Καμιά αλλαγή στο χωροταξικό του δήμου Ρόδου - Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου Μιχελάκη

Το νομοσχέδιο του Γιάννη Μιχελάκη για τις αλλαγές του ΚΑΛΛΙΚΡΆΤΗ, με τα όσα φαίνεται οτι περιλαμβάνει, δεν "αγγίζει" τον δήμο Ρόδου στο χωροταξικό εν αντιθέσει με το δήμο Κέρκυρας και τον δήμο Λέσβου που διασπώνται ο πρώτος σε τρεις και ο δεύτερος σε 4 δήμους. Εκείνο που αφορά τη Ρόδο είναι οι ενώσεις η οι διασπάσεις δημοτικών ενοτήτων.Το νομοσχέδιο έχει πάει ήδη στην ΚΕΔΕ και καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις. Όπως πληροφορούμαστε έντονα διαφωνεί ο δήμαρχος Κέρκυρας. Μάλιστα φέρεται να έχει επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Ρόδου και να έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία του για τους τρεις δήμους που ετοιμάζουν για την Κέρκυρα. Εξάλλου υπάρχουν διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό επίπεδο για τις συγκεκριμένες αλλαγές. Ο Γιώργος Ντόλιος με δηλώσεις του κατακεραυνώνει το νομοσχέδιο.Η αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη και θα ασχοληθεί με το εν λόγω νομοσχέδιο.
Εν τω μεταξύ τα βασικά σημεία του νομοσχέδιο αποκαλύπτει το http://www.corfupress.com :
Το νομοσχέδιο Μιχελάκη το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει το «σπάσιμο» του Δήμου Κέρκυρας σε τρεις δήμους, αποτελείται από δεκάδες άρθρα τα οποία επιφέρουν μικρές και μεγαλύτερες αλλαγές στο νόμο για την Αυτοδιοίκηση.

 

Το CorfuPress.com αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά, ενδιαφέροντα σημεία του υπό κατάθεση νομοσχεδίου τα οποία αναμένεται να συζητηθούν.


Καμία πρόβλεψη για διαχωρισμό ψηφοδελτίων


Η πρώτη μεγάλη έκπληξη είναι το γεγονός ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν συμπεριλαμβάνεται ο διαχωρισμός των ψηφοδελτίων δημάρχων από τους δημοτικούς συμβούλους.
Ας σημειωθεί ότι εδώ και μήνες, με «επίσημες» διαρροές είχε γίνει γνωστό ότι θα ισχύσει νέο καθεστώς στις δημοτικές εκλογές, με διαφορετικό ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους δήμαρχους και διαφορετικό ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους συμβούλους.
Άγνωστο είναι αν τέτοια διάταξη θα συμπεριληφθεί στο μέλλον σε τροπολογία ή άλλη ρύθμιση, ωστόσο, φαίνεται πως μέχρι στιγμής η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μέτρησε αντιδράσεις και πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας των υποψηφίων της και παγώνει την αλλαγή αυτή.


Πότε θα αναλάβουν οι νέοι δημαρχοι;


Οι νέοι δήμοι θα αρχίσουν να λειτουργούν με εγκατάσταση των αρχών που θα προκύψουν από τις εκλογές. Δηλαδή, ο χωρισμός των μεγάλων δήμων σε Κέρκυρα και Λέσβο, θα ισχύσει όχι από τις εκλογές αλλά από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών, σε χρόνο που, φευ, δεν προσδιορίζεται!
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονταν μέχρι τώρα μήνα Οκτώβριο, με ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημάρχων την πρώτη Ιανουαρίου. Τώρα που οι εκλογές θα γίνουν στα μέσα Μαίου, είναι μέχρι στιγμής άγνωστη η ακριβής ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων. Αν ισχύσουν οι δυόμισι μήνες από τις εκλογές, όπως στην περίπτωση του Οκτωβρίου, θα πρέπει να αναλάβουν 1η Αυγούστου, κάτι που όμως πέφτει στα «μπάνια του λαού» με τις υπηρεσίες να υπολειτουργούν λόγω της αιχμής της περιόδου των καλοκαιρινών αδειών. Ποιο λογικό φαίνεται να αναλαμβάνουν την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την ημερομηνία αυτή και, όπως όλα δείχνουν, αυτό θα προκύψει από την προκήρυξη των εκλογών στο τέλος Απριλίου...


