"Η Ρόδος τα έχει όλα, από το μοναδικό και σπάνιο οικοσύστημα μέχρι τα πεινασμένα κι άρρωστα Ελάφια..." μια συνέντευξη με τον θηροφύλακα Μανώλη Στέργου - Του Μανώλη Δημελλά

Καμαρώνουμε ίσως και να κρυφοζηλεύουμε, όταν συναντήσουμε ένα ζώο περισσότερο περήφανο και ομορφότερο, να ξεχωρίζει από το "λογικό" ανθρώπινο είδος. Ίσως κάπου εκεί, στα βαθιά εσώψυχα μας, να κρύβεται και βαθιά μας ανάγκη να κατασπαράξουμε ότι διαφορετικό έχει πάνω του ο πλανήτης μας.

Δεν θα σας ταξιδέψω μακριά, θα σας κάνω μια βόλτα μέχρι τη κοσμοπολίτικη (πόσο μου αρέσει να το ακούω και να το γράφω) Ρόδο και στο σπάνιο οικοσύστημα, που έχει το πιο μαγικό νησί της χώρας μας.

Ξεναγός μας ο φιλότιμος θηροφύλακας Μανώλης Στέργου. Και για να μην θεωρήσετε οτι μπλέξαμε πάλι με βαρετούς δημοσίους υπαλλήλους να σας γνωρίσω ότι ο σαραντάχρονος Μανώλης, πληρώνεται από τον σύλλογο κυνηγών "Η Ρόδια Έλαφος"  και μόνο μια ειδική σύμβαση έχει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό για τις τυχόν ανακρίσεις που αναλαμβάνει όταν τσιμπάει κάποιον λαθροθήρα. Ο Μανώλης αν και πέρασε στην πυροσβεστική, εγκατέλειψε την εκεί σιγουριά και μονιμότητα, για να είναι κοντά στη φύση, ξεκινάμε λοιπόν με απόδειξεις, για τη δουλειά του, που είναι συνάμα χόμπυ, αλλά και έρωτας!

Ενώ η συζήτηση θα περιοριζόταν σε αβρότητες, συγκινήσεις και χαρές, για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του νησιού. Και πιο συγκεκριμένα στα 85 είδη ενδημικής άγριας Ορχιδέας, στην εξαιρετικά σπάνια, Ρόδια Παιωνία, αλλά και στα άγρια Ροδίτικα Γεράκια, τα γνωστά Μπουτέο-Μπουτέο. Μοιραία πήραμε έναν άλλο κακοτράχαλο δρόμο.

Η κουβέντα με τον Μανώλη Στέργου βγήκε πάνω στο παράπονο, γύρισε αυτόματα στην αδιόρθωτη ανθρώπινη φύση μας.

Τα δυστυχισμένα ελάφια στο πάρκο του Ροδινιού, είναι ο λόγος που δεν αφήνουν τον Μανώλη, μαζί με λιγοστούς εθελοντές, (δεν ξεπερνούν τη δεκάδα) να νιώσουν τη θετική εξέλιξη του είδους μας. Το βλέπει κι εκείνος, οι νέες γενιές έχουν μια άλλη οπτική, μια διαφορετική αντίληψη για το περιβάλλον. Σέβονται και υπολογίζουν κάθε ύπαρξη, μικρή ή μεγάλη, και κατανοούν πολύ καλύτερα την έννοια της διαφορετικότητας. Πράγμα που αποδεικνύει την αληθινή δουλειά που γίνεται στα σχολεία και την εκπαίδευση.

Όμως εκείνοι που συμμετέχουν στα κοινά, εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις για το τόπο, δεν δείχνουν καμμιά πρόθεση για να βοηθήσουν τον εγκλωβισμένο πληθυσμό των 70-80 μοναδικών ελαφιών στο Ροδίνι.

Η ιστορία ίσως είναι γνωστή, μπορεί να γίνεται βαρετή για εκείνους που την  ακούνε κοντά για μια δεκαετία. Όμως τα άμοιρα ζώα, όπως  περιγράφει ο θηροφύλακας Μανώλης, με τα με τα πιο μαύρα χρώματα, είναι πεινασμένα, άρρωστα και κακόμοιρα. Ζούν σε ένα εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον, που δεν έχει ούτε σκιά για σταθούν. Από πάνω έρχεται ο άνθρωπος, το λογικό ζώο του πλανήτη, και περιμένει σιωπηλά να ψοφήσουν! Αυτή είναι η λύση που αρκετά συχνά ακούει από τοπικούς δημοτικούς συμβούλους.

