Μίκα Ιατρίδη: Γιατί δεν κατεβαίνω στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχωρεί η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μίκα Ιατρίδη στη “Γνώμη” και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω… Μιλά για την πρόσφατη κρίση στους ΑΝΕΛ και διαμηνύει στη Νέα Δημοκρατία να μην τρίβει τα χέρια της, αποκλείει το σενάριο επιστροφής της στο εν λόγω κόμμα, εξηγεί γιατί δεν προτίθεται να διεκδικήσει την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τέλος στέκεται στην συνεχιζόμενη …εκκένωση των νησιών μας από την συγκυβέρνηση.  

«Δεν είμαστε ένα συμβατικό κόμμα, είμαστε ένα κίνημα το οποίο δεν έχει συμπληρώσει ακόμα δυο χρόνια κοινοβουλευτικού βίου. Κατά την άποψη μου είναι λογικό να προκύπτουν προβλήματα και δυσλειτουργίες καμιά φορά, τις οποίες, βέβαια, φροντίζουν να υπερτονίζουν τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές. Καλό θα ήταν να μην υπήρχαν προβλήματα, όμως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν φυσιολογικό. Θεωρώ ότι οι κραδασμοί που παρατηρούνται στο κίνημα μας είναι ζήτημα χρόνου να διορθωθούν». Και συνεχίζει: «Σε εμάς δεν ισχύει η περίφημη «κομματική γραμμή του αρχηγού. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και θέλουμε να μείνουμε έτσι. Προτιμούμε να δημιουργούνται αναταράξεις, παρά να είμαστε άβουλοι».

Απευθύνεται προς την Νέα Δημοκρατία και σημειώνει ότι «δεν πρέπει να τρίβει τα χέρια της από τις αναταράξεις στους ΑΝΕΛ». «Αν κάνουν όνειρα, αυτά δεν είναι γλυκά… Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί κατά πόδας την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Το έχουμε ξανασυζητήσει. Όση προπαγάνδα και αν κάνεις, όσο success story και αν σερβίρεις, η πραγματικότητα που ζούμε είναι τόσο αδυσώπητη που οι πολίτες δεν πείθονται από τα διάφορα παπαγαλάκια». Και αναρωτιέται γιατί κάποιοι επιμένουν στο σενάριο επιστροφής της στην Ν.Δ… Παραδέχεται ότι μετά την δημοσκόπηση που έγινε για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «υπήρξαν τηλεφωνήματα αλλά και επαφές με ανθρώπους που εκτιμώ που ήθελαν να ξέρουν αν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Η θέση της όμως είναι ξεκάθαρη: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζήτημα δεν προέκυψε από μένα. Η ουσία είναι ότι οι συμπατριώτες μου με ψήφισαν πρώτη βουλευτή στο νομό μας για να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή και όχι να περιφέρομαι από θέσεις σε θέσεις. Αυτό το γεγονός με οδήγησε στην απόφαση να μην αφήσω την κεντρική πολιτική σκηνή. Ήταν και είναι θέμα εμπιστοσύνης. Με στήριξαν χιλιάδες πολίτες με την ψήφο τους, ψηφίζοντας μάλιστα το 2012 άλλο κόμμα από αυτό που είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2009. Θέλω να τιμήσω στο έπακρο αυτήν την εμπιστοσύνη τους.

