Μήνυμα του Δημήτρη Γάκη για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥο Ηρωικό νησί της Κάσου με τις θυσίες του συνέβαλλε αποφασιστικά στο να στεφθεί με επιτυχία ο Αγώνας της Εθνικής Ανεξαρτησίας

Μήνυμα του Δημήτρη Γάκη για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κάσου:

«Η φετινή επετειακή ημέρα μνήμης και τιμής για το Ηρωικό νησί της Κάσου στέλνει ένα διπλό μήνυμα, αξιών και αγώνων σ’ όλον τον πλανήτη. Η υπέρτατη θυσία των Κασιωτών το 1824, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, δείχνει γιατί πέτυχε η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι νησιώτες, όλοι οι Έλληνες, δεν κάμφθηκαν από τις απειλές ούτε από τις τραγικές καταστροφές, αλλά αντιστάθηκαν με κάθε μέσο, σε κάθε σημείο της πατρίδας ενάντια σε κάθε είδους υποτέλεια, με τη δύναμη ενός Λαού που υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα, και αυτό είναι το δεύτερο σημαντικό μήνυμα που στέλνει η ακριτική Κάσος, η διατήρηση της συλλογικής μνήμης και η απότιση τιμής στους συνανθρώπους μας που εξοντώθηκαν σε Ολοκαυτώματα αποκτά αξία πανανθρώπινη.

Σήμερα, μας δίνεται μια ξεχωριστή ευκαιρία να φωτίσουμε τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821, με ευθύνη απέναντι στις νέες γενεές, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τόσο την εθνική σημασία των νησιών μας όσο και τον ρόλο τους για τη μελλοντική προοπτική της χώρας στην γεωπολιτική, στον πολιτισμό και στην παγκόσμια αναπτυξιακή διαδικασία.

Η ιστορική κληρονομιά της Δωδεκανήσου στους αγώνες του Ελληνισμού για Εθνική Ανεξαρτησία, κοινωνική πρόοδο και Δημοκρατία είναι διαχρονικός πλούτος που πρέπει να διατηρήσουμε και να μεταφέρουμε αναλλοίωτο στις επόμενες γενεές. Στο πλαίσιο αυτό, νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος για την προσωπική συμβολή μου σε μια οφειλόμενη τιμή της Ελλάδας στους Κασιώτες, που ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την ψήφιση της διάταξης για την ανακήρυξη της Κάσου και των Ψαρών σε Ηρωικά Νησιά το 2018. Απέδωσε την ιστορική αλήθεια και κάλυψε ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής μνήμης. Χρειάζεται όμως και συνέχεια, με έργα ουσίας, προς όφελος της ιστορικής μας κληρονομιάς και του μέλλοντος των νησιών μας. Είναι ευθύνη όλων μας ώστε η ανείπωτη καταστροφή της Κάσου να μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη του Λαού μας και ταυτόχρονα, είμαστε υποχρεωμένοι ως Κράτος να στηρίξουμε τους νησιώτες με έργα που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, ώστε αυτή η αναγνώριση να μην μετατραπεί σε έναν τιμητικό τίτλο χωρίς ουσία και περιεχόμενο. Με πράξεις. Δημιουργώντας καλά αμειβόμενες και σύγχρονες θέσεις εργασίας και υποδομές για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

--

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΚΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...