Λευτέρης Παπακαλοδούκας: “Θα τα βροντήξουμε και θα φύγουμε”

Έτοιμος να παραιτηθεί εμφανίζεται ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας αν προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, αρκεί να είναι μαζική η παραίτηση όπως λέει για να έχει απήχηση. «Κανείς δεν μας υπολογίζει» δηλώνει σε συνέντευξη του στη “Γνώμη” ο δήμαρχος και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι θέλει, το μόνο που ξέρει καλά είναι να ρίχνει ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι αγανακτισμένος και να τα έχει με όλους και κυρίως με τους δημάρχους, χρεώνοντάς τους την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης».

Και μετά το λουκέτο στην Δημοτική Αστυνομία τι περιμένετε;
Καταρχήν δεν είναι ακόμη σίγουρο πως θα καταργηθεί η δημοτική αστυνομία. Γίνονται προσπάθειες από τους Ο.Τ.Α. , αγώνες από τους δημοτικούς υπαλλήλους και εύχομαι και οι βουλευτές να πράξουν τα δέοντα, ούτως ώστε να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο. Η δημοτική αστυνομία είναι η δύναμη της καθημερινότητας για τον εκάστοτε δήμαρχο (καθαριότητα, παράνομη στάθμευση, πίεση για είσπραξη εσόδων, ρύθμιση κυκλοφορίας και για μικρούς δήμους όπως η Σύμη που έχουν έλλειψη προσωπικού, διοικητικές εργασίες). Αν τελικά το νομοσχέδιο ψηφιστεί, τότε ενδέχεται πολύ σύντομα να πάμε σε εκλογές, γιατί ο κόσμος δε θα ανεχτεί άλλες αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

Μπορεί η Αυτοδιοίκηση να σταματήσει τη κυβέρνηση;
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τεράστια δύναμη, αντιπροσωπεύει τη φωνή της τοπικής κοινωνίας και έπρεπε ήδη να έχει αντιδράσει και να έχει σταματήσει τη φασιστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ενωμένη λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση όχι μόνο μπορεί να την σταματήσει, αλλά και να την οδηγήσει σε εκλογές.

Αν αποφασιστεί η παραίτηση όλων των δημάρχων, θα ακολουθήσετε;
Είμαι ο πρώτος δήμαρχος που το έχει ανακοινώσει, όχι μόνο για αυτό αλλά και σε άλλα θέματα πως είμαι έτοιμος να παραιτηθώ, αρκεί να είναι μαζική η παραίτηση για να έχει απήχηση. Άλλωστε κανείς δε μας υπολογίζει, η κυβέρνηση κάνει ό,τι θέλει, το μόνο που ξέρει καλά είναι να ρίχνει ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι αγανακτισμένος και να τα έχει με όλους και κυρίως με τους δημάρχους, χρεώνοντάς τους την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης.

Τη στάση των Δωδεκανήσίων βουλευτών πως την κρίνετε;
Η στάση των Δωδεκανησίων βουλευτών, όπως βέβαια και όλων των υπολοίπων, είναι τελείως απαράδεκτη, αφού ενώ βλέπουν πως η πολιτική που εφαρμόζεται δεν οδηγεί πουθενά, δεν αντιδρούν. Δεν φταίει ο κόσμος που έγιναν βουλευτές σε λάθος εποχή. Εύχομαι να βρουν το κουράγιο, όπως πιστεύω πως θα βρούμε και οι δήμαρχοι αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, να παραιτηθούμε. Πολλοί πιστέψαμε πως αυτή η κυβέρνηση θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης, τα περιθώρια όμως στένεψαν και οδεύουμε προς την καταστροφή.

Καλοκαίρι και η Σύμη έχει γεμίσει με τουρισμό. Τι γίνεται, πως πάει η τουριστική κίνηση;
Είμαστε τυχεροί που οι γείτονες χώρες, Αίγυπτος, Τουρκία, έχουν προβλήματα και έτσι η Ελλάδα πάει πολύ καλά στον τουριστικό τομέα. Η Σύμη δέχεται πολύ τουρισμό και ημερήσιο, αλλά και μόνιμο. Και φέτος όμως τη διαφορά σε ποιότητα την κάνουν οι Τούρκοι με τα πολυτελή γιοτ, ή αυτοί που επιλέγουν διαμονή σε ξενοδοχείο. Εμείς όμως δημιουργούμε και πάλι προβλήματα με την υποχρεωτική ταυτοπροσωπία που επιβάλλεται να περάσουν, παρόλη την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην αστυνομία.

Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι επισκέπτες που δυσαρεστούνται με την πρόσθετη ταλαιπωρία που τους παρέχουμε. Θα μπορούσαμε να έχουμε δεκαπλάσιο τουρισμό από την Τουρκία αν είχε καταργηθεί αυτή η καταραμένη visa, η οποία δεν ωφελεί σε τίποτα την Ελλάδα παρά μόνο τη Γερμανία που φοβάται μήπως προσχωρήσουν μετανάστες στη χώρα της.

Είχατε πρόσφατα την επίσκεψη του ΓΕΣ στη Σύμη. Πως πήγε;
Η επίσκεψη του αρχηγού του Γ.Ε.Σ. στη Σύμη ήταν τιμή για μας, καθώς στο αίτημά μας να αναλάβει τη λειτουργία του ασθενοφόρου του ιατρείου της Σύμης, μετά την αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας, ανταποκρίθηκε θετικά και δύο ΕΠΟΠ σε καθημερινή βάση επανδρώνουν πλέον το ασθενοφόρο του νησιού. Εύχομαι και στο νέο αίτημα, να αναλάβει την επάνδρωση των τεσσάρων πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτει ο δήμος, η απάντηση να είναι επίσης θετική.

Σε λιγότερο απο ένα χρόνο θα έχουμε εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Τι θα κάνετε;
Απʼ τη στιγμή που δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον αφού καθημερινά βρισκόμαστε υπό παραίτηση με την πίεση που ασκεί στην τοπική αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση, δεν μπορώ να γνωρίζω τι αποφάσεις θα πάρω στους μήνες που ακολουθούν. Βέβαια θα ήθελα τα έργα που είναι σε εξέλιξη και αγγίζουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ, σε περίοδο δύσκολη για την τοπική αυτοδιοίκηση, να τα ολοκληρώσω. Το μέλλον της κυβέρνησης αυτής, θα καθορίσει και το ενδιαφέρον για τις εκλογές των Ο.Τ.Α.

ΠΗΓΗ: GNOMI

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...