Ο Δημήτρης Γάκης στο Κανάλι 1: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τους νησιώτες

Ο Δημήτρης Γάκης στο Κανάλι 1: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τους νησιώτες. 

- Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Δημήτρης Γάκης παραχώρησε συνέντευξη με τα θέματα της επικαιρότητας στο Κανάλι1 με τον δημοσιογράφο Νίκο Μπαρδούνια και τον Λευτέρη Κεχαγιόγλου, πρόεδρο του Δικτύου μικρών νησιών

Η συζήτηση ξεκίνησε με την μεγάλη απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού από τη πολιτική ζωή του τόπου μας. Ο Δημήτρης Γάκης εξήρε ακόμη μια φορά την προσφορά του Νεκτάριου: «Ο Νεκτάριος είχε κάνει πολύ δουλειά στη Βουλή, στην κοινωνία, είχε μεγάλες ικανότητες και δυστυχώς «έφυγε» πολύ νωρίς. Θεωρώ ότι ήταν μια μεγάλη απώλεια για την πολιτική κοινότητα της χώρας μας».

Η κουβέντα πήγε αμέσως στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένα μέτρο που έχει τη σφραγίδα του Σαντορινιού: «Δούλεψε πολύ σε προσωπικό επίπεδο ο Νεκτάριος για να το υλοποιήσει. Ήτανμια ιδέα από τον Τάσο Αλιφέρη, τον Μπενέτο Σπύρου που υλοποίησε ο Νεκτάριος με την δική του οπτική. Οι αφαλατώσεις σε κάθε νησί και αυτό ολοκληρώθηκε επιΝεκτάριου. Πριν από μερικά χρόνια το νερό πήγαινε στα νησιά με πλοίο. Τώρα έχουν την αυτονομίας τους».

Τέθηκε το ερώτημα «αν η πολιτεία δίνει στα νησιά αυτά που οφείλει να δώσει η τρέχουν για να τα διεκδικήσουν». Η απάντηση από τον κ. Γάκη ήρθε αβίαστα: «Φυσικά και τρέχουν. Φανταστείτε οτι το Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει να πληρωθεί από τον Απρίλιο του 2022.Οινησιώτες τρέχουν και απαιτούν γιατί το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής δεν πληρώνει. Τώρα, μετά τα Τέμπη, προέκυψαν καινούργια προβλήματα. Τα μικρά νησιά  δεν έχουν ασφαλή αεροδρόμια. Η ασφάλεια που θα έπρεπε να είναι δεδομένη, δεν είναι. Και όλα αυτά προκύπτουν από τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων της ΥΠΑ που με δημόσιες παρεμβάσεις τους τα δημοσιοποίησαν.Ορισμένες φορές δεν έχουν ούτε μισή βάρδια αερολιμενικού κάποια μικρά αεροδρόμια. Άλλες φορές κλείνει το αεροδρόμιογιατί απλά αρρωσταίνει ο αερολιμενικός. Το μεγάλο ραντάρ του Ατταβύρου στη Ρόδου δεν λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια. Υπάρχει βέβαια κάλυψη από το ραντάρ της Καρπάθου αλλά και αυτό παρουσιάζει προβλήματα. Τι κάνει για όλα αυτά η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο;». 

Τέθηκε στα υπόψη του κ.Γάκη ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλά μικρά νησιά μετά το κλείσιμο των υποκαταστημάτων τραπεζών με αποτέλεσμα, κυρίως οι μεγαλύτεροι όταν πάνε να κάνουν κάποια συναλλαγή στο μοναδικό ΑΤΜ, να πληρώνουν επιπλέον 4 ευρώ. Ζήτησαν μάλιστα από τον κ. Γάκη οι ΝίκοςΜπαρδούνιας και Λευτέρης Κεχαγιόγλου να αναδείξει το πρόβλημα στη Βουλή γιατί όπως είπαν, η επιβάρυνση αυτή μπορεί να φθάσει και τη μισή σύνταξη! 

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα που έχει προκύψει τελευταία, με την ψήφιση του νόμου από την κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό.

Ο κ. Γάκης αποκάλεσε το νερό «υπέρτατο αγαθό» το οποίο πρέπει να παραμείνει δημόσιο. «Περιμένουμε στα νησιά να αρχίσει να μετρά η τιμή του νερού στις τσέπες των νησιωτών.Θα δώσουμε μάχη για να μην γίνει αυτό».

Η τελευταία ερώτηση του Νίκου Μπαρδούνια και του Λευτέρη Κεχαγιόγλου προς τον δωδεκανήσιο βουλευτή ήταν « τι να περιμένουν οι μικρονησιώτες από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η απάντηση από τον Δημήτρη Γάκη ήταν η εξής: « Να περιμένει ότι θα τον σεβαστούμε. Δεν θα του πούμε ψέματα. Θα τον κοιτάζουμε στα μάτια με καθαρό βλέμμα, θα είμαστε δίπλα του. Θα δώσουμε πολύ μεγάλη μάχη για την ανάπτυξη των νησιών μας. Η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, είναι κρίσιμα ζητήματα για τη ζωή του και εμείς τα έχουμε ψηλά στις προτεραιότητες μας».

Επισυνάπτεται το σχετικό video: https://www.facebook.com/1492042967692727/videos/5499947130110303

 

 Ρόδος 27-3-2023

Γραφείο τύπου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...