Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου: Κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/11/2020-ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου υποστηρίζει την Πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 26/11/2020 που έχει κηρύξει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Αφορμή για την κήρυξη της απεργίας αποτελεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας» παρουσίασε στο τέλος του προηγούμενου μήνα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επιδιώκοντας να ψηφιστεί στις συνθήκες της πανδημίας χωρίς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τον οποίο μιλάει η κυβέρνηση κατεδαφίζει κατακτήσεις και δικαιώματα του εργατικού κινήματος και γυρίζει τους εργαζόμενους εκατό χρόνια πίσω. Οι κυριότερες ανατροπές που επέρχονται με το νέο νόμο είναι:

«Επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους ως 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή ... εφόσον εξοφλούν εντός εξαμήνου με μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».  Δεν περιμένουμε βέβαια ότι τέτοια υποχρέωση θα τηρηθεί από τους εργοδότες.

Σε διωγμό τίθεται το δικαίωμα στην απεργία: «το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας …στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο … ορίζεται σε τουλάχιστον 40%». Δηλαδή οι μισοί εργαζόμενοι θα πρέπει να εργαστούν υποχρεωτικά κατά την απεργία!

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι το Συνδικάτο «πρέπει να παρέχει πραγματική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας…». Ετσι οι εργαζόμενοι δεν θα συμμετέχουν και δε θα συζητούν ζωντανά τα προβλήματά τους στο συνδικάτο. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τη διάταξη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και απαιτεί απαρτία 50%+1 στις Γεν. Συνελεύσεις για   κήρυξη απεργίας, τότε   η απόφαση για απεργία είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Το νομοσχέδιο απαιτεί την καταγραφή των συνδικάτων σε ένα Γενικό Μητρώο αλλιώς αυτό δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την εργοδοσία. Αυτό βέβαια στην πράξη  ισοδυναμεί με φακέλωμα των συνδικαλιστών και των εργαζομένων. Επίσης προβλέπεται ότι «η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που ελέγχεται από τις εργοδοτικές ενώσεις.

Τα μέλη του σωματείου μας, όλοι οι συνταξιούχοι, που ως εργαζόμενοι αγωνίστηκαν για τη διατήρηση και ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, στηρίζουν τον αγώνα των σημερινών εργαζομένων των παιδιών τους και των εγγονών τους. Υποστηρίζουν όλα τα αιτήματα του αγώνα τους και δεν θα σωπάσουν παρά τον εγκλεισμό και τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας  

 

Το ΔΣ

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...