Νεκτάριος Σαντορινιός από Εργατικό Κέντρο Ρόδου: Είμαστε σε θέση μάχης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Ρόδος, 8/06/2021-Θέμα: «Νεκτάριος Σαντορινιός από Εργατικό Κέντρο Ρόδου: Είμαστε σε θέση μάχης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Τα όρια ανοχής και αντοχής των εργαζομένων έχουν εξαντληθεί προ πολλού»

Δύο μέρες πριν την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και σε θέση μάχης απέναντι στον εργασιακό οδοστρωτήρα Χατζηδάκη, σύσκεψη είχε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, και με την παρουσία αντιπροσωπείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους του ΕΚΡ,  ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης, ο Οργανωτικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ, κ. Μιχάλης Χαροκόπος και ο Υπεύθυνος Τύπου και Πρόεδρος του Σωματείου Καζίνο Ρόδου κ. Γιώργος Φρατζολάκης.

Από τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρόντες ήταν ο Συντονιστής κ. Αντώνης Αποστολίδης, η Αν. Συντονίστρια Επικοινωνίας κα. Πόλυ Χατζημάρκου, ο Υπεύθυνος Ομάδας Εργατικής Πολιτικής (ΑΔΕΔΥ) κ. Βασίλης Καραγιάννης και ο Αν. Υπεύθυνος Ομάδας Αγροτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Καραγιάννης.

Μεσούσης της πιο δύσκολης κρίσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σήμερα ξεκινάει στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στο 8ωρο, τις πληρωμένες υπερωρίες, τις κλαδικές συμβάσεις και τη συλλογική δράση των εργαζόμενων.

Επί ποδός βρίσκονται όλα τα συνδικάτα, τα σωματεία, οι παραγωγικοί φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κόμματα της Αντιπολίτευσης, τα οποία ενώνουν τις φωνές τους και τη δράση τους, ώστε να ανατρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας.

Αναφορικά με τη Ρόδο, όπως τονίστηκε, στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 10/6, συμμετέχουν όλα τα σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, υπογραμμίστηκαν κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες θα προκαλέσουν δυσμενείς εξελίξεις τόσο στον κόσμο της εργασίας όσο και στην οικονομία εν γένει, και περιλαμβάνουν:

  • Την κατάργηση του 8ώρου και την ελαστικοποίηση της εργασίας
  • Τις απλήρωτες υπερωρίες, την πληρωμή των εργαζόμενων με ρεπό αντί για υπερωριακή αμοιβή και τον διπλασιασμό των φθηνών, νόμιμων, υπερωριών που θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση «παραπανίσιων» εργαζομένων
  • Την κατάργηση των συλλογικών/κλαδικών συμβάσεων προς όφελος της ατομικής διαπραγμάτευσης
  • Το άνοιγμα της αγοράς τις Κυριακές σε επιπλέον κλάδους
  • Την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
  • Το σχέδιο περαιτέρω αποδυνάμωσης των εργατικών διεκδικήσεων
  • Την κατάργηση του ν. 1264 και την ευθεία επίθεση στα συνδικάτα

Διεξοδικά συζητήθηκε και η τραγική κατάσταση που επικρατεί στους εποχικούς εργαζόμενους στα νησιά μας, με χιλιάδες συμπολίτες μας να μένουν ακάλυπτοι αφού όσοι έμειναν χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν εργάστηκαν το 2020, δεν θα μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας για το 2021 ακόμα κι αν εργαστούν κανονικά αυτή τη χρονιά. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ για όσους δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δεν έχει ανοίξει ακόμα για τους μήνες Μάιο-Ιούνιο ενώ εξ όσων λέγονται, θα ανοίξει στις 17/6, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ώστε εσκεμμένα να προβληθεί και να «θολώσει τα νερά».

Σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, ο Ν. Σαντορινιός από το ΕΚΡ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Κανένας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και την στυγνή απορρύθμιση της εργασίας, είτε είναι δημόσιος υπάλληλος είτε ιδιωτικός υπάλληλος, είτε ακόμα και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, το 81% των οποίων κινδυνεύει με πτώχευση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ».

«Αντί λοιπόν να ρυθμιστεί το εργασιακό πλαίσιο για τη στήριξη των εργαζομένων, και μάλιστα υπό τέτοιες δραματικές συνθήκες, αυτό που επιλέγει η Κυβέρνηση είναι να μετατρέψει την χώρα μας σε αγορά φθηνής, ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα. Ούσα μνημονιακότερη των μνημονίων, η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να διαλύσει εργατικές ρυθμίσεις που ισχύουν από το 1982 ως κεκτημένα αγώνων και διατάξεις που κανείς ως σήμερα δεν τόλμησε να αγγίξει».

«Τα όρια ανοχής και αντοχής των εργαζομένων έχουν εξαντληθεί προ πολλού»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους εποχικούς εργαζομένους της περιοχής μας, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι βιώνουν δραματικές καταστάσεις λόγω της εποχικότητας των επαγγελμάτων τους και τη μηδενική ενίσχυση που έχουν λάβει από την Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα».

«Και ενώ το 95% της Οικονομίας μας βασίζεται στον Τουρισμό, δυστυχώς κανένας σχεδιασμός δεν έχει υπάρξει για να ανοίξει η σεζόν με ασφάλεια. Οι εμβολιασμοί καθυστέρησαν, δεν δόθηκε προτεραιότητα στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στον τουρισμό, δεν ενισχύθηκαν οι δομές Υγείας στα νησιά, δεν υπάρχει δίκτυο για να την υλοποίηση των απαιτούμενων PCR test για την επιστροφή των επισκεπτών μας στις πατρίδες τους. Όλα αυτά αποτελούν σοβαρό ανάχωμα που αποτρέπει τον κόσμο να επισκεφτεί την Ελλάδα και, την ίδια ώρα, μεγάλες τουριστικές αγορές να μη μας ανεβάζουν στην «πράσινη λίστα».

«Η κοινωνία μας γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και εγώ προσωπικά, ασκούμε συνεχή πίεση με Ερωτήσεις, Τροπολογίες, Αναφορές και άλλες κοινοβουλευτικές προτάσεις και παρεμβάσεις, δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση και οι βουλευτές της, εμμένουν να μην στηρίζουν τους εργαζόμενους».

«Χωρίς την κομματική μου ταυτότητα αλλά ως εργαζόμενος επί σειρά ετών που γνωρίζει τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, καλώ όλους τους εργαζόμενους  να απεργήσουν και να βρεθούν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, την Πέμπτη 10/6», κατέληξε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...