαδικτυακούς τόπους, ένα τεράστιο οπτικοακουστικό αρχείο, μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής δημιουργίας της χώρας και μια σημαντική τηλεοπτική υποδομή στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Από την πρώτη στιγμή η ενέργεια αυτή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Το ΚΚΕ με πολύμορφες δράσεις, κινητοποιήσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες, στήριξε στη πράξη από την πρώτη στιγμή τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ο τηλεοπτικός σταθμός 902 που διατέθηκε άμεσα για την αναμετάδοση της ζωντανής εκπομπής που κάνουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, διακόπηκε επανειλημμένα από την πολυεθνική εταιρεία ψηφιακών δορυφορικών μεταδόσεων DIGΕΑ. Στην ίδια ρότα και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) απειλεί με κυρώσεις τον «902», γιατί συνεχίζει να αναμεταδίδει την εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ενημέρωσης του λαού. Τις ίδιες απειλές εξαπολύει η κυβέρνηση προς κάθε άλλο μέσο ενημέρωσης που μεταδίδει προγράμματα εργαζομένων της ΕΡΤ.

Καμιά αυταπάτη για τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ότι δήθεν διαφωνούν, ενώ προσπαθούν με κοροϊδία και μοιρασμένους ρόλους να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να τους σύρουν στο συμβιβασμό, για να ανοίξει δρόμος για μαζικές απολύσεις σε δεκάδες ακόμα Οργανισμούς του Δημοσίου, με συνέπειες για όλο το λαό.

Καμιά αυταπάτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αντιδραστικό φιλομονοπωλιακό της χαρακτήρα, εχθρικό για το λαό, όπως αποδείχθηκε και στο ζήτημα της ενημέρωσης. Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά στην Ελλάδα, την ίδια ώρα στο Στρασβούργο, στις 12 Ιούνη και στη κοινή συζήτηση για τα "Ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ ανά τον κόσμο» , ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας , καταγγέλλοντας το κλείσιμο της ΕΡΤ, απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο της Ιρλανδικής Προεδρίας Γκρ. Λουσίντα, τον Μ. Μπαρόζο και τον Μ. Σουλτς ζήτησε να τοποθετηθούν απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση της ελληνικής συγκυβέρνησης και το αίτημα των εργαζομένων για την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Η απάντηση της ΕΕ ήρθε από τον επίτροπο Ο. Ρεν που δήλωσε ότι «η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι της ελληνικής κυβέρνησης» και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αμφισβητεί τις αποφάσεις της για τους κρατικούς φορείς, εκθέτοντας ευρωβουλευτές των σοσιαλδημοκρατών (ΠΑΣΟΚ) και των Οικολόγων - Πράσινων, που με χυδαίο τρόπο επιχείρησαν να καλύψουν την επαίσχυντη απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για πρόκληση γιατί η ΕΕ ποτέ δεν κουράζεται να μιλά για "παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "δημοκρατικών αρχών" όταν έχει ανάγκη από προσχήματα για τις επεμβάσεις της προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλίων που υπηρετεί.

Αυτή είναι η δικτατορία των μονοπωλίων. Αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι ένα πρόβλημα "δημοκρατίας" όπως βολεύει διάφορους να το περιορίζουν εκεί, αλλά η ίδια η δικτατορία των μονοπωλίων. Αυτή η δικτατορία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλάζοντας διαχειριστές στην εξουσία, αλλά με αλλαγή της τάξης που έχει την εξουσία. Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων προκύπτει και στο θέμα της ενημέρωσης σαν απόλυτη ανάγκη. Αυτοί που μπορούν να επιβάλουν την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όταν είναι οργανωμένοι ως τάξη απέναντι σε τάξη και οργανώνουν την πάλη τους, έτσι που να οδηγεί στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Οι ως τώρα εξελίξεις και στο θέμα της ενημέρωσης ενισχύουν τη θέση του ΚΚΕ ότι είναι η ώρα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της να βάλουν την δική τους σφραγίδα στην από δω και πέρα εξέλιξη. Αυτό δεν θα είναι περίπατος, αλλά μια διαρκής σκληρή αναμέτρηση, που μόνο μια συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, τη στρατηγική, τα κόμματα και το κράτος τους μπορεί να δώσει. Καλούμε το Ροδιακό λαό να συμμετέχει με πολύμορφες δράσεις , με πρωτοβουλίες των σωματείων και των συλλόγων μαζί με τους απολυμένους εργαζόμενους στην ΕΡΑ Ρόδου, ώστε να καταργηθεί άμεσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Ρόδος 14/06/2013

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...