Τουρκικό σχέδιο Β’ στο Κυπριακό από τον Νταβούτογλου

Ένα σχέδιο Β΄για την Κύπρο φαίνεται ότι έχει ετοιμάσει η τουρκική κυβέρνηση -διά χειρός του κ. Νταβούτογλου- σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη λογική των δύο κρατών και αυτό, κατά την Άγκυρα, θα επιβληθεί όταν δεν θα υπάρξει λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που αποκαλύπτει Το Βήμα, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας η τουρκική πλευρά σχεδιάζει να προωθήσει τη θέση ότι «η μη λύση αποτελεί λύση», δηλαδή νομιμοποιείται στο σημερινό status quo.

Τις πληροφορίες για την ύπαρξη σχεδίου Β' διοχετεύει σε τουρκικές και τουρκοκυπριακές εφημερίδες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην Καθημερινή Κύπρου, η Αγκυρα προσανατολίζεται στη μείωση κατά 6.000 στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων. Το σχέδιο προβλέπει αναδιοργάνωση των τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμενα εδάφη και συγκεκριμένα τη μετατροπή των υφιστάμενων μεραρχιών σε ταξιαρχίες και των ταξιαρχιών σε συντάγματα. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα μειωθεί και το πολιτικό προσωπικό των κατοχικών δυνάμεων.

Όλες αυτές οι πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα σχεδόν ταυτόχρονα με τη δήλωση Ερντογάν ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρο, αλλά και μερικά μόλις 24ωρα μετά τις αναφορές από τον ΟΗΕ ότι στο νησί έχει«επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες».

Την Τρίτη αναμένονται να υπάρξουν χωριστές συναντήσεις της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπαντεχαϊμ με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη (επίσημο διαπραγματευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας) και Οσμάν Ερτούγ (διαπραγματευτή του κατοχικού καθεστώτος). Στόχος είναι να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, χωρίς όμως, μετά τα όσα αποκαλύπτονται, να υπάρχει τέτοια προοπτική.

Newsroom ΔΟΛ In.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...