Τι Ειρωνεία της Τύχης, η σύμπτωση του θανάτου την ίδια μέρα των Ντελόρ και Σόϊμπλε !!!. Γράφει ο δικηγόρος Ιωάννης. Σ. Κουμπιάδης

    Γράφει ο δικηγόρος Ιωάννης. Σ. Κουμπιάδης.

Τι  Ειρωνεία της Τύχης, η σύμπτωση του θανάτου την ίδια μέρα των Ντελόρ και Σόϊμπλε !!!.

Το γεγονός της σύμπτωσης, αλλά και της ειρωνείας της τύχης,  να έχουν φύγει την ίδια μέρα από την ζωή, ο Ζακ Ντελόρ και ο Βόλφγκαντ Σόϊμπλε, στο λυκόφως του 2023, δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο και ασχολίαστο.

 

Ο πρώτος ήταν ο «σοφός Οραματιστής» και Φεντεραλιστής, ο οποίος πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, που κατέστησε δυνατή την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), ήταν δε ένας από τους «αρχιτέκτονες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε) και  ο «πατέρας» του ευρώ. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 1981 έως το 1984 με την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν και  υπηρέτησε ως πρόεδρος της Κομισιόν, για τρεις θητείες – περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο κάτοχο του αξιώματος – από τον Ιανουάριο του 1985 έως τα τέλη του 1994. Εγκαινίασε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, η οποία ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, και εγκαινίασε την ενιαία αγορά το 1993.Ο φεντεραλισμός του Ντελόρ και η μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις ασθενέστερες τον έφερε σε σύγκρουση με την σιδηρά  βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία  φώναζε: «θέλουμε τα λεφτά μας πίσω!» σε μια ιστορική τότε  ομιλία της και από τότε, όπως λένε, μετέστρεψε  τους Βρετανούς προς το μελλοντικό τους Brexit. Ως πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζακ Ντελόρ κατάφερε να ενισχύσει τις φτωχότερες χώρες με τα ονομασθέντα «πακέτα Ντελόρ» , που υπήρξαν πρόδρομοι των σημερινών ΕΣΠΑ..Έτσι ήταν κυρίως  γνωστός στη χώρα μας, δηλαδή  από τα συνδεδεμένα με το καλό όνομά του «πακέτα Ντελόρ» (1989-1993), που ήσαν Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις με σκοπό να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές και να αναβαθμιστεί η οικονομία της Χώρας μας. Γεγονός όμως  είναι ότι ενώ  η Ελλάδα πήρε συνολικά 9,63 δισ. ευρώ μεταξύ των ετών  1988-1993, από δύο πακέτα, κυρίως για έργα υποδομής,  δεν αξιοποιήθηκαν σωστά οι πόροι αυτοί και ακόμη και τώρα που  έχουμε περάσει πλέον στην νέα ψηφιακή εποχή, δυστυχώς ,  υστερούμε αρκετά σε βασικές υποδομές. Βέβαια δεν  έλειψαν τότε  οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση. Ας είναι αιωνία του η  μνήμη!

  Ο δεύτερος ήταν , ο άνθρωπος της σκληρής λιτότητας και του παρ΄ όλίγον «Grexit», με το κακό για τους Ελληνες όνομα του, συνδεδεμένο με τα μνημόνια και την εξ αιτίας αυτών ισοπέδωση στη κυριολεξία της χώρας μας. Δεν ξεχνιούνται τα αποκρουστικά λόγια του, τον Φεβρουάριο του 2016:"Η  έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε πονέσει τους Ελληνες μια φορά και θα είχε αποφευχθεί αυτή η ατέλειωτη επίπονη διαδικασία που βιώνει τώρα ο ελληνικός λαός». Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη , ούτε αναγνώρισε τουλάχιστον όσο ζούσε το λάθος του για την Ελλάδα, σε αντίθεση με την Μέρκελ η οποία, αποχωρώντας τέλος του 2021,στα 67 της χρόνια και ύστερα από 16 χρόνια στην καγκελαρία, ,η πρώτη δε γυναίκα στο αξίωμα έστω και με όχι ένα καθαρό «mea culpa» , αναγνώρισε έμμεσα το λάθος ,δηλώνοντας ,κατά την αποχώρηση της, ότι η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας της ήταν όταν ζήτησε τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα .Ομως η Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν τότε γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, έχει δηλώσει από το 2018 ότι: «κάναμε λάθος στην Ελλάδα».                                        Ο αποθανών δεδικαίωται(;).* Ας τον συγχωρέσει αυτόν ο Θεός!

*( Πάντως, η πλήρης φράση στην προς Ρωμαίους Επιστολή του Απ. Παύλου είναι :«Ο γαρ αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας», δηλαδή περιοριστικά μόνο από την αμαρτία, αφού αυτή στον νεκρό δεν έχει πλέον καμιά εξουσία πάνω του)!!!  

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ. ΑΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...