Ο Παύλος Πανηγύρης ένοχος για το αδίκημα της απιστίας και αθώος για το αδίκημα της υπεξαίρεσης...

Κάθειρξη 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Κακουργημάτων, σε βάρος του δημάρχου Καστελορίζου σε αργία Παύλου Πανηγύρη, που κρίθηκε ένοχος για τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας. Ο καταδικασθείς δήμαρχος, κρίθηκε αθώος για τη διάπραξη του αδικήματος της υπεξαίρεσης.
Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ο Εισαγγελέας της έδρας και Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, πρότεινε ο δήμαρχος σε αργία του ακριτικού Καστελορίζου να κριθεί ένοχος για τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε ότι αφορά στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων, εργασιών για τη δημιουργία αυλακιών και κάλυψης νομικών εξόδων, και να αθωωθεί για τη διάπραξη του αδικήματος της υπεξαίρεσης.
Κατά τα όσα περιγράφονταν, μεταξύ άλλων, στο παραπεμπτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του δημάρχου σε αργία Παύλου Πανηγύρη, στη Μεγίστη κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2000 έως και το έτος 2007, με την ιδιότητα του δημάρχου Μεγίστης, προέβη σε δαπάνη για έξοδα επιδείξεων, δεξιώσεων, εορτών και φιλοξενιών, η οποία ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 265.681,77 ευρώ. Επίσης, προέβη σε δαπάνη για καθαρισμό αυλάκων, η οποία ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 328.655,31 ευρώ. Ο ίδιος προέβη ακόμη σε δαπάνη για αμοιβές δικηγόρων, η οποία έφθανε το συνολικό ποσό των 32.064,94 ευρώ.
Η επιστολή
του δημάρχου
Σε επιστολή που κοινοποίησε στην «ΠΡΟΟΔΟ», με αφορμή την καταδίκη του ο δήμαρχος Καστελλορίζου σε αργία Παύλος Πανηγύρης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:
«Από καρδιάς θέλω να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μου, τους φίλους μου και την οικογένειά μου που μου συμπαραστάθηκαν δύο συνεχόμενες μέρες στον δικαστικό αγώνα που έδινα για να αποδείξω ότι δεν καταχράστηκα χρήματα του δήμου μας και δεν απίστησα στην υπηρεσία μου. Αυτοί που ήταν δίπλα μου έζησαν μαζί μου την αγωνία που αισθάνεται κανείς όταν κατηγορείται άδικα για οικονομικά εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει.
Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείτε επιτυχής για μένα, διότι αθωώθηκα ως προς την βαριά κατηγορία της υπεξαίρεσης και για άλλες κατηγορίες του κατηγορητηρίου και τιμωρήθηκα με δικαίωμα έφεσης 7 έτη, για τις εξής κατηγορίες:
Α) Θεωρήθηκαν οι δαπάνες για συντήρηση αυλακών παράνομες και οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 250.000 ευρώ περίπου και
Β) Για τις δαπάνες οι οποίες διενεργήθηκαν από τον δήμο και αφορούσαν επιδείξεις – δεξιώσεις – εορτές – φιλοξενίες κτλ και που ανέρχονται στο ποσό των 265.000 ευρώ.
Προς ενημέρωση όλων θέλω να πω ότι στη δαπάνη των 250.000 ευρώ που ήταν για τη συντήρηση αυλακών εργάστηκαν περίπου 70 διαφορετικά άτομα για τα επτά χρόνια και σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται οι κρατήσεις και οι εισφορές του ΙΚΑ, δηλαδή περίπου το 40% της δαπάνης αυτής. Όσον αφορά τα έξοδα δεξιώσεων κ.τλ. θέλω να πω ότι ο Νόμος επιτρέπει σε κάθε δήμο εφόσον υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του, να πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις προς ανάδειξη αναβίωσης των εθίμων του νησιού του και για πολλές άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.
(…) Μέσα σε αυτά τα έξοδα των δεξιώσεων πρέπει κανείς να υπολογίσει, τα οκτώ συνέδρια που έχουν γίνει στο νησί, τις δύο επισκέψεις του Πατριάρχη μας, δύο επισκέψεις προέδρων της Δημοκρατίας, επισκέψεις δύο πρωθυπουργών, καθώς και το Συνέδριο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(…) Θέλω να ευχαριστήσω και αυτούς που έπρεπε να έρθουν στο δικαστήριο και δεν ήρθαν παρότι το όφειλαν αυτό, διότι αυτοί κυρίως συμμετείχαν και έπαιρναν τις αποφάσεις για όλες τις παραπάνω δαπάνες και τις οποίες εγώ εκτελούσα. Θα συνεχίσω τον αγώνα μου στο Δευτεροβάθμιο Εφετείο Κακουργημάτων για να αποδείξω ότι οι δαπάνες που έγιναν, έγιναν νομίμως και έχουν ονοματεπώνυμο.
Θέλω να ενημερώσω τους Καστελλοριζιούς, ότι κατέρχομαι στις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές για να διεκδικήσω την θέση του Δημάρχου και να μην ακούν τις εσκεμμένες παραπληροφορήσεις ότι ο Πανηγύρης πάει φυλακή και ότι δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Ήδη ο συνδυασμός μας σε λίγες μέρες κλείνει, θα ανακοινωθεί μαζί με το πρόγραμμά μας προς ενημέρωση των δημοτών του Δήμου Μεγίστης.
Τελειώνοντας θέλω να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που κρυβόντουσαν τόσα χρόνια πίσω από μένα ήταν μεταμφιεσμένοι και φορούσαν μάσκες ότι θα τους ξεσκεπάσω για να μάθουν επιτέλους οι Καστελλοριζιοί σε όλο τον κόσμο ποιοι πραγματικά είναι, τι έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια, τι ωφελήθηκαν και για όλα τα κακώς κείμενα που διέπραξαν στο νησί».
Συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου ήταν ο δικηγόρος Μανόλης Κουτσούκος

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Πρόοδος - Αννα Σαρρή

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...