Συνάντηση του Παναγιώτη Κουνάκη με τη Διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Σειρά θεμάτων που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχε ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουνάκης με τη Διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

 

Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με αφορμή και την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, με τον πρόεδρο της Ε.Ξ.Ρ. κ. Μανώλη Μαρκόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ. αναλύθηκαν τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και τα αίτια που τα προκαλούν με έμφαση στην έλλειψη προσωπικού , το ενεργειακό και η ανάγκη αύξησης των πόρων από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

 

Ως βασικός παράγοντας δυσλειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, όπως επισημάνθηκε, είναι τα σημαντικά σε αριθμό κενά που σημειώθηκαν ήδη από την προηγούμενη τουριστική περίοδο σε καίριες ειδικότητες όπως καμαριέρες, καθαρίστριες και σερβιτόροι πρώτης τάξης. Ανασταλτικά λειτουργεί και το μεγάλο ποσοστό συνταξιοδοτήσεων που καταγράφεται, εντείνοντας το πρόβλημα με αποτέλεσμα το φαινόμενο να κλιμακώνεται, προκαλώντας προβλήματα δυσλειτουργίας γεγονός που επιφέρει επιπτώσεις στην άρτια εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Τα αίτια του προβλήματος εντοπίζονται, όπως μετέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στον κ. Παναγιώτη Κουνάκη, στην αλλαγή επαγγελματικής δραστηριότητας μεγάλου αριθμού μόνιμων κατοίκων του νησιού, εξαιτίας των απαιτητικών ωραρίων εργασίας στον κλάδο της ξενοδοχίας, στον τεράστιο όγκο εργασίας ο οποίος είναι διαρκώς αυξανόμενος χωρίς περιθώρια για ρεπό.  Μεγάλος αριθμός εποχιακών εργαζομένων, έχει στραφεί προς άλλους τομείς, όπου μπορεί να καταβάλλονται χαμηλότεροι μισθοί, ωστόσο οι ώρες εργασίας είναι σαφώς λιγότερες.

 

Σημαντικό πρόβλημα για την επιβίωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αποτελεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Ένωσης αυτό από μόνο του είναι ικανό να απορροφήσει το όποιο κέρδος μπορεί να υπάρξει για τις επιχειρήσεις τους. Πρόταση προκείμενου να υπάρξει αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ο ενεργειακός συμψηφισμός με τα ξενοδοχεία, το λεγόμενο virtual net metering, όπου με τις  απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη  φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ενέργεια που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα ενεργειακά κόστη στα οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν.  

 

Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη αναβάθμισης της Τουριστικής εκπαίδευσης με την αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ σε Ανωτάτη Σχολή, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ε.Ξ.Ρ και όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό “όπλο” για την περιοχή μας καθώς με αυτόν τον τρόπο παρέχονται βελτιωμένες υπηρεσίες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αύξηση πόρων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου για την «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» πάγιο αίτημα της Ε.Ξ.Ρ.,  καθώς σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των ποσών η πλειοψηφία των επενδυτικών σχεδίων που έχουν αιτηθεί ενίσχυσης, θα αποκλειστούν από τις ενισχύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου όπως ανάφερε ο πρόεδρος Μανώλης Μαρκόπουλος.

 

Ο υποψήφιος βουλευτής Παναγιώτης Κουνάκης, από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της σημασίας που κατέχει ο ξενοδοχειακός κλάδος στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή μας και εστίασε στην ανάγκη συντονισμένων παρεμβάσεων, προκειμένου να υπερκεραστούν τα εμπόδια που προκύπτουν.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μια προσωπική περιπέτεια, στη φάση της αρχικής ιατρικής αντιμετώπισης και της σχολαστικής...
16 Μαΐου 2023   ΘΕΜΑ:  «Συγκέντρωση-Σταθμός. Μέγα πλήθος και μέγα πάθος στην...
Το Verena.gr στα Google News!   Το Verena.gr πρωτοπορεί ακόμα μια φορά στην ψηφιακή...
Δημ. Γάκης: Πως πάλεψα το πολλαπλό μυέλωμα – Κατάθεση ψυχής στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου - Ο πρώην...