Τεράστια πρόστιμα για την χωματερή «απειλούν» την νέα Δημαρχία του Γ. Γαλουζή

Με 73 χιλ. ευρώ την ημέρα ως πρόστιμο από την Ε.Ε.  απειλείται ο Δήμος Καλυμνίων, ανάμεσα σε 70 Δήμους στην Ελλάδα, από τους οποίους οι έξι είναι στα Δωδεκάνησα, λόγω της ύπαρξης και λειτουργίας ΧΑΔΑ (η γνωστή χωματερή στην περιοχή Γιανναχώραφα).
Η τελική πρόταση του εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα κατατεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και

αναμένονται να επιβληθούν τεράστια και δυσβάστακτα πρόστιμα, που θα «γονατίσουν» τους Δήμους, αφού τα οφειλόμενα ποσά θα παρακρατούνται από τους ΚΑΠ (κεντρικούς αυτοτελείς πόρους), που ήδη είναι μειωμένοι. Το αποτέλεσμα θα είναι οι δήμοι είτε να οδηγούνται σε χρεωκοπία είτε να αυξάνουν τα τέλη προς τους δημότες.

 
Αυτά αναφέρει ανάμεσα στ’ άλλα σε εκτενές άρθρο η εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου και επισημαίνει πως

είναι έτοιμος και ο μηχανισμός μέσω του οποίου ο καταλογισμός θα φθάνει βαθιά στις τσέπες των δημοτών που θα θεωρούνται «συνυπαίτιοι» για τις πολύχρονες καθυστερήσεις, σε σχέση με την συνεχιζόμενη λειτουργία των παράνομων και επικίνδυνων χωματερών.

Τα αναμενόμενα πρόστιμα για τους δήμους,  στους οποίους ακόμη λειτουργούν ΧΑΔΑ, έχουν πλέον διπλασιαστεί, όταν πριν λίγο καιρό κυμαίνονταν στις 33 χιλ ευρώ ημερησίως, ενώ σήμερα μιλάμε για 73 χιλ ευρώ!
 
Η νεοεκλεγείσα Δημαρχία του Γιάννη Γαλουζή, ανάμεσα στ’ άλλα,  πρέπει να διαχειριστεί άμεσα και αυτό το φλέγον ζήτημα, αφού  φαίνεται πως τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν και σε πολύ λίγο διάστημα θα βρεθεί μπροστά σε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα.

Η  λίστα των «ανοικτών πληγών» που κληρονόμησε η νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή από τους προκατόχους της είναι πολύ μακριά και περιλαμβάνει τα πλέον φλέγοντα και χρονίζοντα ζητήματα, τα οποία οι δύο τελευταίες Δημαρχίες (Ρούσσου και Διακομιχάλη), δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας.
 
Το πρόβλημα όμως της συνεχιζόμενης καύσης των απορριμμάτων στα Γιανναχώραφα και το «στοιχειωμένο» έργο του ΧΥΤΑ παραδίπλα, που εδώ και χρόνια χάσκει ως μια τεράστια «τρύπα» στην καρδιά της Καλυμνιακής κοινωνίας, αποτελώντας πλέον ένα μνημείο αναλγησίας, αναποτελεσματικότητας, επιμονής σε λανθασμένες επιλογές, μισαλλοδοξίας και πολιτικής αλλά και προσωπικής αντιπαλότητας, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση (αλλά και απειλή) για την νέα Δημαρχία, αφού εκτός των άλλων επιφέρει και τον κίνδυνο χρεωκοπίας του Δήμου!
 
«Παλμός της Καλύμνου»

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...