Πραξικόπημα σε εξέλιξη, η Αίγυπτος επιστρέφει στα χέρια του στρατού

Τις πλέον κρίσιμες ώρες μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011 διανύει η Αίγυπτος, καθώς όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων αφότου εξέπνευσε, στις 17:30 (ώρα Ελλάδος), το τελεσίγραφο προς τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Πλήθη αντικυβερνητικών διαδηλωτών έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ αναμένοντας τις κινήσεις του στρατού. Ογκώδης διαδήλωση υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου βρίσκεται ταυτόχρονα σε εξέλιξη στο Κάιρο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταλάβει το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, χωρίς να έχουν ορίσει ωστόσο επί του παρόντος συγκεκριμένη ώρα για την έκδοση ανακοινώσεων ή διαγγέλματος.

Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας δηλώνει την ίδια στιγμή πως βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα «ενάντια στη θέληση του λαού, και δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία». Ο ίδιος αναφέρει πως αναμένει ότι ο στρατός θα επιχειρήσει να απομακρύνει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές διά της βίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φέρεται να έχουν απαγορεύσει στον Μόρσι και ανώτατα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στην τελευταία του ανακοίνωση ο πρόεδρος Μόρσι ξεκαθαρίζει δεν παραιτείται και καλεί στο σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης» προς άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα, χωρίς να εμφανίζεται διατεθειμένος για οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση.

Η αιγυπτιακή προεδρία αναφέρει ότι καθιστά τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπεύθυνα για την παρακώλυση πολιτικής πρωτοβουλίας για το σχηματισμό επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου συνεδρίασε εκτάκτως λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο προς τον ισλαμιστή πρόεδρο να ενδώσει στα αιτήματα εκατομμυρίων Αιγυπτίων για την παράδοση των ηνίων της εξουσίας ή να βρεθεί ενώπιον της παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι συναντήθηκε ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος εκπροσωπεί το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας και οργανώσεις νέων που ηγούνται τους διαδηλώσεων, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες της Αιγύπτου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνήθηκε να συναντηθεί με την στρατιωτική ηγεσία. Εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει «όρθιος σαν ένα δένδρο, υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία».

Το σχέδιο για την «μετάβαση προς την ομαλότητα» που «υπογράφει» ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αποτελεί στην πράξη ένα εν εξελίξει πραξικόπημα, προβλέποντας αναστολή ισχύος του Συντάγματος για αδιευκρίνιστη περίοδο, διάλυση της ισλαμοκρατούμενης Βουλής και συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.

Με το τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο Μόρσι, οι στρατηγοί της Αιγύπτου πήραν με το μέρος τους τους διαδηλωτές και αναδείχθηκαν και πάλι στη δύναμη που ελέγχει το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Το 2011 ενορχήστρωσαν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, αρνούμενοι να υπακούσουν στις εντολές του. Και τώρα προειδοποιούν ανοιχτά τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας πως ή θα δεχθεί να μοιραστεί την εξουσία ή θα αναλάβουν και πάλι τα ηνία.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ο οποίος διορίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ίδιο τον Μόρσι υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το κλίμα στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά τεταμένο και υπάρχουν φόβοι γενικευμένης ανάφλεξης. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μόρσι αφότου ξέσπασε το μαζικό κύμα διαδηλώσεων στις 30 Ιουνίου, με αφορμή την πρώτη επέτειο ανάληψης της προεδρίας.

Καθώς υποστηρικτές και πολέμιοι του προέδρου συγκεντρώθηκαν σήμερα για τέταρτη ημέρα μαζικών διαδηλώσεων, καθίσταται σαφές πως η αιγυπτιακή κρίση έχει μετατραπεί σε αναμέτρηση για το ένα μία λαϊκή εξέγερση μπορεί να ανατρέψει την ετυμηγορία της κάλπης.

Αμφότερες οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο ισλαμιστής πρόεδρος έχουν δηλώσει έτοιμοι να πεθάνουν...

Σκληρή στάση του Μόρσι, ενώ λήγει το τελεσίγραφο του στρατού

Οι άξονες του σχεδίου που επιχειρεί να εφαρμόσει ο στρατός

Με διάγγελμά του τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διεμήνυσαν πως θεωρούν την «ελευθερία πιο πολύτιμη από τη ζωή».

«Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητο» ήταν η απάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων που μίλησε για «τις τελευταίες ώρες»...

Newsroom ΔΟΛ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ Ρόδος20-11-2023 Με βαθύτατη ευγνωμοσύνη...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...
Δημήτρης Γάκης: Αποχαιρετούμε σήμερα τον άοκνο και χαλκέντερο Δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο...
Ο Βασίλης Παπανικόλας σχολιάζοντας την ανάρτηση του τεως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου για το...