Με ΚΥΑ από Μιχελάκη – Αγγέλακα η απόφαση για κατανομή πόρων, προσωπικού, χρεών!


Βασικό σημείο που αφορά την Κέρκυρα και τη Λέσβο, αποτελεί το άρθρο 41. Είναι αυτό που προβλέπει το διαχωρισμό του ενός ανά νησί δήμου σε τρεις για την Κέρκυρα και τέσσερις για τη Μυτιλήνη.
Στο άρθρο, συμπεριλαμβάνεται στο τελευταίο εδάφιο σε μία μόλις παράγραφο, όλη η πρόβλεψη (;) για το πως θα γίνει η διάσπαση, πως θα μοιραστούν τα οικονομικά, πως θα μοιραστούν οι πόροι και τα χρέη.
Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αλλά το όλο θέμα παραπέμπεται σε... Κοινή Υπουργική Απόφαση!
Λέει χαρακτηριστικά το εν λόγω άρθρο: «Με ΚΥΑ των υπουργών εσωτερικών, οικονομικών και κάθε αρμόδιου υπουργού που εκδίδεται εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, έπειτα από πρόταση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ρυθμίζονται τα ζητήματα κατανομής προσωπικού, περιουσίας και πόρων από τους καταργηθέντες δήμους προς τους νεοσυσταθέντες, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα».


Προ τετελεσμένων...


Πρακτικά, το νομοσχέδιο φαίνεται πως δεν έχει υποστεί καμία ουσιαστική επεξεργασία από το ΥΠΕΣ, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι του «σπασίματος» των δύο νησιωτικών δήμων. Αφήνει ουσιαστικά στην σχεδόν αποκλειστική ευχέρεια του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (για την περίπτωση της Κέρκυρας) και του ίδιου του Υπουργού Εσωτερικών το πως θα γίνει η κατανομή προσωπικού στους τρεις δήμους (ποιος πάει που, πόσους παίρνει ο κάθε ΟΤΑ, ποιοι πάνε στις επιχειρήσεις και σε ποιες), το πως θα κατανεμηθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι δια του τρία, που θα πάνε ποια χρέη ανά δήμο, ποιος θα πάρει ποια μηχανήματα και ποιο εξοπλισμό. Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος εντος του Νοεμβρίου, τότε η ΚΥΑ για την κατανομή θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέχρι το Μάιο, δηλαδή πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Οι νέες δημοτικές αρχές θα βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων και δεν θα έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης ούτε μέσα στο χρονικό διάστημα από την εκλογή τους μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων τους (περίπου τρεις μήνες).


Οι Περιφερειάρχες αποκτούν το δικαίωμα απευθείας αναθέσεων έργων!


Για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν προβλέπει χωροταξικά αλλά και ουσιαστικά και στα υπόλοιπα θεσμικά της, καμία αλλαγή.
Μόνο άρθρο που αλλάζει υπέρ της μονοκρατορίας του Περιφερειάρχη τα πράγματα, είναι το άρθρο 43 που εγκαθιδρύει ενα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και απαξίωσης του περιφερειακού συμβουλίου, αφού δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης να προχωρά αφειδώς σε απευθείας αναθέσεις κατά το δοκούν.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω άρθρο αναφέρει: «Οι περιφέρειες δύναται να αναθέτουν απευθείας ή με συνοπτική διαδικασία (πρόχειρο διαγωνισμό) δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που δεν υπάγονται στις διατάξεις του 3316/2005. Για την απευθείας ανάθεση απαιτείται απόφαση του Περιφερειάρχη χωρίς προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου».


Αποκεντρώνεται η Αποκεντρωμένη


Τέλος, αλλάζει το καθεστώς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με... περισσότερη αποκέντρωση. Ο Γενικός Γραμματέας που, στη δική μας περίπτωση, εδρεύει στην Πάτρα, αποκτά υφιστάμενους με δικαίωμα υπογραφής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου, θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί στελέχη στις έδρες των αιρετών περιφερειών παραχωρώντας τους δικαίωμα υπογραφής και αποφάσεων σε εκτεταμένη σειρά ζητημάτων, ούτως ώστε να ξεμπλοκάρει η δυσλειτουργία της λήψης όλων των αποφάσεων για τόσο μεγάλες περιοχές από την έδρα της Αποκεντρωμένης και τον ίδιο το Γ.Γ.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...