Ο Μιχάλης Χανιώτης στην Αθήνα - Tου Μανώλη Δημελλά

Από το Δήμαρχο Καρπάθου, Μιχάλη Χανιώτη, δεν έχουμε συνηθίσει επικοινωνιακή πολιτική και πυροτεχνήματα, ανέβηκε λοιπόν στην Αθήνα για να δεί από πρώτο χέρι τη σημερινή, τραγική κατάσταση, αλλά και να διαβάσει κάτι από το μέλλον, στα πιο σοβαρά ζητήματα όπως το ακτοπλοϊκό και το υγειονομικό.

Το ταξίδι του στην πρωτεούσα πολυήμερο και φορτωμένο συναντήσεις με υπουργούς και γραμματείς, που δείχνουν από την αρχή άδειες τσέπες και αραχνιασμένα ταμεία.

Ο ίδιος παρομοιάζει την αποστολή εκτός Καρπάθου μόνο με μια του παρελθόντος. Ήταν το 1997 με τον ίδιο έπαρχο και συνοδευόμενος από τον τότε πρόεδρο συμβουλίου περιοχής, Νίκο Μελά.

Τότε ανέβηκε στην πρωτεύουσα για να πείσει τον ΟΤΕ, να περάσει την οπτική ίνα και από την Κάρπαθο. Μέσα από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις εκείνη η συμφωνία υπεγράφει. Τότε όμως υπήρχαν χρήματα και στα νησιά της άγονης γραμμής, όλο και περίσσευε κανένα ξεροκόμματο.

Σήμερα είναι διαφορετικά και ζόρικα, την περασμένη Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 10 Δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου, μεταξύ αυτών και ο Χανιώτης, βρέθηκαν στο γραφείο του υπουργού υγείας Άδωνις Γεωργιάδη. Ο ίδιος υποσχέθηκε να φέρει εκείνες τις τροπολογίες που θα ανακουφίσουν τον χρόνιο ασθενή που δεν είναι άλλος από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Δήμαρχος Καρπάθου βρέθηκε ενώπιος στη βουλή και την διαρκή επιτροπή Κοινωνικών υποθέσων μαζί με τους, Παναγιώτη Κροντηρά, Δήμαρχο Τήνου και τον Μπενέτο Σπύρου, Δήμαρχο Λειψών. Κατέθεσαν τις απόψεις τους που συνοψίζονται στις 3 παρακάτω θέσεις:

1. Να γίνουν και πάλι υποχρεωτικά τα αγροτικά των γιατρών.

2.Να θεσπιστούν κίνητρα για τους αγροτικούς

3. Να έχουν δυνατότητα οι Δήμοι να προσφέρουν κίνητρα στους γιατρούς για να παραμείνουν στις περιοχές τους, (μέχρι και σήμερα οι παροχές των Δήμων είναι παράνομες),

Να σημειώσουμε ότι στη Κάρπαθο υπάρχουν μόνο 9 γιατροί στις 16 προβλεπόμενες, οργανικές θέσεις. Σε ένα οργανόγραμμα που έχει ξεπεραστεί από χρόνια, αλλά κανένας δεν φαίνεται να ασχολείται με τα ψιλά γράμματα στην άγονη γραμμή. Η ψυχική υγεία για παράδειγμα θέλει χρήμα και πολλά ταξίδια, διαφορετικά η αυτοκτονία φαίνεται να είναι μια κάποια λύση!

Περιμένουμε να δούμε λοιπόν τις τροπολογίες στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας.

Την επόμενη ημέρα, τη Πέμπτη 17 Οκτ,  ο Μιχάλης Χανιώτης  βρέθηκε αντιμέτωπος με το χειρότερο εφιάλτη που πρόκειται να αντιμετωπίσει η  Κάρπαθος από τη μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα.

Τη μετεπιβίβαση των επιβατών, από τα λιμάνια του Ηρακλείου ή της Ρόδου αν θέλουν να φτάσουν στα Πηγάδια.

Βρέθηκε στο υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής, με το φάκελο που έχει καταθέσει από τον περασμένο Μάϊο. Όπως φαίνεται η πρώτη πρόθεση τους ήταν τα δρομολόγια με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά να κοπούν. Τέρμα οι 25 ώρες, τώρα όλα θα είναι στο αέρα, ίσως να διανυκτερεύουμε στην όμορφη Ρόδο ή το Ηράκλειο!

Έπειτα από παρεμβάσεις και αρκετές αντιδράσεις κράτησαν (για τα μάτια του κόσμου??) μέχρι το προσεχή Φλεβάρη το ένα δρομολόγιο.

Πιέσεις τόσο από το Δήμο Καρπάθου και την περιφέρεια, όσο και από συλλόγους της παροικίας, με τον πρόεδρο Γιάννη Καραιτιανό να μπαινοβγαίνει και αυτός σε υπουργεία και να προσεγγίζει γνωστούς και φίλους.

Ο Χανιώτης δεν έμεινε ικανοποιήμενος από το πέρασμα του στο υπουργείο, που ψάχνει 3.000.000 ευρώ, για να κρατήσει τουλάχιστον το ένα δρομολόγιο και σπρώχνει στην απομόνωση την Κάρπαθο, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά, που δεν είναι δημοφιλείς προορισμοί και μπαίνουν στην κατηγορία των άγονων γραμμών.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στο συμβούλιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με τους ακτοπλόους δεν έχει θέση η τοπική αυτοδιοίκηση και συμμετέχει μόνον εκπρόσωπος της περιφέρειας.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου δεν είναι απογοητευμένος, αλλά θα κατέβει στο νησί γεμάτος σκεπτικισμό για τις κινήσεις και τις όποιες δυναμικές δράσεις, θα αλλάξουν το κλίμα και  κρατήσουν,  περισσώσσουν κάτι, από όλα αυτά που καθημερινά χάνουμε. Σήμειωσε όμως πως σε κάθε περίπτωση η Κάρπαθος παραμένει τόπος για να ζείς ενώ η μεγαλούπολη όσο πάει γίνεται και περισσότερο ασπρόμαυρη.

Σήμερα Δευτέρα συνεχίζει τις συναντήσεις του με την  Olympic Air.

Το κλεισμένο από μέρες ραντεβού είναι στο αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος βενιζέλος. Να περιμένουμε και από εκεί κακά μαντάτα;
Manolis Dimellas

PA204996.jpg

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...