Πρόσκληση στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης “Αεί Παρών” στο Κατάλυμα της Γαλλίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Το  Κατάλυμα της Γαλλίας σηκώνει την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για το 2023 και υποδέχεται την άνοιξη  με την ατομική αναδρομική έκθεση της Νάντιας Σκορδοπούλου, με τίτλο “Αεί Παρών”, η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 και ώρα 18:30 στον εκθεσιακό χώρο του Καταλύματος της Γαλλίας και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023.

 

Η καλλιτέχνις ξεκινώντας την πορεία της από την Ρόδο, διαμένοντας ως φοιτήτρια στον σταθμό της Σχολής Καλών Τεχνών στον Δρόμο των Ιπποτών, δημιούργησε την πρώτη της σειρά «Νυχτερινά τοπία της Ρόδου», η οποία παρουσιάστηκε στην γκαλερί ΣΥΝ στην Αθήνα. Επιστρέφοντας, έπειτα από δεκαεννέα χρόνια,  παρουσιάζει μία αναδρομική έκθεση  με την πορεία της μέχρι σήμερα.

Ο τίτλος της έκθεσης “Αεί Παρών”, όπου με αφορμή το πορτρέτο της Κλειούς, τη μούσα της Ιστορίας, του Κλέους και της Δόξας, η καλλιτέχνις παρουσιάζει αποσπάσματα από το συνολικό της έργο, άλλοτε περιβαντολογικού ενδιαφέροντος, άλλοτε ιστορικού, άλλοτε κοινωνικού, αλλά πάντα βαθιά ανθρωποκεντρικού. Επιλέγει συμβολικά την Κλειώ, τη μούσα της δύναμης και των ιδανικών, της θυσίας και του πόνου των ηρώων όπου πάντα δρούσαν με κίνητρο την αγάπη για τον άνθρωπο. Καθώς η αγάπη είναι η μόνη που δεν θέλουμε να παύσει να υπάρχει.

 

Η Νάντια Σκορδοπούλου είναι μια καλλιτέχνιδα που τολμά να περνά από την ζωγραφική και την φωτογραφία  σε δημόσιες εγκαταστάσεις, από την θεωρία σε νέα πειραματικά έργα, από το ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο των έργων της στην οικολογική τέχνη και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι επιστημονικές συνεργασίες της με ακαδημαϊκούς και ειδικούς επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους υποδηλώνουν την εκβάθυνση και το ουσιαστικό ενδιαφέρον της με κάθε θέμα που καταπιάνεται.

Απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, με κατεύθυνση τη Ζωγραφική και τη Σκηνογραφία ενώ παράλληλα, ολοκλήρωσε έναν διετή κύκλο μαθημάτων στην Τέχνη και Ψυχανάλυση. Συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Σχεδιασμός Φωτισμού και Πολυμέσα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών.

 Έχει συμμετάσχει στο διαδικτυακό πρόγραμμα “Catalysts: Artists Creating with Sound, Video and Time” του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, ΜοΜa, επίσης το πρόγραμμα “Chinese Contemporary Arts” του Πανεπιστημίου Zurich University of the Arts, και πρόσφατα το “History of Arts” μέσω του Art Explora του Sorbonne Université.

 Έως σήμερα, έχει παρουσιάσει το καλλιτεχνικό της έργο σε δέκα ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις στην Ευρώπη ( Φινλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία), στην Αμερική (Λος Αντζελες, Ρότσεστερ Νέας Υόρκης, Πουέρτο  Ρίκο) και στην Ασία στο Ιράν (Τεχεράνη)

 Πρόσφατα βραβεύτηκε από το Στεγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το Βραβείο Start για την υποθαλάσσια καλλιτεχνική εγκατάσταση “Plastic  Future”.

 

Διάρκεια Έκθεσης: 18 - 31  Μαρτίου 2023

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Σάββατο: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00


Κατάλυμα της Γαλλίας  Auberge de France à Rhodes

Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου 85100

Συνδιοργάνωση :  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου            

Ευγενική υποστήριξη :Γαλλική Προξενική Αρχή Ρόδου

Χορηγοί επικοινωνίας:                               

Χορηγοί έκθεσης: Met-ro.gr  , Δωδεκάνησος seaways

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...