To πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού στο νησί της Ρόδου

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Δελτίο Τύπου
«Ανακοίνωσε το Πρόγραμμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού
κύριος Μανώλης Καμπουρόπουλος»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ρόδου (Δ.Ο.Π.Α.Ρ.), έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα για τους επισκέπτες της Ρόδου αλλά και για τους Ροδίτες, καλωσορίζοντας έτσι θερμά και τιμώντας όλους όσους επιλέγουν τη Ρόδο για τις διακοπές τους.
Ιδιώτες χορηγοί της προσπάθειας είναι η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, η εταιρία Kappa Private Security Services και πολλοί ξενοδόχοι του νησιού μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό.
Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, Πλατεία Κουντουριώτη (πίσω από το Μέγαρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), 17:30
Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, στις 17:30, στην πλατεία Κουντουριώτη (πίσω από το Μέγαρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ιδιώτη, γνωστού επιχειρηματία κυρίου Μιχάλη Μαννάκη εκδήλωση με τίτλο «Περιπλάνηση στο χθες». Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη και προώθηση του τρόπου παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων της Δωδεκανήσου, όπως το φούρνισμα του ψωμιού, το πατητήρι των σταφυλιών, η αγγειοπλαστική, η μελισσοκομία, η παρασκευή μελεκουνιού ή άλλων παραδοσιακών γλυκών, το ψαλίδισμα των σφουγγαριών, ο αργαλειός και άλλα. Σε μία κεντρική εξέδρα θα παρουσιάζονται ταυτόχρονα παραδοσιακοί χοροί και έθιμα ενώ θα στηθούν διάφοροι πάγκοι με παραδοσιακά προϊόντα τα οποία θα πωλούνται στους επισκέπτες. Την εκδήλωση στηρίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δ.Ο.Π.Α.Ρ., η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου, η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, Πλατάνια, 18:30
Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, στις 18:30, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανίων «Ο Πλάτανος» διοργανώνει στο χωριό Πλατάνια τη «Γιορτή Ψωμιού». Σκοπός της γιορτής είναι η αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων που σχετίζονται με το ψωμί. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του κυρίου Γιάννη Κλαδάκη. Στους επισκέπτες της εκδήλωσης θα δοθούν κεράσματα.
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013, Διμυλιά, 15:00
Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013, στις 15:00, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διμυλιάς «Το Φουντουκλί» διοργανώνει στο χωριό Διμυλιά τη «Γιορτή Καρυδιού». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί ενώ θα ακολουθήσει χοροεσπερίδα με τον κύριο Λευτέρη Βαζέο. Στους επισκέπτες της εκδήλωσης θα δοθούν κεράσματα φτιαγμένα από καρύδια ενώ θα πωλούνται σπιτικά γλυκά του κουταλιού και άλλα γλυκά φτιαγμένα από καρύδια.
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013, Τουριστικό Λιμάνι Ρόδου, 09:00-12:00
Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013, στις 09:00, τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κοσκινού Ρόδου ντυμένες με παραδοσιακές κοσκινιάτικες στολές και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, διοργανώνουν εκδήλωση υποδοχής για τους επιβάτες κρουαζιέρας που θα αφιχθούν στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου την ημέρα εκείνη. Σε όλους τους επιβάτες θα μοιραστούν χάρτες στη γλώσσα της χώρας προέλευσής τους και το παραδοσιακό γλυκό «μελεκούνι» της Ρόδου, το οποίο είναι προσφορά της εταιρίας «Μελισσοκομική Δωδεκανήσου». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με τη μουσική της η Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου.
