Ο Αντώνης Γιαννικουρής μιλά για την κορυφαία εκδήλωση των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca με τους Μίμη Πλέσσα & Γιάννη Σμαραγδή

Στη Ρόδο η κορυφαία εκδήλωση των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca (14 & 15 Σεπτεμβρίου 2013) με τους Μίμη Πλέσσα & Γιάννη Σμαραγδή

Με πρόταση του Αρχιτέκτονα και Υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων Ελλάδας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Αντώνη Γιαννικουρή στην Προεδρία των Βραβείων στη Ρώμη, θα πραγματοποιηθεί το διήμερο πολιτιστικού εθελοντισμού «Επιρροές στο χρόνο… Δωδεκάνησα και Πολιτισμός». Τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, (www,premiosciacca.it) με έδρα εκδηλώσεων το Βατικανό (Ρώμη), ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παγκοσμίως έκαναν αποδεκτή την πρόταση του Αντώνη Γιαννικουρή και με τη συμβολή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λοιπών φορέων και χορηγών θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις οι: Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σμαραγδής, ο Τούρκος ηθοποιός Burak Hakki, ο συγγραφέας Γιώργος Τσούκαλης και θα παραστεί η Γενική Γραμματέας των Βραβείων, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη.

 

Κύριε Γιαννικουρή ποια είναι η ταυτότητα των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca;

Τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca ιδρύθηκαν πριν από 12 χρόνια από τον Ιταλό κληρικό, Καθηγητή Νομικής Σχολής και Πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Νομικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Μελετών (Ρώμη), τον Rev. Don Bruno Lima και έχουν έδρα εκδηλώσεων το Βατικανό. Σκοπός τους είναι η διάδοση του πολιτισμού, της κοινωνικής προσφοράς, η φιλία των εθνών, οι ανθρώπινες αξίες. Μεγάλο μέρος της κεντρικής  τελετής που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Ponteficia στο Βατικανό, κάθε χρόνο το μήνα Νοέμβριο, είναι αφιερωμένο σε νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες, αθλητές οι οποίοι παίρνουν μέρος σε παγκόσμιο διαγωνισμό και οι διακριθέντες αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Επίτιμος Πρόεδρος ο Καρδινάλιος Dario Castrillon Hoyos, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Santaniellο  και Γενική Γραμματέας η Ελληνίδα Βίκυ Μπαφατάκη, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος.

 

Τα Βραβεία χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης από σημαίνουσες προσωπικότητες και από θεσμικούς φορείς. Ποιοι είναι οι κυριότεροι;

 

Τα Βραβεία βρίσκονται υπό την αιγίδα οργάνων της ΕΕ (Επιτροπής και Κοινοβουλίου), της Ιταλικής Δημοκρατίας, όλων των Υπουργείων της Ιταλίας, Ολυμπιακών Επιτροπών, Επιστημονικών Ινστιτούτων από διάφορες χώρες κ.λπ.

Στα Βραβεία συμμετέχουν σημαίνουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, όπως ο τ.Πάπας Βενέδικτος, στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, κορυφαίοι επιστήμονες, αθλητές και καλλιτέχνες.

 

Πέρα από την κεντρική τελετή πραγματοποιούνται κι άλλες δραστηριότητες;

Πέρα από την κεντρική τελετή γίνονται πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις σε όλο τον κόσμο. Υιοθετούνται ιδρύματα... με παιδιά με κινητικά προβλήματα, ιδρύματα με κακοποιημένα παιδιά κ.λπ. Υπάρχουν συνεργασίες με Πανεπιστήμια. Είναι τεράστιο το έργο που γίνεται παγκοσμίως.

 

Εσείς πως ασχοληθήκατε με τα Βραβεία και μάλιστα έχετε μια σημαντική θέση του Υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων για την Ελλάδα;

 

Καταρχάς πιστεύω στον εθελοντισμό και δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι. Ένας φίλος και στέλεχος των Βραβείων με σύστησε με τη Γενική Γραμματέα Βίκυ Μπαφατάκη. Έμαθα τον σκοπό τους, τις δράσεις τους και εκείνο που με γοήτευσε περισσότερο είναι ότι δίνεται η ευκαιρία με γαλαντόμο τρόπο να συστήσουμε την πατρίδα μας, τον πολιτισμό μας και σημαντικούς Έλληνες σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας εμβέλειας. Η θέση ήρθε στην πορεία… Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να εξάγει τον ανυπέρβλητο πολιτισμό της και να εισάγει τουρισμό…

 

Η πρότασή σας να ‘έρθει’ η μεγάλη αυτή εκδήλωση στα Δωδεκάνησα και μάλιστα στη Ρόδο με ποιο σκεπτικό έγινε εκ μέρους σας;

