Οι υποψήφιοι της Καρπάθου στο μικροσκόπιο. Ηλίας Λάμπρος: "Δεν πρόκειται να χαϊδέψω αυτιά" - Του Μανώλη Δημελλά

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καρπάθου, Ηλίας Λάμπρος, είναι σήμερα 58 χρονών, και ασχολείται με τα κοινά από το 1986, δηλαδή έχει κλεισμένα 28 χρόνια στα Καρπαθιακά δημοτικά ζητήματα. Είναι η δεύτερη φορά που κατεβαίνει μπροστάρης, στο συνδυασμό "Όλοι για την Κάρπαθο". Ωστόσο δεν είναι ο επαγγελματίας, ο λογάς πολιτικός, ούτε θέλει να παρασύρει μέσα σε πλάνα υποσχέσεων, και να πνίξει τον ψηφοφόρο από μελλοντολογικά υποθετικά σενάρια, άλλωστε αυτά πέθαναν, έσβησαν, μέσα στους καπνούς από τα πάλαι ποτέ, επιτρεπόμενα τσιγάρα μας. Αντίθετα νιώθεις το πάθος του, όμως φροντίζει να ξεκαθαρίσει, πως δεν πρόκειται να ανοίξει κατάλογο με προεκλογικά χατίρια, τελειώνει με τα φορτωμένα αεροπλάνα ετεροδημοτών, και δεν έχει στόχο να οξύνει, να πολώσει το κλίμα, μήπως κερδίσει κάποιο τυχαίο ψήφο!  Ακόμη και τα καρφώματα του, οι μπόλικες αιχμές, που έχει για την απέναντι ομάδα, γίνονται με τάκτ και φανερή διακριτικότητα!

Ο Ηλίας είναι φαρμακοποιός, ζει με την οικογένεια του χρόνο-καιρό στην πρωτεύουσα, τα Πηγάδια, και είχε αποφασίσει να μην ξαναδιεκδικήσει τον Δήμο. Σαν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, στάθηκε θετικός και ψήφισε τα περισσότερα από θέματα, που κατέβασε η παράταξη Χανιώτη στα Δημοτικά συμβούλια, ίσως αποτελεί εξαίρεση ο τελευταίος προϋπολογισμός, και δεν είδαμε, παρόλο που ψάχναμε, εκείνες τις προτάσεις, που θα προκαλούσαν ρήξεις ή έντονες και μεγάλες διαφωνίες.

Τα πλάνα του φαίνεται να άλλαξαν πάνω στην αλλαγή του χρόνου, έπειτα από τις πιέσεις φίλων και γνωστών, όπως λένε, πιστεύουν σε κείνον, στον διαφορετικό χαρακτήρα του, και θέλουν να κρατήσει σφιχτά το τιμόνι της Καρπάθου.

Μεγάλο θέμα που θα προκαλέσει εντάσεις είναι τα επτά πρωτοκλασάτα στελέχη από την παράταξη Χανιώτη, που τα έχουν βρει με το συνδυασμό του, ενώ ο ο ίδιος, ο Λάμπρος, δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του, μα πως είναι δυνατόν να μην μπόρεσε, να μην κατάφερε αξιοποιήσει, να μην βρει ρόλο για επτά κορυφαίους, τους περισσότερο ψηφισμένους Καρπάθιους, ο Χανιώτης;

Δεν αρνείται τη πολιτική άποψη του μέσα στην κοινωνία, όμως για το συνδυασμό "Όλοι για την Κάρπαθο", και το ρόλο, που φιλοδοξεί να κερδίσει, είναι ξεκάθαρος. Με μια λέξη από το ποίημα του Μανώλη Φουντή, που μελοποίησε ο Γιάννης Πετρόπουλος, και τραγούδησε η χορωδία Καρπάθου, ξεκαθαρίζει το όραμα του.

"Θέλει να δει, να κάμει παράδεισο το νησί", αυτός είναι ο στόχος, αυτό ονειρεύεται για τη Κάρπαθο. Και αν στις εποχές που κυριαρχεί η απουσία χρωμάτων, ακούγεται ποιητικό και άκαιρο, εκεί φαίνεται να πατάει γερά, αφού είναι οι πολίτες που θέλουν, έχουν απαιτήσεις, βάζουν ψηλά τον πήχη και κάνουν τον ίδιο να νιώθει και να πιστεύει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγορίες και βολέματα.  Αν χρειαστεί, αν το απαιτήσει ο Καρπαθιακός λαός, δεν θα διστάσει να βγεί στο δρόμο και να διεκδικήσει.

