Ομιλία Αντιδημάρχου Στέφανου Ι. Δράκου στην εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020

ΘΕΜΑ: «Ομιλία Αντιδημάρχου Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων

για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020»

- Αγαπητέ μου Δήμαρχε Αντώνη Καμπουράκη,

Αντιδήμαρχε Τηλέμαχε Καμπούρη,

Αξιότιμη Γενική Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου,

Σύμβουλε του Πρωθυπουργού Γεώργιε Κρεμλή,

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλε,

Βουλευτές, αιρετοί, πρόεδροι,

Συνεργάτες μας στο Δήμο Ρόδου,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Αφού ευχαριστήσω ειλικρινά και ολόψυχα - για πολλοστή φορά - τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, για την τιμή που μου έκανε την 17η Σεπτεμβρίου 2019 να με ορίσει Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, αλλά και για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στο πρόσωπό μου, επιτρέποντάς μου να συμβάλλω στην ευημερία του παγκόσμια αναγνωρισμένου και ιστορικού τόπου μας, τη Ρόδο, θέλω και εγώ με τη σειρά μου να καλωσορίσω την αξιότιμη Γενική Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου, τον Δωδεκανήσιο Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Γεώργιο Κρεμλή, αλλά και τον αγαπητό φίλο του νησιού μας και εξαίρετο συνεργάτη, Σύμβουλο Νίκο Κασιμάτη.

Αφορμή της σημερινής μας συγκέντρωσης αποτελεί ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020 με στόχο μία Ευρώπη ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Μία Ευρώπη διαφορετική, πρωτοπόρα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο στο οποίο η Ρόδος με δήμαρχο τον Αντώνη Β. Καμπουράκη, θα πρωταγωνιστεί (!)

Σήμερα με αφορμή το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας «Μετακινήσου υπεύθυνα», αλλά κυρίως τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εναλλακτικές μορφές μετακίνησης και εξοικονόμησης ενέργειας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σε όλους τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες, σε όλους τους κατοίκους της Ρόδου, σε όλους τους επισκέπτες του νησιού, παγκοσμίως, ότι η δημοτική αρχή Ρόδου του Αντώνη Β. Καμπουράκη μετατρέπει τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου στην πρώτη ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ παγκοσμίως.

Σήμερα ξεκινάμε το ταξίδι για μία Ρόδο που θα λάμπει ξανά. Ξανά, αλλά πρωτόγνωρα. Ο Δήμαρχός μας Αντώνης Β. Καμπουράκης και όλοι εμείς, οι άνθρωποι που αγαπάμε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, οι εργατικοί και έντιμοι συνεργάτες μας, εδώ από τη Θαλασσινή πύλη της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου, ανακοινώνουμε την έναρξη της υλοποίησης ενός γιγαντιαίου project που απαιτεί ευρείες συνεργασίες, κόπο, χρόνο και αδιάκοπη προσπάθεια, με στόχο τη διαμόρφωση της ιστορίας των επομένων γενεών. Η κρίση, η πανδημία, οι δυσχέρειες, για εμάς αποτελούν ευκαιρία. Ευκαιρία ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου μας.

Όλοι μαζί, θα γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος. Θα επανακτήσουμε την αίγλη της Ρόδου, ενώ παράλληλα θα την οδηγήσουμε και στο μέλλον. Θα είμαστε εμείς οι άνθρωποι, η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη, ο δήμαρχος Αντώνης Β. Καμπουράκης, που θα συντάξουμε το ιστορικό παρελθόν που θα μνημονεύουν οι επόμενες γενεές. 

Δεν ήρθαμε για να είμαστε μία από τα ίδια, ούτε για να φύγουμε, αλλά κυρίως δεν ήρθαμε για να ηττηθούμε, γιατί η δική μας ήττα, είναι ήττα όλων των Ροδιτών (!) Ήρθαμε για να προσφέρουμε στη Ρόδο, γιατί είναι ο τόπος μας και τον αγαπάμε!