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013, Πλατεία Κουντουριώτη (πίσω από το Μέγαρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), 20:30
Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:30, στην πλατεία Κουντουριώτη (πίσω από το Μέγαρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το Δήμο Ρόδου διοργανώνει ρεσιτάλ με τίτλο «Σταγόνες πάθους…» («Drops of passion…») με τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα μεσόφωνο (mezzo soprano) Αλεξάνδρα Γκράβας. Μια φωνή που θα ταξιδέψει τους παριστάμενους με τραγούδια ξένων και Ελλήνων συνθετών, όπως ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Gershwin, ο Bernstein και άλλοι σημαντικοί συνθέτες. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι Ρόδιοι μουσικοί Κυριάκος Κωνσταντάκης (ακορντεόν), Νεκτάριος Κωνσταντάκης (βιολί), Άντζελα Σπανού (πιάνο), Βασίλης Ζαχαρίου (μπάσο), Εμίλ Πολιμένοφ (κιθάρα) και η χορωδία «Δέκα … με  τόνο» με τα μέλη της Άννα Βούη (soprani), Ζωή Κοκκαλά (soprani), Κατερίνα Αντωνιάδη (alti), Ελευθερία Κουμνάκη (alti), Μιχάλης Μαντικός (tenori), Σταμάτης Πακάκης (tenori) και Γιάννης Παπαθεοδώρου (tenori). Χορηγός της εκδήλωσης είναι η εταιρία Kappa Private Security Services.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Διεθνές Αεροδρόμιο «Διαγόρας» Ρόδου, 09:30-11:30
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στις 09:30, τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κοσκινού Ρόδου ντυμένες με παραδοσιακές κοσκινιάτικες στολές και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, διοργανώνουν εκδήλωση υποδοχής για τους επιβάτες των πτήσεων charters που θα αφιχθούν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου την ημέρα εκείνη. Σε όλους τους επιβάτες θα μοιραστούν χάρτες στη γλώσσα της χώρας προέλευσής τους και το παραδοσιακό γλυκό «μελεκούνι» της Ρόδου, το οποίο είναι προσφορά της εταιρίας «Μελισσοκομική Δωδεκανήσου». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με τη μουσική της η Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Θολός, 19:00
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:00, η Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων και η Τοπική Κοινότητα Θεολόγου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού πραγματοποιεί στην κεντρική πλατεία του χωριού Θολός μπροστά από την εκκλησία, τη «Γιορτή Τουρισμού». Στη διάρκεια της εκδήλωσης η Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων θα βραβεύσει τους τουρίστες που επί σειρά ετών επισκέπτονται την Τοπική Κοινότητα Θεολόγου. Στη συνέχεια, χορευτικά συγκροτήματα από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Θα στηθεί ένας πλούσιος μπουφές με εδέσματα για όλους τους παριστάμενους.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Κοσκινού, 19:00
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στις 19:00, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσκινιατών «Η Καλλιθέα» και ο Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού Ρόδου πραγματοποιούν στην πλατεία του χωριού Κοσκινού ένα γνήσιο παραδοσιακό λαϊκό γλέντι όπου προσκαλούνται να συμμετέχουν τουρίστες και ντόπιοι. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν παραδοσιακά συγκροτήματα που θα παρουσιάσουν λαϊκά, έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια και η χορευτική ομάδα των Κοσκινιατών, θα προσφέρονται δωρεάν παραδοσιακά φαγητά, αναψυκτικά και κρασί ενώ θα υπάρχουν πάγκοι όπου θα πωλούνται μέλι, λάδι, βότανα, μελεκούνια και άλλα παραδοσιακά προϊόντα.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Λάρδος, 21:30
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στις 21:30, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάρδου «Ο Ταξιάρχης» πραγματοποιεί στην κεντρική πλατεία του χωριού Λάρδος εκδήλωση για όλους τους επισκέπτες και τους ντόπιους κατοίκους. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί της Μακεδονίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και παραδοσιακοί χοροί της Ρόδου καθώς και μοντέρνοι χοροί από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Ο Ταξιάρχης». Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Λίνδος, 20:00
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:00, η Δημοτική Ενότητα Λινδίων πραγματοποιεί στην κεντρική πλατεία της Λίνδου εκδήλωση με ζωντανή μουσική, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στους επισκέπτες θα προσφερθούν κρασί και λουλούδια. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η ομάδα χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου Λίνδου «Απόστολος Παύλος» η οποία θα παρουσιάσει στους παριστάμενους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Φαληράκι, 20:00
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:00, η Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, πραγματοποιεί στην κεντρική πλατεία του Φαληρακίου εκδήλωση για όλους τους επισκέπτες και τους ντόπιους κατοίκους. Την εκδήλωση θα ανοίξει η Φιλαρμονική της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού στους δρόμους του Φαληρακίου και στη συνέχεια, στην πλατεία του Φαληρακίου θα παρουσιαστεί ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με λαϊκή μουσική και παραδοσιακούς λαϊκούς χορούς από τους χορευτικούς συλλόγους Αρχαγγέλου Ρόδου «Ο Φάρος» και Καλυθιών «Η Τερψιχόρη». Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα κεραστούν τοπικό κρασί και παραδοσιακά εδέσματα.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Πόλη της Ρόδου, «Ακταίον», 15:00- 20:00
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στο διάστημα από 15:00 έως 20:00, όσοι επιθυμούν μία περιήγηση στην πόλη της Ρόδου με το τρενάκι της Δ.Ε.Σ. Ρ.Ο.Δ.Α. του Δήμου Ρόδου θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν δωρεάν. Η αφετηρία και ο τερματισμός θα γίνεται μπροστά από το «Ακταίον».