Στη πρώτη συνέντευξη που ακολουθεί θα διαβάσετε το γενικό πλαίσιο κανόνων και αξιών, που χαρακτηρίζει τον ίδιο και φροντίζει να περάσει στα κύτταρα της ομάδας του, που είναι σε ανάπτυξη. Μέχρι τις εκλογές θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε τις θέσεις-προτάσεις, που θα αναπτύξει και ο συνδυασμός "Όλοι για την Κάρπαθο", έτσι να κρίνουμε τις δεσμεύσεις του Ηλία Λάμπρου.

Ερωτ. Θεωρείτε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να πάρουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος, υπέρ ή κατά του μνημονίου και της εν γένει οικονομικής πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης;

Πως ο συνδυασμός "όλοι για την Κάρπαθο" στέκεται μακριά από κόμματα και ζητά μαζική συστράτευση, ενώ φαίνεται να υποστηρίζεται με σθένος από τη ΝΔ;

 

Απαντ. "Οι εκλογές για τη τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στα μικρά ή απομονωμένα νησιά, δεν μπορούν να έχουν το χαρακτήρα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο.

Τα προβλήματα, που έχει ο κάθε ξεχωριστός τόπος, φορτώνουν την ατζέντα, είτε πρόκειται για το άμεσο παρόν, είτε μιλάμε για το μέλλον. Εάν, παρόλα αυτά, το συμφέρον ή η άποψη, ολόκληρου του νησιού, δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρέπει να γίνει και μια τέτοια μορφή αγώνα, θα το δούμε, και τότε θα τοποθετηθώ με επιχειρήματα.

Τελικά το ερώτημα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, ίσως τίθεται σε άλλες βαθμίδες, πολύ πιο ψηλές από αυτές που εγώ βλέπω μπροστά μου. Ωστόσο όπως όλοι οι πολίτες, έχω και εγώ πολιτική θέση και άποψη, που ποτέ δεν έκρυψα.

Η δημοτική παράταξη, "Ολοι για την Κάρπαθο", δεν έχει κρυφά χρώματα και απέχει από μυστικούς κώδικες. Η ποικιλία και η διαφορετικότητα των στελεχών, αποδεικνύουν την έννοια ανεξάρτητη και υπερκομματική.

Και δεν συμφωνώ ότι βουλευτές τις Νέας Δημοκρατίας τρέχουν πίσω από τον Λάμπρο ή για να βοηθήσουν τον Λάμπρο. Εγώ δεν έχω δει τέτοια δείγματα και δεν επιτρέψω με κανένα τρόπο, τέτοια φαινόμενα. Πήρα τη τελική μου απόφαση μετά από τις γιορτές, όταν πραγματικά, ικανός αριθμός στελεχών, ανθρώπων του νησιού μας, θεώρησαν ότι είμαι ο κατάλληλος για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα, να βρεθούν αυτά τα άτομα και να πιστέψουν στο πρόσωπο μου.

Δεν θέλω να απογοητεύσω ούτε αυτούς που πιστεύουν σε μένα, αλλά ούτε να επιβεβαιώσω τους φόβους σε εκείνους που δεν πιστεύουν σε μένα"!

 

Ερωτ. "ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" είναι το τρίπτυχο που αναφέρεται στην πρώτη ανακοίνωση για την κάθοδο στις εκλογές. Πως αποδεικνύεται στην πράξη ο λόγος σας; αυτές οι εκλογές θα έχουν αεροπλάνα ετεροδημοτών από Αθήνα;

Απαντ. "Αξιοκρατία σημαίνει πως όλα τα στελέχη που συμμετέχουν στη προσπάθεια, θα κριθούν από το αποτέλεσμα, και μόνο, της εθελοντικής προσφοράς, που θέλουν αλλά και θα κάνουν για τα κοινά, μέσα στο Δήμο μας. Θα μετρήσει το μεράκι και η όρεξη που έχουν για να δουλέψουν. Κανένας δεν έρχεται με αντάλλαγμα, κανένας δεν έρχεται με προκαθορισμένη καρέκλα, κανένας δεν έρχεται με κρυφή ή φανερή υποσχετική από εμένα, και για κάτι συγκεκριμένο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, από τους επιτυχόντες αυτής της προσπάθειας, αξιοκρατικά και μόνο, θα πάρουν τις θέσεις, στις οποίες ο κάθε ένας θα μπορέσει να προσφέρει.

