Περιοδείες στα ξενοδοχεία και κάλεσμα για συνέχεια από την Επιτροπή Αγώνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό, ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα ένα κύκλο περιοδειών σε πάνω από 20 μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού.

- Αυτό που αποκαλύφθηκε, χωρίς φυσικά να μας προξενήσει έκπληξη,  ήταν ότι στα περισσότερα ξενοδοχεία το προσωπικό ήταν ελάχιστο, με αποτέλεσμα η ένταση της δουλειάς να χτυπάει κόκκινο για να βγει η βάρδια, η οποία σχεδόν παντού ξεκινάει από τις 8.30 ώρες (το 8ωρο το έχουν καταργήσει οι εργοδότες) και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τις 12 ή και περισσότερες.

 

Τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών είναι λάστιχο, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας. Και μόνο το ότι τυχόν θετικό κρούσμα από τα δείγματα που παίρνονται ενημερώνεται για το αποτέλεσμα 4 - 5 μέρες μετά και όλο αυτό το διάστημα κυκλοφορεί κανονικά αρκεί για να να καταλάβει κανείς τι γίνεται. Φυσικά οι εργοδότες απαιτούν “ομερτά” από τους εργαζόμενους σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα.

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν πει στους εργαζόμενους ότι φέτος ο μισθός θα είναι διαφορετικός ή αυτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία αλλά τους απασχολούν όποτε θέλουν και τους πληρώνουν ότι θέλουν, εργαζομένων που δουλεύουν ενώ είναι σε αναστολή, αλλά και οι περιπτώσεις της απληρωσιάς.

 

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί έχει δώσει το ελεύθερο στην εργοδοσία να οργιάσει, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τους ήδη ελάχιστους ελέγχους από τις επιθεωρήσεις εργασίας, ακυρώνοντας τους ελέγχους από τα κλιμάκια των ειδικών επιθεωρητών που ήταν προγραμματισμένα να έρθουν στην περιοχή μας, δήθεν για τεχνικούς λόγους.

 

Ωστόσο, αυτό που κυριάρχησε στη συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους ήταν ο προβληματισμός για το πως θα βγει ο χειμώνας, τι θα γίνει την επόμενη σαιζόν.

 

Οι “εξαγγελίες” του πρωθυπουργού για τους εργαζόμενους από τη Θεσσαλονίκη, είναι κάτω ακόμα και από αυτά που η ίδια η κυβέρνηση είχε πει παλιότερα.

 

Κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό και γύρω από αυτόν που φέτος έμειναν άνεργοι ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει και του χρόνου. Οι εταιρείες παροχής ενέργειας, έχουν το ελεύθερο να τους απειλούν και να τους κόβουν το ρεύμα.

 

Οι τράπεζες απειλούν και στέλνουν εξώδικα, αλλά η απάντηση της κυβέρνησης στα χρεωμένα νοικοκυριά είναι “κηρύξτε πτώχευση”, δηλαδή παραχωρήστε όλη την περιουσία σας και πληρώστε νοίκι στο ίδιο το σπίτι σας.

 

Αυτό που είναι φανερό είναι ότι την κατάσταση αυτή πρέπει να την υποδεχτούμε οργανωμένοι και αποφασισμένοι.

 

Κατ΄αρχήν να οργανώσουμε την αλληλεγγύη, να μην αφήσουμε κανένα συνάδελφο να πεινάσει, να μείνει χωρίς ρεύμα, χωρίς τα στοιχειώδη.

 

Να διεκδικήσουμε εισόδημα αξιοπρεπές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις που εξαιρούν τους περισσότερους, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή τους.

 

Να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, αλλά και την επίθεση της εργοδοσίας την επόμενη σαιζόν.

 

Από αυτή την άποψη έχει μεγάλη σημασία η συμμετοχή στην πανελλαδική ημέρα δράσης στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού - ξενοδοχείων στις 28 Σεπτεμβρίου, αλλά και όλες οι δραστηριότητες μέχρι εκείνη την ημέρα.

 

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό

 

Ρόδος 18 Σεπτεμβρίου 2020

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...