Ομπάμα δίνει μια ευκαιρία στην ειρήνη

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι το ρωσικό σχέδιο για τον αφοπλισμό του Άσαντ είναι λόγος για την αναβολή των επιθέσεων στο συριακό καθεστώς - Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να επιλύσει τον εμφύλιο μιας άλλης χώρας με τη βία και προειδοποίησε ότι αν ο Άσαντ δεν συμμορφωθεί θα ακολουθήσει περιορισμένο στρατιωτικό χτύπημα με σκοπό την αποτροπή της χρήσης χημικών
Στο «ψυγείο» έβαλε τα σχέδια επίθεσης στη Συρία ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επιλέγοντας την οδό της διπλωματικής λύσης στο θέμα, έπειτα από όσα ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ακολουθήσει... προς το παρόν.

Το διπλωματικό πόκερ έχει πλέον μεταφερθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η αμερικανική Γερουσία ανέβαλε την ψηφοφορία, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να δώσει χρόνο στη ρωσική πρωτοβουλία, προειδοποιώντας, όμως, ότι δεν θα περιμένει επ' αόριστον.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναλύοντας τα γεγονότα,  ξύπνησε αντιμέτωπος με μία ήττα στη Γερουσία, η οποία θα μπορούσε να έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην προεδρία του.

Σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθηνε διάγγελμα 15 λεπτών σε όλους τους Αμερικανούς λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) για να εξηγήσει την ανάγκη στρατιωτικής δράσης απέναντι στη Συρία, για να παραδειγματιστούν, όπως είπε και άλλοι τύραννοι.

Ο Ομπάμα επισήμανε πως η Αμερική δε μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στη θηριωδία Άσαντ, ωστόσο, όπως είπε, «έχω βαθιά ριζωμένη την προτίμηση στις ειρηνικές λύσεις».

Χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «άγκυρα της παγκόσμιας ασφάλειας» προέταξε ηθικά, πολιτικά και στρατηγικά επιχειρήματα για το μέχρι τώρα «πάγωμα» της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Αν κάτι ξεχώρισε από τα λεγόμενά του στη χθεσινή ομιλία του είναι η φράση πώς ο κίνδυνος από τα χημικά στη Συρία απειλεί και τις ΗΠΑ.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «ό,τι συνέβη στο συριακό λαό είναι κίνδυνος για την ασφάλειά μας».

Σίγησαν μέχρι νεωτέρας τα τύμπανα πολέμου

«Δεν θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος της Συρίας (no boots on the ground ). Η όποια επέμβαση θα είναι στοχευμένη», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος σε περίπτωση που οι διπλωματικές συζητήσεις δεν τελεσφορήσουν. Μάλιστα, δήλωσε πως έχει ζητήσει από τον αμερικανικό στρατό να διατηρήσει την τρέχουσα θέση του, εντείνοντας τις πιέσεις στο καθεστώς Άσαντ να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποδείξεις.

«Δεν θα ακολουθήσει μια ανοικτή δράση, όπως στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. Δεν θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη αεροπορική εκστρατεία, όπως στη Λιβύη ή στο Κοσσυφοπέδιο. Θα είναι μια επέμβαση με σαφή στόχο την αποτροπή της χρήσης των χημικών όπλων από τον Άσαντ. Ακόμη και ένα περιορισμένο χτύπημα θα στείλει ένα μήνυμα στον Άσαντ που κανένα άλλο έθνος δε μπορεί να δώσει εκτός από τις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η ρωσική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην πίεση Άσαντ να εγκαταλείψει τα χημικά όπλα», είπε μεταξύ άλλλων ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως «αυτή η πρωτοβουλία έχει τη δυνατότητα να άρει την απειλή των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», για το λόγο αυτό και θα την εξετάσει προσεκτικά.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», σημείωσε σχετικά ο Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως «κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του.

«Ζήτησα από το Κογκρέσο να αναβάλει την ψηφοφορία σχετικά με τη δράση στη Συρία για να ακολουθηθεί η διπλωματική λύση», δήλωσε ακόμη.

«Για το λόγο αυτό στέλνω τον Τζον Κέρι να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του την Πέμπτη,  και εγώ θα συνεχίσω τις συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Πούτιν», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό που ξεκίνησε ως μια σειρά από ειρηνικές διαμαρτυρίες ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς του Μπασάρ αλ - Άσαντ έχει μετατραπεί σε έναν βάναυσο εμφύλιο πόλεμο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί . Εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Στο διάστημα αυτό, η Αμερική έχει δουλέψει με τους συμμάχους της για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική δράση, επειδή εμείς δε μπορούμε να επιλύσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος στην αρχή της ομιλίας του.

proto thema.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ Ρόδος20-11-2023 Με βαθύτατη ευγνωμοσύνη...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...
Δημήτρης Γάκης: Αποχαιρετούμε σήμερα τον άοκνο και χαλκέντερο Δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο...
Ο Βασίλης Παπανικόλας σχολιάζοντας την ανάρτηση του τεως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου για το...