Αυτό σημαίνει αξιοκρατία και όχι εκ των προτέρων υποσχέσεις!

Διαφάνεια, είναι η λέξη που με χαρακτηρίζει, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεται κάτι και να μην είναι στο φως, να μην το γνωρίζουν οι πάντες. Έχω δώσει εξετάσεις στο παρελθόν, όλοι γνωρίζουν το λεπτό σημείο του χαρακτήρα μου. Και όσο αφορά την αποτελεσματικότητα, το αφήνω στη κρίση του κόσμου, διότι 27-28 χρόνια, που ασχολούμε με τα κοινά του δήμου, και από όλα τα στάδια που πέρασα, άφησα και εγώ, το δικό μου στίγμα και τη δικιά μου προσωπικότητα και εντιμότητα.  Όλοι με γνωρίζουν!

Στο θέμα των αεροπλάνων μεταφοράς ετεροδημοτών, η απάντηση είναι μονολεκτική και απόλυτη! Ο κάθε λογικός άνθρωπος προχωρά μπροστά μόνο όταν μαθαίνει από το παρελθόν.

Λοιπόν απαντάω ξεκάθαρα, ΔΕΝ θα έχουμε αεροπλάνα φορτωμένα ετεροδημότες".

 

 

Ερωτ. Θα δεσμευτείτε ότι δεν πρόκειται να ανταλλάξετε πιθανά "μετεκλογικά χατίρια" για ψήφους; πόσο έντονη είναι η συναλλαγή και οι πελατειακές σχέσεις στους μικρούς τόπους;

 

Απαντ. "Μέχρι τώρα δεν μου έχουν ζητήσει κάποια ανταλλάγματα ή μετεκλογικά χατήρια αντί ψήφων, και δεν έχω υποσχεθεί κάποια, μικρή ή μεγάλη χάρη, σε κανέναν.

Αλλά ακόμη και μετά τις εκλογές, οποιοσδήποτε με επισκεφθεί με ένα μη δίκαιο αίτημα, πρόκειται να έρθει σε πολύ δύσκολη θέση.

Ξεκαθαρίζω και μιλάω προσωπικά, μια από τις προυποθέσεις συνεργασίας στον συνδυασμό  "Όλοι για την Κάρπαθο", είναι ότι δεν θα κοροϊδέψουμε τον κόσμο.

Δεν θα δεσμευτούμε για πράματα που δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν δώσουμε τη παραμικρή υπόσχεση, που δεν θα είναι για κοινό όφελος της Καρπάθου.

Ο Καρπάθιος δεν είναι μαθημένος σε μια τέτοια, ξεκάθαρη προσωπική σχέση, με τον υποψήφιο, και οι εκλογές γίνονται ακόμη με παλαιούς μεθόδους και τρόπους. Όμως δεν φοβάμαι, και δεν θα πέσω σε μια τέτοια παγίδα. Γνωρίζω τον εαυτό μου, δεν έχω μάθει να λέω ψέμματα, δεν ξέρω να χαϊδεύω αυτιά, δεν θα κοροϊδέψω κανέναν".

 

Ερωτ.  Ποιο είναι το όραμα σας; και ποιες οι προτεραιότητες έργων που θέτετε για το δήμο Καρπάθου;

Απαντ. "Μονόδρομος  για την ανάπτυξη του νησιού, είναι ο τουρισμός. Πρώτη προτεραιότητα η χρήση της δυνατότητας των νόμων, και η άμεση τοποθέτηση στο Δήμο ενός επιστημονικού συνεργάτη, υπεύθυνου για  θέματα τουρισμού. Επεξεργαζόμαστε τα αναγκαία προσόντα, που πρέπει να έχει το συγκεκριμένο πρόσωπο που θα αναζητήσουμε με ανοιχτό, διαφανή διαγωνισμό, θα βγεί φυσικά και στο Διαύγεια. Και παρότι είναι ζήτημα προσωπικής κρίσης του Δημάρχου, θα θέσω στη κρίση και τελικά θα αποφασίσει η πλειοψηφία των συμβούλων μου.

Ότι έχει σχέση με τον τουρισμό είναι για μένα όραμα, μάλιστα υπάρχουν δύο-τρία έργα, που λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, παγώνουν, όμως θα πρέπει γρήγορα να τα επανακινήσουμε. Για παράδειγμα, ο βιολογικός στα Πηγάδια, που τώρα ξεκινά  και προχωρά, αλλά και τους επιμέρους βιολογικούς σταθμούς, που πρέπει, επιβάλεται να γίνουν. Και μιλάω για τις τουριστικές περιοχές Αμμοοπή, Αρκάσα, Λευκός, Κυρά Παναγιά. Αλλά και τα έργα για το νέο λιμάνι, που σήμερα δεν ξέρουμε σε πιο σημείο βρίσκονται".

