Συρρίκνωση στη Δικαιοσύνη με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στο νέο δικαστικό χάρτη της χώρας - Γράφει ο δικηγόρος Ιωάννης. Σ. Κουμπιάδης

    Γράφει ο  δικηγόρος  Ιωάννης. Σ. Κουμπιάδης         

 ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.                                    Κατ΄ απαίτηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπό την δαμόκλειο σπάθη  την στέρησης  εκταμίευσης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ορατός πλέον ο κίνδυνος  κατάργησης ή συγχώνευσης Εφετείων, η  ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων  ούτως ή άλλως δρομολογημένη , παρά τις σφοδρές αντιδράσεις. Και όχι μόνο. Μέσα στη σχεδιαζόμενη σύμπτυξη-συρρίκνωση η Παγκόσμια  Τράπεζα  θέτει και  θέμα  ύπαρξης περισσότερων Πρωτοδικείων στον ίδιο Νομό, με  προτεινόμενη λύση ένα Πρωτοδικείο ανά Νομό!!! 

ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΜΕΝΟ  ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ, ΚΑΤ΄ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Από το Δελτίο Τύπου της ΕΝΔΕ , που εκδόθηκε προ τριημέρου (20 Νοεμβρίου 2023) προκύπτει ότι την 16-11-2023 έγινε συνάντηση του Προεδρείου της ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ(ΕΝΔΕ) με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα, προκειμένου να ενημερωθούν για τις σχεδιαζόμενες από το Υπουργείο μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη (κατάρτιση νέου Δικαστικού Χάρτη, χωροταξία Δικαστηρίων, σχεδιασμό για τα Ειρηνοδικεία κλπ). Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο παραπάνω Δελτίο Τύπου, οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στο νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας , αποτελούν απαίτηση της Παγκόσμιας Τράπεζας , ως αναγκαιότητα! για την εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης , όπως χαρακτηριστικά και ωμά δήλωσε ο Υφυπουργός. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ,κατ΄ απαίτηση της Παγκόσμιας Τράπεζας , κατατείνει προς την κατάργηση ή συγχώνευση Εφετείων, στην ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων και στην αντιμετώπιση της ύπαρξης περισσότερων Πρωτοδικείων στον ίδιο Νομό ( ακούγεται ότι θα προταθεί  η λύση να μείνει ένα Πρωτοδικείο, όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά την συγχώνευση των Ειρηνοδικείων με αυτά, ανά Νομό, χωρίς αυτά να αποτελούν και ειλημμένη απόφαση, όπως τονίζει το Υπουργείο !.

Το Προεδρείο της ΕΝΔΕ, κατά την συνάντηση του, προ ημερών , στις 16-11-2023, με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα, εξέφρασε την αντίθεσή του , τόσο στην κατάργηση ή συγχώνευση Εφετείων της χώρας , όσο και στην ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, αλλά και στην αντιμετώπιση της ύπαρξης περισσότερων Πρωτοδικείων στον ίδιο Νομό. Η απάντηση για το νέο δικαστικό χάρτη θα δοθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου τρέχοντος έτους 2023, με τη συνεισφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας.Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συμβληθεί με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι εκπρόσωποι των οποίων, μετά τη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων θα υποβάλλουν σχετικό πόρισμα. .Εχει συσταθεί  ειδική ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελούμενη από Δικαστές, Δικηγόρους και Υπηρεσιακούς παράγοντες για την υποβολή σχετικών προτάσεων, ώστε να είναι έτοιμο να υποβληθεί, κατά τα τέλη Νοεμβρίου τρ.έτ, το σχετικό πόρισμα!.                                                                                                                 ΟΣΟΙ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ, ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ή  ΩΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ, ΘΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΜΕ ΤΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΡΗΣΗ::«Το μόνο βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο»(Κοϊντιλιανός Ρωμαίος ρήτορας (35-96 μ.Χ.)!.Ηδη, εκτός από την έντονη διαμαρτυρία-καταγγελία του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου ότι: « η Κυβέρνηση οδεύει σε συρρίκνωση των Δικαστηρίων, καθώς αυτή είναι η δέσμευσή της προς την Παγκόσμια Τράπεζα, αναγγέλλοντας μετ΄ επαίνων τη κατάργηση των Πρωτοδικείων σε Κυκλάδες , Β. Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα/Νότιο Αιγαίο» και ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου, σε πρόσφατη επιστολή του στις 13/11/2023, επισημαίνει ότι «εν όψει της αναδιάρθρωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση γίνεται ορατός ο κίνδυνος κατάργησης, άλλως συγχώνευσης των δικαστηρίων που εδρεύουν σε νησιωτικές περιφέρειες».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...