Άλλωστε, νομίζω ότι ο κόσμος με ξέρει καλά. Έχω δείξει ότι δεν με ενδιαφέρει να μένω σε μια καρέκλα. Άλλοι μπορεί να σκέφτονται με γνώμονα τις καρέκλες τους, εγώ όχι». Σχολιάζει τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν γύρω από το εν λόγω ζήτημα: «Έλεγαν μερικοί ότι θα είχα και την σιωπηλή στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ή ότι εγώ βρήκα τη διέξοδο και μια καλή λύση για να επιστρέψω. Μα δεν υπήρχε περίπτωση να κατέβαινα στην Περιφέρεια με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι και ότι ο πατέρας μου πήγε στα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού για «διαπραγματεύσεις» ενώ ήταν στο Εθνικό Συμβούλιο, μαζί με τον Πάνο Καμμένο. Είναι πραγματικά αστείο». Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης: «Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπατριώτες μου στα Δωδεκάνησα, αλλά και τις Κυκλάδες που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση και μίλησαν με θετικά λόγια για μένα. Οι νησιώτες επιβραβεύουν τις σταθερές και καθαρές μου θέσεις, τις πράξεις μου, αλλά και το γεγονός ότι δεν λειτουργώ με «πολιτικάντικα» κριτήρια».. Αναφέρεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τονίζει ότι οι αποφάσεις για τους ΑΝΕΛ θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο στα πλαίσια ενός ξεκάθαρου αντιμνημονιακού μηνύματος ενώ μιλά θετικά για τον Μπενέτο Σπύρου. Για την …εκκένωση των νησιών μας η κ. Ιατρίδη είναι απαισιόδοξη σημειώνοντας ότι έτσι όπως το πάει η συγκυβέρνηση σε λίγο θα εκκενωθούν και τα μεγάλα νησιά…

Τι γίνεται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Λύθηκαν τα προβλήματα ή ο φόβος της διάλυσης θα επανέλθει σύντομα;
Από τη στιγμή που ιδρύθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αυτοί που υποστηρίζουν τα Μνημόνια και που καλύπτουν ταυτόχρονα αυτούς που μας έστειλαν στην αγκαλιά της Τρόικας, ζουν με την ελπίδα ότι θα διαλυθούμε. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ένα κίνημα πολιτών, οι οποίοι προέρχονται από όλους τους χώρους. Δεν είμαστε ένα συμβατικό κόμμα, όπως αυτά που είδαμε κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Από εκεί και πέρα, είμαστε και ένα κίνημα το οποίο δεν έχει συμπληρώσει ακόμα δυο χρόνια κοινοβουλευτικού βίου, ενώ σε λίγο συμπληρώνει δύο χρόνια ζωής. Κατά την άποψη μου είναι λογικό να προκύπτουν προβλήματα και δυσλειτουργίες καμιά φορά, τις οποίες, βέβαια, φροντίζουν να υπερτονίζουν τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές. Καλό θα ήταν να μην υπήρχαν προβλήματα, όμως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν φυσιολογικό. Πάντως, θεωρώ ότι οι κραδασμοί που παρατηρούνται στο κίνημα μας είναι ζήτημα χρόνου να διορθωθούν.

Όλες αυτές τις αναταράξεις στο κόμμα σας που τις αποδίδετε; Τι ευθύνη έχει ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές;
Κοιτάξτε, όπως σας είπα, δεν είμαστε ένα συμβατικό κόμμα. Αυτό είναι σαφές και φαίνεται και από τον τρόπο που λειτουργούμε. Το κίνημα μας προσπαθεί με δημοκρατικές διαδικασίες, με το συνέδριο μας και το Εθνικό Συμβούλιο να παίρνει τις αποφάσεις που πρέπει με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Η τακτική αυτή, βέβαια, δεν είναι εύκολη, γιατί αφήνει αρκετά περιθώρια για διατύπωση διαφορετικών απόψεων. Αλλά, σε εμάς, τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν ισχύει η περίφημη «κομματική γραμμή του αρχηγού». Τα κόμματα που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση είναι συνηθισμένα να υποτάσσονται τα στελέχη και οι βουλευτές στη θέληση του εκάστοτε αρχηγού. Αυτό με τον Πάνο Καμμένο, και είναι προς τιμήν του, δεν συμβαίνει. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και θέλουμε να μείνουμε έτσι. Προτιμούμε να δημιουργούνται αναταράξεις, παρά να είμαστε άβουλοι. Τώρα, για το ζήτημα της ευθύνης που με ρωτάτε, εγώ θα σας πω ότι όσοι συμμετέχουν κάπου, έχουν και την ευθύνη να φροντίζουν και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε η συμμετοχή τους να δημιουργεί τα λιγότερα προβλήματα και να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική.