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Αλιευτικό καταφύγιο- Λιμανάκι Κολυμπίων, 19:00
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η Τοπική Επιτροπή Ξενοδοχείων Κολυμπίων, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Κολυμπίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Αίθωνας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχίπολης και ο Σύλλογος Νέων Αφάντου πραγματοποιούν μουσικοχορευτική εκδήλωση στην οποία είναι καλεσμένοι όλοι οι επισκέπτες της περιοχής και οι ντόπιοι κάτοικοι.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Πλατεία Κουντουριώτη (πίσω από το Μέγαρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), 20:30
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:30, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, το Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει συναυλία με ερμηνευτές τον κύριο Αγαπητό Πάχο και την κυρία Ίριδα Μαυράκη. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα παρουσιαστούν τραγούδια που ταξίδεψαν εκτός Ελλάδας, μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, αποδόθηκαν από διάσημους ερμηνευτές παγκόσμιας εμβέλειας και αγαπήθηκαν από το κοινό. Τους ερμηνευτές θα συνοδεύσει εξαμελής ορχήστρα Ροδίων μουσικών. Χορηγός της εκδήλωσης είναι η εταιρία Kappa Private Security Services.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Μουσείο Παναγίας Τσαμπίκας, Εκκλησία, 11:00- 13:00
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στο διάστημα από 11:00 έως 13:00, το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου πραγματοποιεί ξενάγηση για όλους τους τουρίστες στο Μουσείο και αφήγηση της ιστορίας της Παναγίας Τσαμπίκας στην αγγλική γλώσσα.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Πλατεία Κλεοβούλου- Μεσαιωνική Πόλη, Εργοτάξιο Νεοκλασικού Σχολείου, 10:00- 14:30
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στο διάστημα από 10:00 έως 14:30, στο Εργοτάξιο του Νεοκλασικού Σχολείου, στην Πλατεία Κλεοβούλου στη Μεσαιωνική Πόλη, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων στα Μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Όταν σταμάτησε ο χρόνος» διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης της Ρόδου. Τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή.
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, Μεσαιωνική Πόλη, Εργοτάξιο Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, 10:00- 14:30
Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, στο διάστημα από 10:00 έως 14:30, στο Εργοτάξιο του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη, ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου με συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων στα Μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Οι μαΐστορες του χρόνου» διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης της Ρόδου. Τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή.
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, Κατάλυμα της Γαλλίας, 10:00- 14:00 και 18:00- 21:00
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κατάλυμα της Γαλλίας, ο Οργανισμός RICHeS (Rhodes International Culture & Heritage Society) στο πλαίσιο του θεσμού «Ανοικτές Πόρτες- Ρόδος 2013: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ανοίγει για το κοινό την έκθεση με τίτλο «Bernard Rottiers, ο πρώτος τουρίστας- the first tourist». Η Έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013. Σημειώνεται ότι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013, στη Μεσαιωνική Πόλη, στο διάστημα από 10:00 έως 12:00, θα πραγματοποιηθεί το quiz με τίτλο «Ανακαλύψτε τα ίχνη του πολιτισμού, στα χνάρια του Bernard Rottiers».
