Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και στο Βαρόμετρο του ΣΚΑΙ

Mάχη «σώμα με σώμα» της Νέας Δημοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το Βαρόμετρο της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Μπροστά η ΝΔ στην παράσταση νίκης, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 29% και η Νέα Δημοκρατία έρχεται δεύτερη με 28%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ μπαίνει ενδεχομένως οριακά στη Βουλή, καθώς λαμβάνει 2,5% με ποσοστό στατιστικού λάθους στο 1%. 

Σε σχέση με τη μέτρηση του Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει απώλειες μισής ποσοστιαίας μονάδας, όπως το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει 1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1,5%, και η Χρυσή Αυγή 2%.

Στην παράσταση νίκης παραμένει μπροστά η Νέα Δημοκρατία με 46% (έναντι 53% τον Ιούλιο) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 40% (έναντι 43%).

Δημοφιλέστερο κόμμα εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 39%, και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 35%, η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΜΑΡ με 30% αντίστοιχα, το ΚΚΕ με 26%, το ΠΑΣΟΚ με 19% και η Χρυσή Αυγή με 15%.

Καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα εμφανίζεται το σχήμα Νέα Δημοκρατία - ΠΑΣΟΚ με 28%, (34% στο Βαρόμετρο του Ιουλίου) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 23%. «Καμία από τις δύο», απαντά το 45% (39% τον Ιούλιο).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς

Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται με 35% των προτιμήσεων o Αντώνης Σαμαράς (έναντι 41% τον Ιούλιο), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει το 31% (έναντι 30%). «Κανένας από τους δύο», απαντά το 32% (27% τον Ιούλιο).

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς που λαμβάνει το 37% των θετικών απόψεων και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 36%, ο Φώτης Κουβέλης με 33%, ο Πάνος Καμμένος με 31%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 22%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 21%, και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 15%.

Αρνητική η γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το 76% τάσσεται κατά του Μνημονίου, ενώ το 15% υπέρ. «Ούτε υπέρ, ούτε κατά» απαντά το 6%.

Αρνητική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση εκφέρει το 55% των ερωτηθέντων, ενώ θετικά εκφράζεται το 42%, τη στιγμή που το 51% λέει «Ναι» στο ευρώ. «Όχι» απαντά το 47%.

Την ίδια ώρα, επτά στους 10 πολίτες (74%) εκτιμούν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, με το 19% να απαντά το αντίθετο.

Το 81% θεωρεί ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για εργασιακές διενέξεις.

«Όχι» απαντούν οι πολίτες σε επέμβαση στη Συρία

Την ίδια ώρα, αρνητικοί εμφανίζονται οι πολίτες στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ενώ αρνητικά «βλέπουν» οι έλληνες τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ειδικότερα, το 72% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί την στρατιωτική επέμβαση, αντίθετα με το 9% που θα την προτιμούσε ως λύση του συριακού προβλήματος. 

Από τους ψηφοφόρους των τριών κομμάτων, περισσότερο κατά της επέμβασης είναι του ΣΥΡΙΖΑ (77%) και ακολουθούν του ΠΑΣΟΚ με 69% και της ΝΔ με 61%. 

Συνολικά το 66% των ερωτηθέντων έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τον Άσαντ. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι 72% και της ΝΔ 69%. 

Τέλος, το 78% δεν θέλει η Ελλάδα να δεχθεί να παρέχει διευκολύνσεις, αντίθετα με το 18% που θα ήθελε το αντίθετο.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ Ρόδος20-11-2023 Με βαθύτατη ευγνωμοσύνη...
Επικήδειος ΣτέργουΦ. Χατζηδιάκου   Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Καλούμαι σήμερα από αυτό...
Δημήτρης Γάκης: Αποχαιρετούμε σήμερα τον άοκνο και χαλκέντερο Δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο...
Ο Βασίλης Παπανικόλας σχολιάζοντας την ανάρτηση του τεως δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου για το...