Με όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία …τρίβει τα χέρια της …Το σχόλιο σας.
Καλό θα είναι να προσέχει τον τρόπο με τον οποίο τα τρίβει. Δεν έχω να κάνω άλλο σχόλιο. Αν η Νέα Δημοκρατία βασίζει τις ελπίδες της στο ενδεχόμενο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να διαλυθούν, κάποιοι στον πολιτικό σχεδιασμό στη Συγγρού και το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν όνειρα, αλλά αυτά τα όνειρα δεν είναι γλυκά. Κατά την άποψη μου, η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί κατά πόδας την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Το έχουμε ξανασυζητήσει. Όση προπαγάνδα και αν κάνεις, όσο success story και αν σερβίρεις, η πραγματικότητα που ζούμε είναι τόσο αδυσώπητη που οι πολίτες δεν πείθονται από τα διάφορα παπαγαλάκια.

Τι απαντάτε στα σενάρια επιστροφής σας στη Νέα Δημοκρατία;
Έχω πάρει τις αποφάσεις μου και είναι ξεκάθαρες. Είμαι εκλεγμένη βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Άλλωστε, αν κάποιος δει και τις πράξεις μου, μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει πρόθεση επιστροφής μου στη Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί κάποιοι επιμένουν σε αυτό το σενάριο. Θα πρέπει να ρωτήσετε αυτούς που το διακινούν.

Τι έγινε με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Καταρχήν, να διευκρινίσουμε ότι δεν ζήτησα εγώ να γίνει η δημοσκόπηση για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πρέπει να το διευκρινίσουμε αυτό. Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες ζήτησε να γίνει η δημοσκόπηση. Εγώ, προσωπικά, δεν την έχω δει. Μάλιστα τα αποτελέσματα της τα πληροφορήθηκα προφορικά και μετά τα ανέφεραν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Εμένα δεν μου είχε περάσει από το μυαλό η κάθοδος μου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μόνο όταν άρχισε να κυκλοφορεί η συγκεκριμένη δημοσκόπηση άρχισαν φίλοι και γνωστοί να με παίρνουν τηλέφωνο και ήταν μια λογική και αναμενόμενη αντίδραση. Ακόμα και την περίοδο των γιορτών, που ήμουν αρκετές ημέρες στο νησί μας, πολλοί συμπατριώτες μας με ρωτούσαν αν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επειδή, όμως, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, θα σας πω ότι από τη στιγμή που έγινε γνωστή η δημοσκόπηση, αναπόφευκτα υπήρξαν και επαφές με ανθρώπους που εκτιμώ και γνωρίζω χρόνια, οι οποίοι ήθελαν να διαπιστώσουν αν προτίθεμαι να ηγηθώ ενός ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Γιατί επιλέξατε τελικά να μην ασχοληθείτε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να παραμείνετε στην κεντρική πολιτική σκηνή; Μεσολάβησε κάτι;
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το ζήτημα δεν προέκυψε από μένα. Επαναλαμβάνω ότι ήταν η συγκεκριμένη δημοσκόπηση που έθεσε το θέμα. Όμως, να σας πω κάτι. Η ουσία είναι ότι οι συμπατριώτες μου με ψήφισαν πρώτη βουλευτή στο νομό μας για να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή και όχι να περιφέρομαι από θέσεις σε θέσεις. Αυτό το γεγονός με οδήγησε στην απόφαση να μην αφήσω την κεντρική πολιτική σκηνή. Ήταν και είναι θέμα εμπιστοσύνης. Με στήριξαν χιλιάδες πολίτες με την ψήφο τους, ψηφίζοντας μάλιστα το 2012 άλλο κόμμα από αυτό που είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2009. Θέλω να τιμήσω στο έπακρο αυτήν την εμπιστοσύνη τους. Άλλωστε, νομίζω ότι ο κόσμος με ξέρει καλά. Έχω δείξει ότι δεν με ενδιαφέρει να μένω σε μια καρέκλα. Αν με ενδιέφερε, θα έραβα το στόμα μου στο Μνημόνιο, θα έλεγα «ναι» και δεν θα είχα πρόβλημα επανεκλογής με τη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, είπα «όχι» πολύ πριν δημιουργηθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Δηλαδή, δεν υπήρχε εναλλακτική λύση τότε για να είμαι ξανά υποψήφια βουλευτής. Προέκυψε αργότερα. Συνεπώς, άλλοι μπορεί να σκέφτονται με γνώμονα τις καρέκλες τους, εγώ όχι.