.

Ερωτ.Πως βλέπεται τις πρώτες εκατό μέρες στο τιμόνι του Δήμου;

Απαντ. "Το πρωταρχικό μέλημα μου είναι η καθημερινότητα και δεν μιλάω μονάχα για τα γνωστά ζητήματα, που όλοι τέτοιες μέρες σπεύδουν να αναφέρουν και αναμασούν σαν καραμέλες. Από τα σκουπίδια, στο φωτισμός, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη κυκλοφορία μα ακόμη και στην απομόνωση, που νιώθουμε όλοι εμείς, οι μόνιμοι κάτοικοι της Καρπάθου.

Θα ξεκινήσω όμως από την αρχή, τόσο οι δημότες, όσο και εκείνα τα πρόσωπα, που θα απαρτίσουν τελικά το νέο δήμο, πρέπει να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τα δικαιώματα, και τελικά το ρόλο τους. Ο πολίτης πρέπει να μάθει τι είναι μέσα στις υποχρεώσεις του Δήμου, και από την άλλη οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο ίδιος ο Δήμαρχος, πρέπει, επιβάλεται να γνωρίζει σε βάθος, τι αντιμετωπίζει καθημερινά ο δημότης.

 

Έτσι μία ή δύο φορές το χρόνο, θα καθίσουμε στο θρανίο και θα γίνουμε ξανά μαθητές! Έχω στόχο να γίνουν σεμινάρια, ώστε η σχέση δημότη-δήμου, να είναι ξεκάθαρη, αμφίδρομη και χτισμένη στην ουσία και όχι πάνω σε υποθέσεις και προσωπικά αλισβερίσια. Οι κουβέντες στα καφενεία έχουν ενδιαφέρον, όμως η ουσία κρύβεται στη γνώση και δεν μπορώ να χρεώσω στους πολίτες ευθύνες, αν δεν γνωρίζουν τόσο τα δικαιώματα, όσο και τις υποχρεώσεις τους. Η προσπάθεια είναι συλλογική, ο δρόμος που τραβά και πρόκειται να ακολουθήσει η Κάρπαθος, δεν είναι έργο ενός άντρα, ούτε των 21 δημοτικών συμβούλων. Συνεπώς δεν πρόκειται να αφήσω τον κόσμο αμέτοχο των ευθυνών του για την όποια πορεία πρέπει να ακολουθήσει το νησί".

 

 

Ερ.  Θεωρείται ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή απέτυχε;

Που προσδιορίζεται τη κύρια διαφορά σας μαζί της;

Απαντ.  "Βοήθησα με ειλικρίνεια, και όλες μου τις δυνάμεις την απερχόμενη δημοτική αρχή. Δεν υπάρχει κανενός είδους ρήξης, και το ζήτημα δεν εντοπίζεται και δεν στρέφεται σε πρόσωπα. Τα προβλήματα της Καρπάθου είναι αυτά που οδηγούν τη σκέψη και τη συλλογική δράση μας. Η συνταγή για μας είναι μια, περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερη προσπάθεια.

Θεωρώ λοιπόν ότι η ομάδα της απερχόμενης δημοτικής αρχής ΔΕΝ εξάντλησε την υπομονή της, την αγωνιστικότητα της, την εργατικότητα, ούτε και τις αντοχές της. Και αυτό συμβαίνει όταν δεν ασχολούμαστε μόνο και αποκλειστικά με τα προβλήματα του τόπου, όταν υπάρχουν εξυπηρετήσεις, υποσχέσεις, και όλα αυτά καθυστερούν τις αληθινές δράσεις, που πρέπει να γίνουν, έτσι δημιουργούν την εντύπωση ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή, τελικά δεν πέτυχε για τον σκοπό που εκλέκτηκε.