 

Ήδη μέσα σε ένα (1) μόλις έτος μελετήσαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε εν γένει:

  • Νέο έξυπνο σύστημα ελέγχου πρόσβασης των οχημάτων και στις επτά (7) πύλες εισόδου, το οποίο και απαγορεύει την κίνηση οχημάτων εντός του Μνημείου πέραν αυτών των μονίμων κατοίκων. Η Μεσαιωνική πόλη, είναι περιοχή ήπιας και ελεγχόμενης κυκλοφορίας και στόχος μας είναι η σταδιακή της μετάβαση αποκλειστικά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.
  • Νέους κανόνες για τη διανομή εμπορευμάτων, επιτρέποντας την είσοδο οχημάτων προμηθευτών αποκλειστικά και μόνο από τις 6 έως τις 08.45 το πρωί και μόνο για οχήματα κάτω των 3,5 τόνων, σεβόμενοι το Μνημείο και τα χρήματα του Ροδιακού λαού που πλήρωνε ξανά και ξανά για τις αποκαταστάσεις χαλικόστρωτων και πλακόστρωτων.
  • Προσκαλέσαμε τους προμηθευτές και τις εταιρίες delivery να κάνουν χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, συμβατικών ποδηλάτων ή και πατινίων. Ήδη αρκετές εκ των εταιριών, αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, εισέρχονται στη Μεσαιωνική πόλη χρησιμοποιώντας τα παραπάνω μέσα. Επιπροσθέτως, από το 2021, το σύνολο των επιχειρήσεων delivery υποχρεούται να κάνουν αποκλειστική χρήση ηλεκτροκίνητων μέσων ή ποδηλάτων.
  • Συντάξαμε νέα λίστα με αυστηρά κριτήρια για την είσοδο οχημάτων στη Μεσαιωνική πόλη, συστήνοντας Επιτροπή Ελέγχου Δικαιολογητικών και Χορήγησης Αδειών και εμποδίζοντας στην πράξη την είσοδο 2.500 οχημάτων στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
  • Ολοκληρώσαμε παρεμβάσεις στις πύλες της Μεσαιωνικής πόλης, με ράμπες, για την είσοδο παιδικών και αναπηρικών αμαξιδίων.
  • Με τη χρήση στένσιλ ορίσαμε σημεία πρόσβασης, για την εισόδων παιδικών και αναπηρικών αμαξιδίων.
  • Εφαρμόσαμε δωρεάν μεταφορά πολιτών και επισκεπτών εντός της Μεσαιωνικής πόλης με ηλεκτροκίνητα οχήματα σε προκαθορισμένες διαδρομές και αυξημένη συχνότητα κατά τα πρότυπα αστικής συγκοινωνίας, καθώς και τη δωρεάν μεταφορά ασθενών και ΑμΕΑ, σε συνεργασία με την ΔΕΣ ΡΟΔΑ και τον Πρόεδρο αυτής. Παράλληλα σχεδιάζουμε την επέκταση του μέτρου μέσω της προμήθειας ηλεκτροκίνητων οχημάτων και της δημιουργίας δωρεάν αστικής συγκοινωνίας για όλους εντός των τειχών.
  • Ενισχύσαμε την μετακίνηση των πολιτών με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - χαμηλών εκπομπών ρύπων - με τη δρομολόγηση mini bus για τη δωρεάν μεταφορά κατοίκων και επισκεπτών από το λιμάνι της Ακαντιάς στη Μεσαιωνική πόλη και το κέντρο, ενώ
  • Σήμερα παραλαμβάνουμε δύο (2) φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, δωρεά της εταιρίας «Mc Chargers», τους οποίους και ευχαριστούμε δημοσίως και οι οποίοι έχει σχεδιαστεί να εγκατασταθούν σε κεντρικά σημεία του νησιού. Παράλληλα, καταρτίζεται ολοκληρωμένο σχέδιο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, για όλο το νησί της Ρόδου.