Πρότεινα να γίνει η εκδήλωση στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο γιατί είναι η εσχατιά της Ελλάδας και υπάρχει ένας πολιτισμός που συνδέει πολλές κουλτούρες και λαούς ιστορικά. Σκοπός μου ήταν να προβληθούν πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα - και οι πολιτιστικές γωνιές της πατρίδας μας, όπως η Ρόδος, η οποία έγινε τόπος ‘υποδοχής’ πολλών πολιτισμικών επιρροών. Είναι ένα νησί με φως, μεγάλο αίσθημα φιλοξενίας και ταιριάζει απόλυτα με την φιλοσοφία των βραβείων.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Εδώ στο νησί μας… στο νησί του φωτός, θέλουμε να αναδείξουμε τον Έλληνα που είναι εθελοντής και να αναδείξουμε την εξωστρέφειά του. Τον Έλληνα που αγκαλιάζει την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ιδανικά που ιστορικά τον διακρίνουν. Τον Έλληνα που ξέρει να φιλοξενεί… Όλοι οι συμμετέχοντες ακόμη και οι εμβληματικοί Έλληνες που έρχονται στο νησί μας – και είναι μεγάλη τιμή μας – έρχονται αφιλοκερδώς για να στηρίξουν τον πολιτισμό και να δώσουν ένα δυνατό μήνυμα με την παρουσία τους, ώστε να ευαισθητοποιηθούμε και να αγαπήσουμε τον τόπο μας και να πιστέψουμε στη φιλία των λαών.

 

Πως διαρθρώνονται οι εκδηλώσεις;

Την εκδήλωση συνιστούν τέσσερα μέρη. Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 11:00 π.μ., ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής θα αναδείξει στους φοιτητές τις εμβληματικές ελληνικές προσωπικότητες που φώτισαν τους δρόμους της ιστορίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μέσα από την τέχνη της σκηνοθεσίας με εφαλτήριο τη δική του κινηματογραφική τριλογία: Καβάφης, Ελ Γκρέκο, Βαρβάκης (Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο δημοφιλής τούρκος ηθοποιός Burak Hakki.

 

Ποιος είναι σκοπός της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Τσούκαλη “Λαθρέμποροι Ιστορίας–Επιστροφή των είκοσι Θησαυρών”;

Στο Κατάλυμα της Ισπανίας (Παλαιά Πόλη), στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Τσούκαλη και σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και να αντιδράσει στην αρχαιοκαπηλία.

Η Κυριακή τι περιλαμβάνει;

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στη Μεσαιωνική Τάφρο στις 18:00 μ.μ., πέντε νησιά της Δωδεκανήσου (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Πάτμος, Κάρπαθος) παρουσιάζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία τους.

Είναι μεγάλη τιμή για το νησί μας που θα γίνει εδώ η Διεθνής Βράβευση του Μίμη Πλέσσα και κατόπιν η συναυλία του. Πως αποφασίστηκε αυτό;

Ο Μίμης Πλέσσας, είναι κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και σπουδαίος επιστήμονας. Με τη μουσική του άπλωσε την ελληνικότητα παγκοσμίως. Επίσης είναι η πρώτη φορά που η Προεδρία των Βραβείων βραβεύει μια σημαίνουσα προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας – πέραν της ετήσιας τελετής στο Βατικανό – κι αυτό γιατί έκρινε ότι ο Μίμης Πλέσσας πρέπει να βραβευτεί στην Ελλάδα, στο νησί των ιπποτών σε ένα παγκόσμιο σταυροδρόμι διαπολιτισμικής συνάντησης, όπως αρμόζει στην μεγάλη του προσωπικότητα. Στις 21:00 λοιπόν στο Θέατρο της Μεσαιωνικής τάφρου θα πραγματοποιηθεί η διεθνής βράβευσή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσική συναυλία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη με τη συμμετοχή των: Fide Koksal, Σπύρου Κλείσσα, Νάσου Σωπύλη και Δημήτρη Στασινού.

Η πρόσκληση του ηθοποιού Burak Hakki σε ποιο πλαίσιο έγινε;

Ο ηθοποιός είναι φίλος των Βραβείων και η πρόσκλησή του από την Προεδρία να συμμετάσχει στο Πολιτιστικό Διήμερο στη Ρόδο, επιβεβαιώνει τη φιλία των λαών πέρα από πολιτικές αγκυλώσεις και σημειώνει τον σημαντικό ρόλο της Τέχνης στους πολιτιστικούς δρόμους ανάμεσα στους λαούς. Άλλωστε και η τραγουδίστρια από το μουσικό σχήμα του Μίμη Πλέσσα είναι τουρκάλα που ζει στην Ελλάδα.

Πως αισθάνεστε που αναλάβατε την ευθύνη μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης;

Καταρχάς αισθάνομαι τιμή που με εμπιστεύτηκε η Προεδρία και υιοθέτησε την πρότασή μου. Περήφανος που θα προβληθεί το νησί μας σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως που θα αναδείξει το πολιτιστικό του στίγμα. Είναι μεγάλη ευθύνη να φιλοξενηθούν όλες οι συμμετέχουσες προσωπικότητες, αλλά με τη βοήθεια στελεχών και μελών των Βραβείων νομίζω το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό. Στο νησί μας θα έρθουν στελέχη και μέλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό και όλο αυτό το εγχείρημα παίρνει σάρκα και οστά με τη βοήθεια των σπουδαίων χορηγών μας που τους ευχαριστούμε πολύ.  Εύχομαι να ανταποκριθούν και οι κάτοικοι των νησιών μας σε όλες τις εκδηλώσεις.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ Ρόδος20-11-2023 Με βαθύτατη ευγνωμοσύνη...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...
Δημήτρης Γάκης: Αποχαιρετούμε σήμερα τον άοκνο και χαλκέντερο Δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο...
Ο Βασίλης Παπανικόλας σχολιάζοντας την ανάρτηση του τεως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου για το...