Αναγνωρίζω τις δυσκολίες που είχε η πρώτη τετραετία Καλλικρατικού Δήμου, από εκεί και πέρα, με τα εργαλεία που έχεις στα χέρια σου, πρέπει να δουλεύεις πολύ περισσότερο, για να φέρεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και ακριβώς επειδή δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα πρόσωπα, αναγνωρίζω τη συμβολή όλων των διαφορετικών δημάρχων, που πέρασαν από το νησί και θέλω να ελπίζω, ότι αν εκλεγώ, θα καταγραφώ σε εκείνους που πρόσφεραν κάτι στη Κάρπαθο. Δεν είναι τα πρόσωπα το θέμα, αν πραγματικά η κοινωνία, ο λαός της Καρπάθου, ήταν ικανοποιημένος από τη δημοτική αρχή, ενδεχόμενα να μη γινόταν προσπάθεια για αντικατάσταση, όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο κόσμος διψά, έχει ανάγκη να δοκιμάσει, να δει κάτι καινούριο, το εισπράττω καθημερινά, και  θα είμαι ξεκάθαρος, είναι αυτό που μου έδωσε τη σκυτάλη, την ώθηση, να μπω μπροστά σε αυτή τη προσπάθεια".

 

 

Ερωτ.  Ποιό είναι το κριτήριο για την επιλογή των συνεργατών σας; είναι γνωστές οι περιπτώσεις που μεγάλες φαμίλιες ουσιαστικά επέβαλαν υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, εσείς τι λέτε για αυτή την υπόθεση;

Απαντ. "Υπάρχουν προσωπικότητες από όλους τους χώρους, που θέλουν να συμμετέχουν στη κοινή προσπάθεια που κάνουμε. Αυτό και μόνο δείχνει τη θέληση, την ουσιαστική επιθυμία του κόσμου, για κάτι καινούριο που να στέκεται μακριά από χρώματα και κλισέ. Πολλοί από τους υποψήφιους επεδίωξαν μόνοι τη συμμετοχή τους, ενώ άλλοι είναι καθαρά δικές μου επιλογές, που κατόπιν συμφωνίας, εντάχθηκαν στην ομάδα. Όλοι συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν, στις αρχές και τις αξίες, που ήδη έχω αναφέρει και χαρακτηρίζουν το συνδυασμό μας.

Η κερδισμένη τελική ψήφος, ο πολυπόθητος σταυρός, έχει να κάνει με την προσωπικότητα του κάθε υποψήφιου, αν ο συγκεκριμένος δεν έχει την αποδοχή των φίλων και της οικογένειας του, φυσικά και δεν θα τον ακολουθήσουν.

Η οικογενειοκρατία σβήνει και πρέπει να σβήσει, εκείνο που πρέπει να μετρά στην απόφαση για ψήφο, είναι η εμπιστοσύνη στο χαρακτήρα, το παρελθόν του υποψήφιου, και φυσικά οι δεσμεύσεις του".

 

 

Ερωτ.  Τι  απαντάτε σε εκείνους που θέλουν τη πολιτική σας να καθοδηγείται κυρίως από το πνεύμα του "εφικτού", δίχως "αγωνιστικές προθέσεις". Για παράδειγμα τι θα κάνετε σε ζητήματα διεκδικήσεων; υπάρχει σκέψη και πρόθεση να τα βάλετε με την κεντρική εξουσία όταν πρόκειται για αδικίες στην άγονη γραμμή; για να γίνω πιο σαφείς είστε υπέρ ή κατά των δυναμικών λαϊκών κινητοποιήσεων;

Απαντ. "Το εφικτό είναι εκείνο που όλοι επιθυμούμε, τόσο για την καθημερινότητα, όσο και να για να μην δημιουργούνται προβλήματα. Η εξέγερση μπορεί να φτάσει όταν κάποιο θέμα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο νησί.

Ο Δήμαρχος είναι ο μπροστάρης, πρέπει να είναι εκείνος ο οποίος θα κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου, για να ξεσηκωθεί, όμως αν ο ίδιος ο κόσμος, οι πολίτες, δεν έχουν πιστέψει και δεν ξεσηκώνονται, δεν θα μπορέσει κανένας δήμαρχος να τους βγάλει στο δρόμο.

Είμαστε ικανοποιημένοι όταν καθισμένοι στο καναπέ μας βλέπουμε στη  τηλεόραση κάποιον θαρραλέο Δήμαρχο,

να κρατά αγωνιστική στάση, όμως η συμμετοχή του κόσμου είναι εκείνη που δίνει τη δύναμη, σε αυτόν τον άνθρωπο, για να βγει μπροστά και να διεκδικήσει.

Μα αυτός εντέλει είναι και ο ρόλος του Δημάρχου, να βγει μπροστά, να κάνει αγώνα και να παλέψει για τον τόπο του.

