Κάρπαθος: Τζάμπα αεροπλάνα και πληρωμένοι ψήφοι; Καμμιά ντροπή! Του Μανώλη Δημελλά

Η προεκλογική εκστρατεία στη Κάρπαθο ανεβάζει σφιγμούς και τόνους, ενώ εξακολουθεί να γίνεται κυρίως με παραδοσιακό τρόπο και μεθόδους.

Πόρτα-πόρτα, στο δρόμο και στα καφενεία. Κύρια εφόδια η "συγγενειά", τα λαχταριστά υπερχαρίσματα των υποψηφίων και τα "λογικά" αδειάσματα των αντιπάλων.

Μαθαίνω για ορισμένους μυστικοσύμβουλους των Καρπάθικων παρατάξεων,  τους "αόρατους στρατηγούς", που δίνουν και παίρνουν. Προσπαθούν να κινήσουν χοντρά νήματα, συνθέτουν καταλόγους και διαγράφουν σόγια και φαμίλιες. Μετά τρίβουν τα χέρια τους και μιλάνε για τους "δικούς τους" και για τους "άλλους", τους "απέναντι"!

Ψάχνουν συγγενείς και θυμούνται ξεχασμένους φίλους, μήπως προλάβουν να τους δεσμεύσουν, για να αρπάξουν μια ψήφο, ένα μικρό σταυρό.

Δεν γνωρίζω τα ποσοστά των αναποφάσιστων, εκείνων που μελετούν πολιτικές γραμμές και δεσμεύσεις.

Απευθύνομαι σε αυτούς, που αναζητούν στα πρόσωπα, τις αληθινές τους οντότητες. Και δεν κρίνουν από τη γλυκολαλιά ή τη πιθανότητα να μας τρίψουν τη πλάτη, και να μας κάμουν κάποια πιθανή κρυφή, προσωπική χάρη.

Μέσα από αμεροληψία, δίχως αμετροέπεια, και κυρίως χωρίς καμμιά διάθεση για κρυφούς παραγοντισμούς, προσπαθώ από απόσταση, να αναδείξω επιλογές και θέσεις των δύο Καρπάθικων συνδυασμών.   

Προετοιμάζοντας από μια συνέντευξη με τον τωρινό δήμαρχο Μ. Χανιώτη και τον Η. Λάμπρο, βρέθηκα ταυτοχρονα να καλύπτω το ρεπορτάζ στο τραγικό Λούνα Πάρκ, εκεί όπου ένα δεκατριάχρο αγόρι, έχασε τη ζωή του και η αδελφούλα του μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο.

Ένα απίστευτα τραγικό γεγονός, φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ρόλο της επιλογής προσώπων σε αυτοδιοικητικές θέσεις. Την αδήριτη ανάγκη να ψηφίσουμε επιτέλους ως πολίτες και όχι σαν πελάτες και θεατές τηλεμάρκετιγκ!

Ένα στραβοπάτημα φτάνει, είναι αρκετό, για να πάψουν αυτόματα οι συγγένειες και οι πολιτικές λυκοφιλίες.

Πάνω λοιπόν που απομαγνητοφωνούσα τον Χανιώτη, ένα τηλέφωνο έφερε ξανά τα πάνω-κάτω. "Ποιός Χανιώτης και πρασινάλογα, αυτός κατεβάζει βουλγάρες και αλλοδαπές για να κλείσει το συνδυασμό του", ακούστηκε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Μίζερες και θλιβερές κατηγορίες, ο Χανιώτης κρίνεται για τη θητεία των τριάμιση χρόνων και το φανερό έργο που έκανε ή θα έπρεπε να έχει κάνει για τη Κάρπαθο. Το ίδιο και ο Λάμπρος, που επέλεξε έστω και τελευταία στιγμή, να διεκδικήσει ακόμη μια φορά την εξουσία! Ωστόσο εδώ και πολλά χρόνια, τριγυρνά γύρω-γύρω, από τη δημαρχιακή καρέκλα δεν είναι άμοιρος των όποιων ευθυνών.

Και οι δύο γνωρίζουν, δεν είναι παρθένοι στην αυτοδιοίκηση. Έχουν λευκό ποινικό μητρώο και κατά γενική ομολογία, είναι τίμιοι και ικανοί. Όμως δεν κρίνω προσωπικές πιθανότητες ικανοτήτων, αυτά  ίσως μπορούν να τα αποδείξουν με τα βιογραφικά και το παρελθόν τους.

Περιμένουμε γραπτές πολιτικές θέσεις, στάσεις και προτάσεις σε όλα τα θέματα που καίνε.  

Την στρατηγική που θα φέρει το νησί ένα βήμα πιο μπροστά, θα το ξεκολήσουν από την άγονη γραμμή και θα το ανεβάσουν κατηγορία.

Ωστόσο ξεκινώ από την προεκλογική τους δέσμευση, θα φέρουν  τελικά και αεροπλάνα φορτωμένα με ετεροδημότες;

Πάει λοιπόν περίπατο η πρώτη, σοβαρή προσωπική δέσμευση, για αποκλεισμό στους αερομεταφερόμενους πληρωμένους ψήφους;


Manolis Dimellas

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...