"Αν τα θανατώσουν θα ησυχάσουμε, ας τελειώνουμε λοιπόν.." είναι οι κουβέντα που ακούει από αρκετούς ανακατεμένους με  αυτοδιοικητικά θέματα, και ο ίδιος συνεχίζει "τα Ελάφια είναι περήφανα, αγέρωχα και επιλεκτικά. Ξεχωρίζουν από μακριά τους ανθρώπους, δεν είναι τυχαίο ότι όσοι τα πλησιάζουν με αγνές και καθαρές προθέσεις στέκονται και τους κοιτούν ίσια στα μάτια. Αντίθετα αν "μυρίσουν", αν αισθανθούν την πονηριά, έχουν εξαφανιστεί. Δυστυχώς δεν ψηφίζουν, έτσι δεν υπολογίζονται στο πληθυσμό της Ρόδου! Αν με κάποιο τρόπο, ήταν κομμάτι του εκλογικού συστήματος, θα είχαν σίγουρα φαγητό και φάρμακα, που δεν θα ήταν ληγμένα".

Ας δούμε τι γίνεται με τα άγρια Ελάφια στη Ρόδο. Ο πληθυσμός τους σήμερα φτάνει τα 1500 άτομα. Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη και κυρίως ωφείλεται στον περιορισμό της λαθροθηρίας. Οι νέοι Ροδίτες κυνηγοί, που όπως έγραψα ήδη, πληρώνουν το μηνιάτικο των δύο θηροφυλάκων, δεν φαίνεται να κυνηγούν τα ελάφια. Την περασμένη χρονιά είχαμε τρεις δικογραφίες για παράνομη λαθροθηρία,  με κυνηγούς ηλικίας άνω των  65 ετών. Δεν είναι μόνο για το κρέας, κυρίως πρόκειται και για το κεφάλι των αρσενικών Ελαφιών και τα κέρατα τους! Αυτό το τρόπαιο κάνει αρκετούς να αισθάνονται σπουδαίοι και τρανοί άντρες! Αναρωτιέμαι κάθε φορά που συναντώ σαλόνια με ταριχευμένα κεφάλια ζώων, αν υπάρχει περισσότερο άγριο και συνάμα τόσο άθλιο ζώο, χειρότερο από τον άνθρωπο. Όμως αυτοί είναι λιγοστοί και όλοι, τουλάχιστον στα φανερά, τους καταδικάζουν. Ο άγριος πληθυσμός των Ελαφιών μπορεί να ενοχλεί αρκετούς, ευτυχώς οι νόμοι τα προστατεύουν και έχει γίνει κοινή συνείδηση η μοναδικότητα των συγκεκριμένων Ροδίτικων Ελαφιών. Το θέμα των από πολλά χρόνια εγκλωβισμένων Ελαφιών στο πάρκο του Ροδινιού, είναι μια τραγική υπόθεση και δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε κανέναν, που να εμπλέκεται με τα δημοτικά. Και πάλι ο Μανώλης Στεργού είναι ξεκάθαρος " τώρα που ξεκινά η προεκλογική περίοδος θα τάξουν λαγούς με πετραχείλια, όμως δεν πιστεύω πια κανέναν. Από το 1998 που ξεκίνησα να δουλεύω σαν θηροφύλακας ακούω λόγια, καταλαβαίνω πια τα μικροπολιτικά συμφέροντα, δεν ενδιαφέρεται κανείς για πραγματικές λύσεις". Λίγοι εθελοντές συνεχίζουν να στέκονται και να φροντίζουν αυτά τα ζώα, ο Μανώλης επαναλαμβάνει το όνομα της κτηνιάτρου, πρόκειται για τη Δανάη Ψωμά που μονάχη της πληρώνει για τα φάρμακα των Ελαφιών, και έπειτα τρέχει για να τα περιθάλψει!

Μπορεί το πιο όμορφο μέρος της Ρόδου να είναι η περιοχή γύρω από τη τεχνητή λίμνη του φράγματος Γαδουρά, το ξεχωρίζει από όλο το νησί, ο ένας από τους δύο θηροφύλακες της Ρόδου, ο Μανώλης Στέργου, και μας προτείνει να το περπατήσουμε, για να νιώσουμε και να απολαύσουμε τη μαγεία του "ζωντανού" δάσους.

Αν πάλι σας τραβάει το θλιβερό, ο θηροφύλακας μας στέλνει για μια βόλτα από το πάρκο του Ροδινιού. Στα καχεκτικά, άρρωστα και παρατημένα, στα σπάνια Ροδίτικα ντάμα-ντάμα.

Όσα όμως κι αν γράψει κανείς, ότι δικαιολογίες ή αόριστα ρήματα κι αν βάλει ανάμεσα στις λέξεις, δεν φτάνει για να περιγράψει τις τραγικές ανθρώπινες συμπεριφορές, απέναντι στην άλαλη φύση.

Όμως μοιάζει με καθρέφτη ετούτη η σχέση, ότι κι αν κάμουμε στα ντάμα-ντάμα, όπως φερθούμε σε αυτά, με τον ίδιο τρόπο θα φερθεί και η ίδια η φύση στα παιδιά μας!

Όλο το ξεχνάμε κι όλο πληρώνουμε τα ίδια λάθη...

Συγνώμη, μα πως το ξέχασα, για όλα φταίει η τρόϊκα!

φωτογραφίες Μανώλης Στέργου

Manolis Dimellas

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...