 

Όμως δεν κάναμε μόνο αυτά που αφορούν στην πράσινη μετακίνηση και την εξοικονόμηση ενέργειας, και δεν θα κάνουμε μόνο αυτά:

  • Με τον Δήμαρχό μας, συντάξαμε τη νέα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ, ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ της ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ σε ΣΥΓΧΡΟΝΗ και ΕΥΦΥΗ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ.

  • Δημοπρατούμε ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης της Νέας Αγοράς.
  • Ολοκληρώσαμε τη μελέτη και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, δημοπρατούμε έργο για την αποκατάσταση του Δημοτικού Σταδίου Ρόδου "ΔΙΑΓΟΡΑ", αλλά και του Βοηθητικού Γηπέδου.
  • Ξεκινήσαμε ήδη το έργο αποκατάστασης του Κτηρίου της Ροδιακής Έπαυλης, ενώ δημοπρατούμε και την ανάπλαση του Κήπου της.
  • Συντάσσουμε μελέτη και δημοπρατούμε τη συνολική αποκατάσταση όλων των Σχολείων και των κτηρίων που ανήκουν στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων και χρήζουν άμεσης συντήρησης.
  • Καταρτίζουμε νέα Σχέδια Κοινοχρήστων Χώρων και νέες Κανονιστικές για τη Μεσαιωνική πόλη, την περιοχή του Νεωρίου, τη Νέα Αγορά και τη Λίνδο.
  • Καταργούμε το χώρο στάθμευσης έξω από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική πόλη, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια αξία του και δημιουργώντας παράλληλα νέους χώρους στάθμευσης για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.
  • Συντάσσουμε μελέτη για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Χαμάμ.
  • Δημοπρατούμε τη μελέτη και την κατασκευή «Garden Park Theater» εντός της Μεσαιωνικής πόλης και συγκεκριμένα στο χώρο του θεάτρου της οδού Ανδρονίκου.

---

  • Συντάσσουμε μελέτη για την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Δημαρχείου στον Αρχάγγελο.
  • Δημοπρατήσαμε ήδη τη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑμΕΑ στη ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ».
  • Ξεκινάμε την αποκατάσταση του «Παλαιού Ιταλικού Κτηρίου και τη χρήση του ως Πολιτιστικό Κέντρο Κατταβιάς».
  • Λειτουργούμε, με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη στο κτήριο της Καστελλανίας στη Μεσαιωνική πόλη.
  • Δημοπρατήσαμε ήδη έργο ετήσιας συντήρησης «ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΙΚΟΣΤΡΩΤΩΝ ΟΔΩΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΡΟΔΟΥ  και ΛΙΝΔΟΥ".
  • Δημοπρατήσαμε την αποκατάσταση και συντήρηση του δημοτικού φωτισμού της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου.
  • Κατασκευάζουμε "Σύγχρονη Παιδική Χαρά ΑμΕΑ" εντός της Μεσαιωνικής πόλης.
  • Προχωράμε σε ψηφιοποίηση του αρχείου της Υπηρεσίας Δόμησης, αλλά και της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων.
  • Δημοπρατούμε τη "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ του ΚΤΗΡΙΟΥ της ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ".
  • Ξεκινάμε την «Επισκευή - Συντήρηση των κτιρίων του Λιμεναρχείου Ρόδου και του Α’ ΛΤ Λίνδου, καθώς και την ανακατασκευή - διαμόρφωση των χώρων κράτησης του Λιμεναρχείου Ρόδου».
  • Με την αρωγή των συνεργατών μας του Γιώργου, του Παντελή, του Χρήστου, του Στέφανου, του Φάντη και του Νίκου, καθώς και του εργατοτεχνικού προσωπικού στο Δήμο Ρόδου, που βάζουν καθημερινή πλάτη στις ανάγκες που τους ορίζουμε και τους ευχαριστούμε ΔΗΜΟΣΙΩΣ και ιδιαιτέρως τον Νίκο, τον Τσαμπίκο, τον Μανώλη, τον Παντελή, τον Πανορμίτη και τον Παναγιώτη, αλλά και τον Κώστα, τον Τάκη, τον Χρήστο, τον Φιλήμονα και τον Νεκτάριο, ολοκληρώσαμε παρεμβάσεις, που όπως οι ίδιοι ομολογούν, είχαν πάνω από δέκα (10) έτη να γίνουν στο Δήμο της Ρόδου και συγκεκριμένα
  • Καθαρίσαμε τα σιντριβάνια-Μνημεία της πόλης,
  • Αποκαταστήσαμε πάρκα και πλατείες στο κέντρο της πόλης και στη Μεσαιωνική πόλη,
  • Προχωρήσαμε σε μικρές αποκαταστάσεις στη Νέα Αγορά, στο Νεώριο, αλλά και στη Μεσαιωνική πόλη, όπου βάψαμε όλα τα παγκάκια, τους κάδους, τα κάγκελα, τα καφάο, τους στύλους φωτισμού, ενώ απομακρύναμε - για πρώτη φορά - με μόλις δύο (2) υπαλλήλους τα χόρτα από τα πεζοδρόμια και τα οδοστρώματα.
  • Διαγραμμίσαμε κοινόχρηστους χώρους, θέσεις στάθμευσης και διαβάσεις.

