Θανάσης Σταμούλης: Εκλεψαν το μισό επίδομα ανεργίας απο 120.000 εργαζόμενους με με τροπολογία το βάφτισαν ανάσα και λύση!!!!

Ο Θανασης Σταμούλης μίλησε στον Παλμό και στη Δέσποινα Κουλούμπρη

«Φυσικά και δεν είναι λύση εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι ούτε μπορούμε να βγούμε και να πούμε σε αυτούς που μας έκοψαν το επίδομα ευχαριστώ αυτούς που μας έκοψαν την τελευταία τη μπουκιά από το τραπέζι των εργαζομένων .

Από τον Φεβρουάριο θα ψάχνουμε πάλι να βρούμε δανεικά χρήματα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας.

Διορθώθηκε κατά το μισό  το κακό που έγινε σε βάρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων εμείς θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για να πάρουν όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι  την ανεργία που έπαιρναν και πριν δήλωσε στον Παλμό ο κ. Σταμούλης.

Με τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί την Τρίτη στη Βουλή  «σώζεται» το μισό εποχιακό επίδομα ανεργίας  για 120.000 εργαζομένους στον Τουρισμό, στους οποίους είχε δοθεί υπόσχεση ότι θα τροποποιηθεί ο μνημονιακός νόμος του 2011 που καταργούσε την επιδότησή τους από τον ΟΑΕΔ κατά τους χειμερινούς μήνες, αν είχαν καλύψει το πλαφόν επιδότησης τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την τροπολογία που έφερε για συζήτηση στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου οι εποχικοί  που έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.

Για να διασφαλιστεί μάλιστα η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας (877/130/16-10-2013) , ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε και εξασφάλισε τη συναίνεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Η διάταξη  θα καλύπτει αναδρομικά όσους έλυσαν τη σχέση εργασίας τους από 1/9/2013.

Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη εισήγηση του υπουργείου Εργασίας για επιδότηση 4 μηνών απορρίφθηκε από τον κ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο, τίθεται όριο για το επίδομα που λαμβάνουν οι εποχιακά απασχολούμενοι, από 1.1.2013, το οποίο προσδιορίζεται στα 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για την τελευταία τετραετία ενώ από την 1.1.2014, το όριο περιορίζεται ακόμα περισσότερο στα 400 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει καθόλου επίδομα η πλειοψηφία των εποχιακά εργαζομένων που δουλεύουν πριν από το 2010. Να σημειωθεί ότι αυτή η κατηγορία υπαλλήλων στον Τουρισμό δε δικαιούται επίδομα ούτε για το 2014.

Ακολουθεί  η Τροπολογία:

Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα διάταξη ρυθμίζεται η επιδότηση των απασχολούμενων σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα, οι οποίοι λόγω της επαναλαμβανόμενης, κατ’ έτος, επιδότησής τους λόγω ανεργίας έχουν συμπληρώσει τα 450 ημερομίσθια  στην τελευταία 4ετία για το 2013 και τα 400 από το 2014, πριν την έναρξη της νέας επιδότησης (άρθρ. 39 του ν.3986/2011).

Με την προτεινόμενη ρύθμιση  η παραπάνω κατηγορία ανέργων  θα μπορέσει σε περίοδο οικονομικής  κρίσης να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες  διαβίωσης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων  Πηγών Ενέργειας και Άλλες  Διατάξεις»

ΑΡΘΡΟ

Στο άρθρ.6 του  ν.1545/85 (Α/91), όπως ισχύει, προστίθεται  παράγραφος 9, ως εξής:

«Oι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, με βάση τη διάταξη της περ. β της παρ. 2 του άρθρ. 4 του ν.1545/1985 (Α΄ 91) όπως ισχύει, οι οποίοι στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, που προβλέπονται από τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 περ. β εδάφιο πρώτο, του άρθρ. 4 του ν.1545/1985, έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.

Οι διατάξεις  της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, του  άρθρ. 2 του ν.1874/1990 (Α΄ 18) και της  παρ. 1 του άρθρ. 37 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) δεν ισχύουν για τους δικαιούχους  του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.

Η πρώτη, από  την ισχύ της παρούσας, επιδότηση  των δικαιούχων του πρώτου εδαφίου  δεν εμπίπτει στον περιορισμό της  προηγούμενης παραγράφου 8.

Ομοίως δεν  εμπίπτουν στον ανωτέρω περιορισμό, επόμενες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους τακτικής ανεργίας, που θεμελιώνονται με βάση την παρούσα και μόνο παράγραφο.

Οι διατάξεις  της παρούσας παραγράφου δύνανται να εφαρμοστούν και σε δικαιούχους  του ανωτέρω πρώτου εδαφίου, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει από 150 έως 179 ημέρες εργασίας. Το δικαίωμα αυτό ασκείται ύστερα από αμετάκλητη έγγραφη δήλωση των ενδιαφερομένων  προς τον ΟΑΕΔ.

Στις ρυθμίσεις  της παρούσας εντάσσονται οι δικαιούχοι που η εργασιακή τους σχέση  λύθηκε από 01/09/2013 και μετά».

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ:

”Έγινε δεκτή η τροπολογία που καταθέσαμε. Παίρνουν το επίδομα ανεργίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι”

Οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν αποδεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν 34 Βουλευτές για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων.

Η τροπολογία με γενικό αριθμό 877 και ειδικό αριθμό 130 εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και θα υπερψηφιστεί.

Δίνει λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τις διατάξεις του Ν.3986/2011, που καθιστούσαν απαγορευτική τη χορήγηση του επιδόματος.

Όσοι έχουν από 100 έως 149 ένσημα την ίδια χρονιά θα δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα για τρεισήμισι μήνες μαζί με το δώρο. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους έχουν από 150-179 ένσημα την ίδια χρονιά, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν και αυτοί στην ίδια ρύθμιση.

Αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολας, που προσυπέγραψε την τροπολογία, δήλωσε:

«Είναι σημαντικό ότι δίνεται λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Ένα πρόβλημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις και επιπτώσεις.

Λύση ρεαλιστική και εντός των δημοσιονομικών ορίων που υπάρχουν.

100.000 περίπου εποχιακά εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού κυρίως, δεν θα μείνουν χωρίς εισοδηματική κάλυψη.

Θα επαναλάβω, όμως, ότι έχει έρθει η ώρα να ξαναδούμε το μοντέλο εισοδηματικής κάλυψης των εποχιακά απασχολούμενων, για τη χρονική περίοδο που δεν εργάζονται».

palmos.gr

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...