Ένα παράδειγμα είναι η πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του ΙΚΑ, τότε έδωσα σαν όπλο στα χέρια του Δημάρχου, την πρόταση για τη πιθανή παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, όμως ο Δήμαρχος δεν ήθελε ή δεν μπόρεσε, να αξιοποιήσει ένα τέτοιο επιχείρημα. Όταν  ένα Δημοτικό συμβούλιο σου δίνει τη δυνατότητα να δράσεις, με όλους τους τρόπους πρέπει να το κάνεις.

Αν ήταν απαραίτητο, όχι ο ξεσηκωμός, αλλά τουλάχιστον μια αποστολή από το νησί με τον Δήμαρχο, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, με τους αρχηγούς μειοψηφίας, μείζων και ελλάσωνος, δεν θα μπορούσε να ζητήσει συνδρομή και συμπαράσταση από όλες τις δυνάμεις; Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τον  Δήμαρχο, αναλόγως  με τη προσωπικότητα και τη θέληση  του, ώστε να διεκδικήσει δυναμικά και αν χρειαστεί να έρθει σε αληθινή ρήξη με τη κεντρική εξουσία. Όλα αυτά στη βάση δίκαιων και εννοείται πανκαρπαθιακών αιτημάτων.  

Πρώτα από όλα ο κόσμος πρέπει να μάθει, να κατανοήσει τα προβλήματα και να πάρει θέση, για παράδειγμα, ένας μόνο άνθρωπος, να συμμετέχει από κάθε οικογένεια, οι ειδήσεις θα τρέξουν και θα φτάσουν σε όλο το νησί.

Μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να ζωντανέψουν οι λαϊκες συνελεύσεις, αν και αποτελούν υποχρέωση, σύμφωνα με τον κώδικα Δήμων και κοινοτήτων, αποτελούν όμως σταθερές αξίες, μέσα στις δικές μου προθέσεις.

Μέσα στους προσωπικούς στόχους μου, τα δικά μου στοιχήματα, είναι η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνεται εκτός έδρας Δήμου, σε ένα διαφορετικό διαμέρισμα, και τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Να πάμε για παράδειγμα στην Όλυμπο, με θέματα αποκλειστικά για την περιοχή και να συμμετέχουν, να μιλήσουν όλοι. Αυτό είναι μια ευκαιρία να βγουν όλα στην επιφάνεια, κυρίως οι δημότες να μάθουν και να έχουν ξεκάθαρη εικόνα των ανοικτών θεμάτων. Και από την άλλη, εμείς από τον Δήμο να έχουμε ουσιαστικό πρόγραμμα και θέσεις και να μην τρέχουμε να μπαλώνουμε τρύπες".

Για τον Ηλία Λάμπρο, όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, και από την αρχή της κουβέντας δεν έκρυψε, ούτε απέκλεισε κάτι από το πλαίσιο της συζήτησης, όλα φανερά, επάνω στο τραπέζι. Και στάθηκε ακόμη και στα έργα, που γίνονται με εξαιρετική σπουδή τις τελευταίες ημέρες στην Κάρπαθο και ενώ κανείς δεν θέλει, δεν μπορεί, να τα αρνηθεί, αφού είναι τόσο απαραίτητα για τον τόπο, όμως δίκαια στέκεται και αναρωτιέται, μήπως στοχεύουν σε ψήφους και γίνονται ένα καλό προεκλογικό εργαλείο;

Όσο για το θέμα του νερού του Όθους, και ειδικότερα στις πρόσφατες προσπάθειες, που παραλίγο να γίνουν στην πηγή του χωριού, ο Ηλίας Λάμπρος τονίζει με σαφήνεια ότι έγιναν δίχως συγκεκριμένη μελέτη και χωρίς την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού το θέμα "ενοποίηση των υδάτων", αποσύρθηκε ομόφωνα, από τη τακτική συνεδρίαση της 2/Δεκ/2013.

Το θέμα του νερού και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Κάρπαθο, είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και θα περιμένουμε τις ξεκάθαρες θέσεις των δύο διεκδικητών. Αν κάτι προσέφερε απλόχερα η κρίση, είναι το δεδομένο και σκληρό μέτρημα των δυνατοτήτων του καθενός υποψήφιου. Η κούρσα λοιπόν ξεκίνησε, θα φανεί η εξυπνάδα, οι αντοχές μα και τα κότσια της κάθε ομάδας αλλά και η δική μας ώριμη στάση, αφού αποφύγουμε τεχνικές πολώσεις και συναισθηματικές δεσμεύσεις.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...