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, Πλατεία Κλεοβούλου- Μεσαιωνική Πόλη, Εργοτάξιο Νεοκλασικού Σχολείου, 10:30- 13:30 και 18:00- 20:30
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων στα Μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιεί εκδήλωση με τίτλο «Όταν σταμάτησε ο χρόνος». Το πρωί, από τις 10:30 έως τις 13:30, ο χώρος του Εργοταξίου θα είναι επισκέψιμος για όλα τα παιδιά και τους συνοδούς τους οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εκθέσεις, να παρακολουθήσουν προβολές video και να συμμετέχουν σε ειδικό πρόγραμμα για τα παιδιά. Το απόγευμα, από τις 18:00 έως τις 20:30, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν προβολή video, οπτικοακουστική δράση και παράσταση χορού.
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, Μεσαιωνική Πόλη, Εργοτάξιο του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, 10:30- 13:30 και 20:30- 22:30
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων στα Μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί εκδήλωση με τίτλο «Οι μαΐστορες του χρόνου». Το πρωί, από τις 10:30 έως τις 13:30, ο χώρος του εργοταξίου θα είναι επισκέψιμος για όλους τους ενδιαφερόμενους. Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν επιλεγμένα αναστηλωμένα μνημεία και εργοτάξια αναστήλωσης και εκθέσεις και να παρακολουθήσουν τα σχετικά video που θα προβάλλονται. Οι δράσεις αφορούν τον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, τον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, το Φρούριο του Αγίου Νικολάου, τον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου και το Μοναστηριακό Συγκρότημα του Αγίου Αυγουστίνου. Το βράδυ, από τις 20:30 έως τις 22:30, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στο χώρο του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου με μεσαιωνικά και λοιπά δρώμενα.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, Μεσαιωνική Πόλη, 11:00-19:00
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, στη Μεσαιωνική Πόλη, στο διάστημα από τις 11:00 έως τις 19:00, ο Οργανισμός RICHeS (Rhodes International Culture & Heritage Society) στο πλαίσιο του θεσμού «Ανοικτές Πόρτες- Ρόδος 2013: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, διοργανώνει την εκδήλωση με τίτλο «Τα Μαράσια- Ανακάλυψε την ιστορία δίπλα σου». Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που το κύριο κέντρο των εκδηλώσεων ήταν η Μεσαιωνική Πόλη, οι «Ανοικτές Πόρτες 2013», έχοντας ως σκοπό την πραγματοποίηση μίας ιδιαίτερης εκστρατείας ενημέρωσης, αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα Μαράσια στο κέντρο του ενδιαφέροντος θέλοντας να αναδείξουν αυτήν την ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά που είναι άγνωστη σε πολλούς.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, Αρχάγγελος, 19:00
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, στις 19:00, στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου στο χωριό Αρχάγγελος, η Δημοτική Κοινότητα Αρχαγγέλου σε συνεργασία με το Δ.Ο.Π.Α.Ρ. και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Αίθωνας» διοργανώνει εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και παραδοσιακό γλέντι. Στην αρχή της εκδήλωσης, όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού θα χορέψουν την παραδοσιακή σούστα, επιδιώκοντας να «σπάσουν» το ρεκόρ Guinness σε διάρκεια και συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων που σήμερα κατέχει η Αγία Νάπα στην Κύπρο.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, Πλατεία Κλεοβούλου- Μεσαιωνική Πόλη, Εργοτάξιο Νεοκλασικού Σχολείου, 10:30- 13:30 και 18:00- 22:30
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων στα Μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιεί εκδήλωση με τίτλο «Όταν σταμάτησε ο χρόνος». Το πρωί, από τις 10:30 έως τις 13:30, ο χώρος του Εργοταξίου θα είναι επισκέψιμος για όλα τα παιδιά και τους συνοδούς τους οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εκθέσεις, να παρακολουθήσουν προβολές video και να συμμετέχουν σε ειδικό πρόγραμμα για τα παιδιά. Το απόγευμα, από τις 18:00 έως τις 22:30, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν προβολή video, θεατρικά δρώμενα και μουσική εκδήλωση.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, Μεσαιωνική Πόλη, Εργοτάξιο του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, 10:30- 13:30
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης Έργων στα Μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί εκδήλωση με τίτλο «Οι μαΐστορες του χρόνου». Το πρωί, από τις 10:30 έως τις 13:30, ο χώρος του εργοταξίου θα είναι επισκέψιμος για όλους τους ενδιαφερόμενους. Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν επιλεγμένα αναστηλωμένα μνημεία και εργοτάξια αναστήλωσης και εκθέσεις και να παρακολουθήσουν τα σχετικά video που θα προβάλλονται. Οι δράσεις αφορούν τον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, τον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, το Φρούριο του Αγίου Νικολάου, τον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου και το Μοναστηριακό Συγκρότημα του Αγίου Αυγουστίνου.
Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη», 20:00
Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, στις 20:00, στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη», ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ρόδου (Δ.Ο.Π.Α.Ρ.) και το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει ένα αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη με τη θεατρική παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η είσοδος για όλους τους θεατές θα είναι δωρεάν. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση θα πρέπει να προμηθευτούν προσκλήσεις από το Γραφείο Πληροφοριών του Δήμου Ρόδου (Αβέρωφ 3, Νέα Αγορά, Ρόδος).
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013- Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013, Νέα Πτέρυγα Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 09:00-15:00 και Τετάρτη: 15:00- 21:00
Ο Δήμος Ρόδου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης εγκαινιάζει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Κρέτση με τίτλο «Η θάλασσα εντός μου». Η έκθεση θα στεγάζεται στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου (Οδός Ιωάννου και Πάολας Νεστορίδου, πρώην οδός Κω) και θα είναι ανοικτή για το κοινό κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 09:00 έως τις 15:00 και την Τετάρτη από τις 15:00 έως τις 21:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η είσοδος για όλους τους επισκέπτες θα είναι δωρεάν για τις ημέρες από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013.
Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, Κτίριο «Ανδρέας Ιωάννου», Δευτέρα- Παρασκευή: 09:00-15:00 και 17:00-21:00
Ο Δήμος Ρόδου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2013 έκθεση με τα πρώτα εικαστικά έργα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Τα έργα εκτίθενται με αφορμή τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων από την ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Ρόδου, το 1962. Τα ζωγραφικά αυτά έργα παρουσιάζονται με βάση τις κύριες χρονολογικές ενότητες και τις επικρατούσες εικαστικές τάσεις κάθε εποχής, αρχής γενομένης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η έκθεση στεγάζεται στο κτίριο «Ανδρέας Ιωάννου» του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου (Είσοδος Μεσαιωνικής Πόλης, Πλατεία Σύμης 2) και είναι ανοικτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 έως τις 15:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2014. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η είσοδος για όλους τους επισκέπτες θα είναι δωρεάν για τις ημέρες από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013.
Τετάρτη 1 Μαΐου 2013- Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, Δευτέρα- Παρασκευή: 09:00-15:00
Ο Δήμος Ρόδου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης λειτουργεί από την Τετάρτη 1 Μαΐου 2013 έκθεση με χάρτες και χαρακτικά της Ρόδου, της Δωδεκανήσου και του Αρχιπελάγους. Τα εκθέματα είναι δωρεά της κυρίας Ζωής Γιορκ. Η έκθεση στεγάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου (Κτίριο Παλαιού Συσσιτίου, Σωκράτους 179, Μεσαιωνική Πόλη) και είναι ανοικτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 έως τις 15:00. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η είσοδος για όλους τους επισκέπτες θα είναι δωρεάν για τις ημέρες από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013.
Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, «Νεστορίδειο Μέλαθρο», Τρίτη- Σάββατο: 09:00-15:00
Ο Δήμος Ρόδου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης λειτουργεί μόνιμη έκθεση με έργα τέχνης του 20ου αιώνα από τη μόνιμη Συλλογή του Μουσείου. Η έκθεση στεγάζεται στο κτίριο «Νεστορίδειο Μέλαθρο» του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου (Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου- 100 Χουρμαδιές) και είναι ανοικτή για το κοινό από Τρίτη έως Σάββατο, από τις 09:00 έως τις 15:00. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η είσοδος για όλους τους επισκέπτες θα είναι δωρεάν για τις ημέρες από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013.
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ Ρόδος20-11-2023 Με βαθύτατη ευγνωμοσύνη...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...
Δημήτρης Γάκης: Αποχαιρετούμε σήμερα τον άοκνο και χαλκέντερο Δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο...
Ο Βασίλης Παπανικόλας σχολιάζοντας την ανάρτηση του τεως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου για το...