Σαλάτες με κους-κους - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

ΚΟΥΣ-ΚΟΥΣ


Στην Κρήτη το συναντάμε και ως κουσκούσι. Συνήθως παρασκευάζεται με αλεύρι, πλιγούρι, αλάτι και νερό. Το συναντάμε σε στρογγυλά μικρά μπαλάκια, τα οποία βρέχονται με κρύο νερό και κατόπιν βράζονται σε νερό, ζωμό ή στον ατμό, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο όγκο και να γίνουν αφράτα. Χρησιμοποιείται σε μαγειρευτά πιλάφια μαζί με θαλασσινά ή κρέας, σε σούπες, σε όσπρια και σε σαλάτες. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία και  οφέλη  στην υγεία του ανθρώπου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη,  υδατάνθρακα και καθόλου λίπος.

ΙΔΕΕΣ
Σαλάτα με σολομό και κουσκούς
Υλικά:
100 gr κουσκούς
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 φιλέτα σολομού
200γρ μπρόκολο
χυμό 1 λεμονιού
σπόρους από μισό ρόδι
μία μικρή χούφτα καθ.κολοκυθόσπορους
2 χούφτες κάρδαμο
ελαιόλαδο και έξτρα λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε νερό μέχρι να βράσει. Ανακατεύουμε το κουσκούς με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι. Ρίχνουμε βραστό νερό πάνω από το κουσκούς, ώστε να το καλύπτει κατά ένα εκατοστό, και το αφήνουμε  να το απορροφήσει. Βάζουμε σε ατμομάγειρα στην κάτω βαθμίδα το μπρόκολο και στην από πάνω το σολομό. Μαγειρεύουμε μέχρι να είναι έτοιμα (δε θα χρειαστούν πάνω από 5 λεπτά).
Βάζουμε σε ένα πιάτο το μπρόκολο, το ρόδι , το κουσκούς και τους κολοκυθόσπορους. Την τελευταία στιγμή, κόβουμε πρόχειρα το κάρδαμο, ρίχνουμε λίγο λεμόνι και λάδι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε  με το σολομό και  φέτες λεμονιού για διακόσμηση.

Σαλάτα κους κους με λαχανικά
Υλικά:

1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά, χωρίς τα σπόρια και κομμένες σε τετράγωνα

½ κολοκύθα

2 κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές φέτες

4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένες σε χοντρές φέτες

1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου (ή σκόνη)

1 κουταλιά της σούπας άλλειμα κόκκινης καυτερής πιπεριάς

50 γραμμάρια ολόκληρα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα

250 γραμμάρια κουσκούς

300 ml ζεστό ζωμό λαχανικών

ξύσμα και το χυμό 1 λεμονιού

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Κόβεις σε μέγεθος μπουκιάς τις πιπεριές και τις τοποθετείς σε ταψί μαζί με την κολοκύθα, τα κολοκύθια, τα σκόρδα με το δέρμα τους, περιχύνεις με 2 κουταλιές λάδι και μπαχαρικά και ψήνεις για 20 λεπτά.

Προσθέτεις τα αμύγδαλα, τα κρεμμύδια, τα κρεμμύδια και την πάστα πιπεριάς και ψήνεις για 20 λεπτά ακόμα.

Αφού βράσεις το  κους κους το βάζεις  σε μεγάλο μπολ .Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις το ξύσμα, το χυμό και το ζωμό, μαζί με τα σκόρδα από τα οπoία αφαιρείς το τσόφλι και βλέπεις πως έχουν γίνει πολτός. Ρίχνεις το μείγμα πάνω από τα λαχανικά και ανακατεύεις τελικά με το κους κους.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...