Στη σεναριολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα σας, τι έχετε να απαντήσετε;
Όταν κυκλοφορεί μια τέτοια δημοσκόπηση, είναι λογικό να διακινούνται σενάρια. Τα διάβασα και εγώ με προσοχή και διαπίστωσα ότι, ανάλογα με το τι συνέφερε τον καθένα, διακινούσε και το αντίστοιχο σενάριο. Έλεγαν ακόμα μερικοί ότι θα είχα και την σιωπηλή στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ή ότι εγώ βρήκα τη διέξοδο και μια καλή λύση για να επιστρέψω. Μα δεν υπήρχε περίπτωση να κατέβαινα στην Περιφέρεια με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι και ότι ο πατέρας μου πήγε στα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού για «διαπραγματεύσεις» ενώ ήταν στο Εθνικό Συμβούλιο, μαζί με τον Πάνο Καμμένο. Είναι πραγματικά αστείο. Και το πιο αστείο είναι ότι υπήρχαν τα σενάρια πριν βγω και πω ότι δεν κατεβαίνω στην Περιφέρεια και, μετά, αφού το είπα, ξεκίνησαν να βγάζουν σενάρια γιατί είπα «όχι». Είτε έλεγα «ναι» είτε έλεγα «όχι», πάντα κάποιοι θα έβρισκαν να πουν κάτι. Σε τελική ανάλυση, όμως, στην πολιτική μετρούν οι πράξεις και όχι τα σενάρια.

Πως εξηγείτε το γεγονός ότι ακόμα και στις Κυκλάδες, με δεδομένο και τις θέσεις που έχετε αναπτύξει για την έδρα της Περιφέρειας, ήσασταν εξαιρετικά δημοφιλής στη δημοσκόπηση;
Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπατριώτες μου στα Δωδεκάνησα, αλλά και τις Κυκλάδες που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση και μίλησαν με θετικά λόγια για μένα. Αυτό σημαίνει ότι, τελικά, κάτι κάνω σωστά και, σε κάθε περίπτωση, οι νησιώτες επιβραβεύουν τις σταθερές και καθαρές μου θέσεις, τις πράξεις μου, αλλά και το γεγονός ότι δεν λειτουργώ με «πολιτικάντικα» κριτήρια.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα στηρίξουν υποψηφίους στο δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια; Για την Περιφέρεια ακούγεται το όνομα του Μπενέτου Σπύρου…
Όπως αποφασίστηκε στο Εθνικό μας Συμβούλιο οι αποφάσεις θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο στα πλαίσια ενός ξεκάθαρου αντιμνημονιακού μηνύματος. Πιστεύω ότι οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τους Έλληνες πολίτες να δείξουν την αποδοκιμασία τους σε αυτούς που, χωρίς προσχήματα, καταστρέφουν τη ζωή μας. Να θυμίσω εδώ, ότι στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργός, που ήταν τότε, είχε πει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο ελληνικός λαός στήριζε το Μνημόνιο και την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα αποτελέσματα για τη χώρα και τα νησιά μας τα βλέπουμε σε καθημερινή βάση. Από εκεί και πέρα, επειδή στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι προσωπικότητες παίζουν σημαντικό ρόλο, δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο σε ονόματα. Όμως, οφείλω να πω ότι ο κ. Σπύρου έχει μια μακρά πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και η εμπιστοσύνη των συμπολιτών του στο πρόσωπο του, προφανώς, σημαίνει πολλά.

Και κάτι τελευταίο, με την …εκκένωση των μικρών νησιών πως πάμε, προχωράμε;
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη. Έχει ξεκινήσει με την εκκένωση των νησιών μας από βασικές υπηρεσίες. Στερούν την ενημέρωση από ελληνικές φωνές και, αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει και η αναγκαστική εκκένωση όχι μόνο των μικρών αλλά και μεγαλύτερων νησιών.

ΠΗΓΗ: γνωμη

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...