Επειδή δε κουραστήκαμε να ακούμε τη φράση «ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ», αποδείξαμε ότι ΓΙΝΕΤΑΙ (!), ενώ για να μην ακούσουμε ποτέ ξανά και τη φράση «ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΥΛΙΚΑ», συγκεντρώσαμε με την αρωγή του εργατοτεχνικού προσωπικού τις ετήσιες ανάγκες μας και καταθέσαμε σχετικό προϋπολογισμό προς έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες. 

  • Τέλος, σε συνεργασία και με τον Αντιδήμαρχο Τηλέμαχο Καμπούρη, στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα και εφαρμόσαμε «Έκπτωση τελών κοινοχρήστων χώρων», ενώ με τη συνεργασία της Αντιδημάρχου Τσαμπίκας Κιαχαγιά – Μαγιόγλου, προχωρήσαμε σε καθαρισμούς σε κάδους, πάρκα, πλατείες, ενώ δρομολογήσαμε και τη συνεχή αποκομιδή απορριμμάτων εντός των τειχών με mini όχημα.

Το όραμα όμως, της δημοτικής αρχής του Αντώνη Β. Καμπουράκη, ΔΕΝ τελειώνει εδώ. Η Μεσαιωνική πόλη, μετατρέπεται στην πρώτη ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ παγκοσμίως, με έργα όπως:

  • H «Ευφυής διαχείριση απορριμμάτων»,
  • Η «Ευφυής διαχείριση δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης»,
  • Ο «Ευφυής ηλεκτροφωτισμός»,
  • Η «Ευφυής στάθμευση»,
  • Οι «Ευφυείς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»,
  • Οι «Ευφυείς πλατείες τεχνολογίας» και πάρα - πάρα πολλά ακόμη που θα ανακοινωθούν όταν ο Δήμαρχός μας το κρίνει.

 

Σας ευχαριστώ.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Αντώνη Β. Καμπουράκη, που επιβεβαιώνει κάθε μέρα την επιλογή μου να συστρατευτώ δίπλα του. Που αποτελεί τον αντάξιο Δήμαρχο της Ρόδου, ενός ιστορικού τόπου, ενός εκλεκτού νησιού.

Ευχαριστώ τους πολίτες που με τίμησαν με τη ψήφο τους, αλλά και όλους εσάς για τη σημερινή σας παρουσία.

Να είστε καλά!

 

 

 

Ο Αντιδήμαρχος

Πολιτιστικών Μνημείων & Υπηρεσίας Δόμησης

 

 

Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος

Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...