Μίκα Ιατρίδη: «Σταματήστε τη «φάμπρικα» πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, γιατί υποβαθμίζετε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και δημιουργείτε κλίμα απέχθειας προς τη Βουλή»

Να σταματήσει τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κάλεσε την κυβέρνηση η Μίκα Ιατρίδη, μιλώντας ως Ειδική Αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο σχέδιο νόμου  Κύρωση της από 28 Ιουνίου 2013 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων του ν. 3213/2003».

Η Βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δημιουργούν αποτελέσματα, είτε κυρωθούν από τη Βουλή είτε όχι και εντάσσονται, τελικά, στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Με δεδομένο ότι, η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου αφορούσε στην παράταση που είχε δοθεί στα πολιτικά πρόσωπα του ν.3213, για να καταθέσουν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ως τις 30 Σεπτεμβρίου, λόγω προβλημάτων στην ηλεκτρονική κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, η Μίκα Ιατρίδη εισηγήθηκε την ψήφιση της κύρωσης, τονίζοντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τη Βουλή να ανοίξει, παράλληλα, τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός πιο ουσιαστικού και πιο αποτελεσματικού τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και όσων έχουν διαχειριστεί δημόσιο χρήμα.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας από τα πρακτικά της Βουλής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής την Κύρωση της από 28 Ιουνίου 2013 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων του ν. 3213/2003».
 
Συζητάμε, λοιπόν, τη δυνατότητα που δόθηκε στα πολιτικά πρόσωπα του ν. 3213 να καταθέσουν τις δηλώσεις τους για την περιουσιακή τους κατάσταση στις 30 Σεπτεμβρίου αντί στις 30 Ιουνίου, όπως γινόταν κάθε χρόνο.

Με απλά λόγια, συζητάμε για την Κύρωση μίας ρύθμισης, η οποία έχει ήδη συμβεί, ένα πραγματικό γεγονός, αφού πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος από εμάς που να μην έχει κάνει τη δήλωση για την περιουσιακή του κατάσταση.

Είναι προφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η πρακτική των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, στην οποία έχουν καταφύγει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, δημιουργούν και αυτές τις καταστάσεις, να ερχόμαστε δηλαδή εκ των υστέρων να κυρώνουμε μία πράξη την οποία, ούτως ή άλλως, την έχουμε κυρώσει de facto με τις πράξεις μας.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να σταματήσει αυτή η «φάμπρικα», η γραμμή παραγωγής πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, γιατί υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και το κυριότερο δημιουργεί κλίμα απέχθειας προς τη Βουλή.
 
Κανένας συνάδελφος πιστεύω ότι δεν έχει ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό για να κυρώνει απλώς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να είναι υπαρκτά και κυρίως μη αναστρέψιμα, ανεξάρτητα από την κύρωση ή όχι της εκάστοτε πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Το είπε και στην αρμόδια Επιτροπή ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο κ. Μαριάς, ότι με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν κάνουμε σωστή κοινοβουλευτική εργασία, δεν είναι δυνατόν να εισακουστούν οι φορείς. Και προσθέτω εγώ ότι κινούμαστε στη λογική άλλων εποχών, στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
 
Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα μπορούσε να έρθει κι ως τροπολογία και να ψηφιζόταν από όλες τις πτέρυγες και να γινόταν συζήτηση. Δεν νομίζω ότι θα υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα, πολύ περισσότερο όταν τα προβλήματα του TAXIS ήταν ορατά και υπαρκτά σε πολύ μεγάλο βαθμό, πολύ πριν αποφασιστεί η παράτασή του –που αναγκαστικά δόθηκε. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της προχειρότητας, με την οποία ασκείτε την πολιτική σας.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών από τη μία μεριά έχει επιδοθεί σε μία φορολογική επιδρομή και, από την άλλη, δεν μπορεί να έχει ένα μηχανισμό που να λειτουργεί με τρόπο που να μην ταλαιπωρεί τους πολίτες και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Και βέβαια έχει αλλοιωθεί στο μέγιστο βαθμό το πνεύμα του νομοθέτη, ο οποίος προέβλεψε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση πραγματικά έκτακτων αναγκών.
 
Εμείς, όπως είπαμε και στην Επιτροπή, μολονότι θεωρούμε ότι γίνεται κατάχρηση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, θα ψηφίσουμε υπέρ της συγκεκριμένης Κύρωσης, γιατί, εν πάση περιπτώσει, αντιμετώπισε ένα ουσιαστικό και υπαρκτό πρόβλημα που δημιούργησε –θυμίζω- το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών.

Όμως, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όπως έκανε με την ΕΡΤ και σε άλλες περιπτώσεις. Δεν μπορεί να εκβιάζει με αυτήν την πολιτική, γιατί γνωρίζει ότι με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δημιουργεί τετελεσμένα.

Γιατί πώς μπορεί να αντιδράσει η Βουλή, όταν μεσολαβούν σαράντα ημέρες μέχρι η Κυβέρνηση να καταθέσει την πράξη προς κύρωση κι άλλοι τρεις μήνες το μέγιστο για να συζητηθεί η κύρωση; Στην περίπτωσή μας το διάστημα είναι τέσσερις μήνες από τη στιγμή που υπογράφηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επέστρεψα χθες το βράδυ από τα Δωδεκάνησα, την εκλογική μου περιφέρεια. Είχα την τιμή να συνομιλήσω με πολλούς συμπατριώτες μου από όλες τις παρατάξεις. Βλέπετε, στις μικρές νησιωτικές κοινωνίες γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας και δεν κρυβόμαστε.
 
Αυτό που όλοι μου είπαν είναι ότι παρακολουθούν τι συμβαίνει στη Βουλή, πολύ περισσότερο τώρα που βλέπουν ότι η πολιτική που εφαρμόζετε τους οδηγεί σε απόγνωση, τους ανησυχεί τι θα γίνει με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με την υγεία, με τα σχολειά τους, την ανεργία.

Τα ζουν αυτά και βλέπουν τι κάνουν οι Βουλευτές που έστειλαν εδώ και γελιούνται όσοι νομίζουν ότι δεν βλέπουν τι κάνει η Κυβέρνηση στη Βουλή και με ποιον τρόπο προσπαθεί να περάσει μέτρα είτε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είτε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και μάλιστα σε άσχετα νομοσχέδια.
 
Τα βλέπουν, λοιπόν, κι έχουν σαφή εικόνα. Άλλωστε, όταν βλέπει κανείς ότι κάποιοι προσπαθούν με βίαιο τρόπο να του αλλάξουν τη ζωή του, τότε αρχίζει να προβληματίζεται πολύ περισσότερο και σίγουρα θα αναζητήσει ευθύνες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πιστεύω ότι με αφορμή αυτήν την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία αφορά την περιουσιακή κατάσταση των Βουλευτών και των άλλων πολιτικών προσώπων, θα πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός πιο ουσιαστικού και πιο αποτελεσματικού τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και όσων έχουν διαχειριστεί δημόσιο χρήμα.

Κλείνω με τη σημείωση ότι ψηφίζουμε τη συγκεκριμένη κύρωση για τους λόγους που ανέφερα. Τονίζουμε, όμως, ως Ανεξάρτητοι Έλληνες ότι αυτή η «βιομηχανία» πράξεων νομοθετικού περιεχομένου πρέπει να σταματήσει και στη θέση της να λειτουργήσει σωστά και ουσιαστικά το νομοθετικό έργο.

Σας ευχαριστώ.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...