Τηλεδιάσκεψη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω με εστιάτορες και με τη συμμετοχή του Ν. Σαντορινιού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Θέμα: «Τηλεδιάσκεψη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω με εστιάτορες και με τη συμμετοχή του Ν. Σαντορινιού»

- «Ν. Σαντορινιός: Στα τραπέζια των μαγαζιών εστίασης, μόνο προβλήματα και χρέη υπάρχουν»

- Με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης Κω (ΣΕΠΕΚΩ), και τον βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριο Σαντορινιό, για μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης στο νησί. 

Από το Δ.Σ. του ΣΕΠΕΚΩ, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Μανιάς, ο Γραμματέας κ. Γιώργος Σεγραίδος και τα Μέλη κα. Κατερίνα Γεωργαντή, κ. Στέλιος Δρόσος, κ. Παναγιώτης Σκουφεζής και κ. Αχμέτ Χατζησουλεϊμάν. Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός και ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Καβαδάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Συντονιστής της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω, κ. Νεκτάριος Γεωργαντής.

Μπροστά σε μια καθηλωτική πραγματικότητα στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστίασης της χώρας, οι εστιάτορες της Κω τόνισαν στον βουλευτή, και τους εκπροσώπους των τοπικών Οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν κλειδώσει την πόρτα επί σειρά μηνών, αφήνοντας αναγκαστικά εκατοντάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους, σε απόγνωση, ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την συσσώρευση των εκκρεμών υποχρεώσεων.

Η εποχική λειτουργία της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, σε ένα νησί που βασίζεται στην τουριστική οικονομία, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή κρατική στήριξη και την αβεβαιότητα για το άνοιγμα της νέας τουριστικής σεζόν, επιτείνουν την κατάσταση δραματικά.

«Σε τέτοιες συνθήκες, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να είσαι ‘εξαμηνίτης’, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά αναφορικά με τα προβλήματα της εποχικότητας και νησιωτικότητας.»

Οι εκπρόσωποι της ΣΕΠΕΚΩ αναφέρθηκαν αναλυτικά σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, που διατρέχουν τον κλάδο τους από την αρχή της πανδημίας, καθώς και άλλων που προκύπτουν ενώ το lockdown συνεχίζεται. Οι ίδιοι έδωσαν έμφαση στην αδυναμία πρόσβασής τους σε αναγκαίο κεφάλαιο ρευστότητας, εφόσον ακόμα και οι επιχειρήσεις που δεν παρουσιάζουν οικονομική ζημία, δεν μπορούν να αντλήσουν τραπεζικό δανεισμό, και δήλωσαν ότι πρέπει να μπει ένα αξιοκρατικό πλαίσιο ρεαλιστικών κριτηρίων σε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία. Χωρίς ουσιαστική ενίσχυση από προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, όπως το «Νησίδα», χωρίς άλλες χρηματοδοτικές ενισχύσεις ή δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα ΕΣΠΑ, η αγορά αδυνατεί να ξανανοίξει με ασφάλεια και η τοπική οικονομία ολοένα θα βουλιάζει στην ύφεση.

Παράλληλα, η αποσπασματική επιστρεπτέα προκαταβολή καλύπτει ελάχιστα από τα χρέη τους ενώ οι ίδιοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους στο ζήτημα της υποχρεωτικής και καθολικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ΕΦΚΑ) και δημοτικών τελών. Προβληματισμός εκφράστηκε, επίσης, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, την προστασία κατοίκων και επισκεπτών και την σκληρή ανταγωνιστικότητα που πιθανό να προκύψει με μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τη νέα ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κω για την πρωτοβουλία της τηλεδιάσκεψης και το ΣΕΠΕΚΩ για την παρουσία του σε έναν γόνιμο διάλογο, και παρουσίασε συνοπτικά τις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και τις δικές του παρεμβάσεις, για την στήριξη της μικρομεσαίας και εποχικής επιχειρηματικότητας. 

Δυστυχώς, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στα τραπέζια των μαγαζιών της εστίασης μόνο προβλήματα και χρέη υπάρχουν. Η κυβέρνηση δεν ακούει ούτε εμάς ούτε εσάς, τους ανθρώπους που έμπρακτα στηρίζουν την εθνική οικονομία και τον τουρισμό. Συνεχίζει την τακτική της στήριξης «με το σταγονόμετρο, αντί να προβεί σε γενναίες ενισχύσεις, χωρίς την υποχρέωση επιστροφής και με τη βοήθεια των αναξιοποίητων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Αντί να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών προς το Δημόσιο, αντί να συγκροτήσει ένα σχέδιο-σεισάχθεια για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, οδηγεί επιχειρηματίες και εργαζόμενους στα νησιά μας στα όρια της επιβίωσης, με αποτυχημένα ημίμετρα. Την ίδια στιγμή, για τη νέα τουριστική περίοδο φαίνεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο και προετοιμασία».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον κόσμο της εποχικότητας και της νησιωτικότητας και οι επόμενες παρεμβάσεις μου θα συμπεριλάβουν σημαντικά στοιχεία που μου παρουσίασαν οι άνθρωποι της εστίασης της Κω».

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...