ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΩΔ/ΣΟΥ: Σε ασφυκτικό αδιέξοδο η Ρόδος και τα νησιά μας από τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης και υγειονομικής προστασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΩΔ/ΣΟΥ: Σε ασφυκτικό αδιέξοδο η Ρόδος και τα νησιά μας από τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης και υγειονομικής προστασίας

- Ένα χρόνο περίπου μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, και εν τω μέσω του τρίτου επιδημικού κύματος, συνεχίζεται η απραξία της Κυβέρνησης της ΝΔ σε μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης τόσο της διασποράς του ιού όσο και των δραματικών συνεπειών στην Κοινωνία και την Οικονομία.

Η Ρόδος, καθώς και άλλα νησιά της περιοχής μας, τις τελευταίες μέρες καταγράφουν υψηλό, και ανοδικό, αριθμό νέων κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή όμως:

  • Ούτε ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό των νησιωτικών υποδομών του ΕΣΥ έχει γίνει,
  • Ούτε μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών στις σχολικές τάξεις,
  • Ούτε πραγματοποιήθηκαν υποχρεωτικά και δωρεάν rapid-test σε εκπαιδευτικούς που επέστρεψαν στο νησί μας,
  • Ούτε ολιστικό σχέδιο υγειονομικής προστασίας υπάρχει, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους σε κλειστούς δημόσιους χώρους
  • Ούτε πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όσους βρίσκονται σε χώρους (εργασιακούς, σχολικούς κλπ) όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα
  • Ούτε υπάρχει  κάποια ουσιαστική πρόοδος στην  εμβολιαστική  κάλυψη του γενικού πληθυσμού των νησιών μας

Κι αυτά είναι ελάχιστα παραδείγματα της κυβερνητικής αναλγησίας και ολιγωρίας, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της διασποράς του ιού, τα σχολικά συγκροτήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, και να χάνεται εκπαιδευτική ύλη, η κοινωνία και η οικονομία να λειτουργούν με τη λογική του «ακορντεόν» ενώ πολλοί συμπολίτες μας αναγκάζονται να πληρώσουν, με δικά τους έξοδα, την προληπτική εξέταση. Παράλληλα, χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι ή σε αναστολή εργασίας, αδυνατούν να επιβιώσουν οικονομικά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή θέση, είτε λόγω των περιορισμών που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας είτε λόγω της έλλειψης ρευστότητας που έχει επέλθει.

Χωρίς να υπάρχει προοπτική απεγκλωβισμού από το παρατεινόμενο lockdown, και χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, η Ρόδος –όπως και η υπόλοιπη νησιωτική χώρα- βρισκεται σε ασφυκτικό αδιέξοδο. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη διαχειρίζεται την κρίση αποκλειστικά με επικοινωνιακούς όρους, με αποφυγή του πολιτικού κόστους, με την εδραίωση ενός αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης και με την υποκατάσταση των μέτρων Δημόσιας Υγείας από μέτρα Δημόσιας Τάξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή της πανδημίας, μέσω των προγραμμάτων «Μένουμε Όρθιοι» 1 & 2, αλλά και με συνεχείς παρεμβάσεις και συγκροτημένο σχέδιο, έχει δείξει μια διαφορετική, ορθολογική και ανθρωπιστική κατεύθυνση στην αντιμετώπιση των διογκούμενων συνεπειών της πανδημίας και απέναντι στην ελλειμματική κυβερνητική διαχείριση.

Σήμερα, για τα νησιά μας, προτείνουμε και διεκδικούμε:

  1. Αναβαθμισμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση με συνεργασία του ΕΟΔΥ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, με δωρεάν πρόσβαση σε μοριακά τεστ και εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και άρα με δυνατότητα λήψης εστιασμένων  και όχι οριζόντιων και αναποτελεσματικών  περιοριστικών  μέτρων. 
  2. Στοχευμένη πρόληψη με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργαζόμενους κρίσιμων τομέων καθώς και με σοβαρή αλλαγή στους όρους υγειονομικά ασφαλούς λειτουργίας των γνωστών «εστιών» υπερμετάδοσης,
  3. Ενεργός εμπλοκή των δημόσιων δομών ΠΦΥ στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, στην κοινοτική φροντίδα και στην κατ’ οίκον παρακολούθηση  θετικών κρουσμάτων, «προφυλάσσοντας» τα νοσοκομεία από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.  
  4. Αποτροπή με κάθε τρόπο ενός νέου γενικευμένου lockdown εντός των υποδομών του ΕΣΥ, με στόχο το συνδυασμό της ποιοτικής φροντίδας των ασθενών με covid και την κάλυψη όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας.

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...