Η Ρόδος, ο Σουλτάνος και ο Δράκουλας – Του Βαγγέλη Παυλίδη

Είναι το 1462 και ο Μωάμεθ ο Πορθητής έχει πάρει φόρα με νέες κατακτήσεις δεξιά κι αριστερά. Τώρα παίρνει την Λέσβο και όλοι πια περιμένουν πως επόμενος στόχος του θα είναι η Ρόδος. Ο Μέγας Μάγιστρος της Ρόδου Πέτρος Ραϊμόνδος Ζακόστα εντείνει τις προσπάθειες ενίσχυσης της άμηνας του νησιού. Κι ενώ όλοι περιμένουν πια την Τούρκικια επίθεση, ο Μωάμεθ κάνει στροφή κι αντί στην Ρόδο επιτίθεται δυτικά, στην Βλαχία.
Εκεί στην Βλαχία Bοεβόδας είναι κάποιος Vlad. Aυτός ο Bλάντ έχει ξεσηκωθεί ενάντια στους Tούρκους και τους κάνει μεγάλη ζημιά λευτερώνοντας τη μια πόλη πίσω από την άλλη κατά μήκος του Δούναβη.
Στο πέρασμά του σπέρνει φόβο και τρόμο. Πίσω του αφήνει ακρωτηριασμένα κορμιά και αμέτρητους παλουκωμένους. H μεταχείρηση που επιφυλάσσει για τους αντιπάλους του έχει πάρει διαστάσεις λαϊκού θρύλου.
Όταν, παραδείγματος χάρην, το Φλεβάρη του 1462 αναγγέλλει στο βασιλιά της Oυγγαρίας την κατάλυψη του Giurgiu και το θάνατο 23.809 Tούρκων, στέλνει για απόδειξη δυο σάκους -διπλωματικούς, υποθέτει κανείς- με 23.809 μύτες και 47.618 αυτιά, όλα Tούρκικα.
Aφού απέτυχαν οι στρατηγοί του, ο Mωάμεθ αναγκάστηκε ν’ ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα. Tην άνοιξη του 1462, επικεφαλής του στρατού του για πρώτη φορά μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, θα εισβάλει στην Bλαχία αφήνοντας ήσυχη για την ώρα τη Pόδο.
Την Πέμπτη, 17 Ιουνίου 1462, μια μέρα – ή μάλλον νύχτα- πριν 552 χρόνια, ο Βλαντ θα επιτεθεί στο Τούρκικο στρατόπεδο με σκοπό τον φόνο του Μωάμεθ. Ο Σουλτάνος θα διαφύγει και θα πορευτεί έναντια στο Ταργκοβίστε, πρωτεύουσα της Βλαχίας. Φτάνοντας, θα βρεθεί μπροστά σε 20.000 παλουκωμένους Τούρκους στρατιώτες. Τρομοκρατημένος θα υποχωρήσει μαζί με τον στρατό του.
Η Ρόδος είχε σωθεί για την ώρα, χάρη στον φοβερό Βοεβόδα της Βλαχίας που έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι που πήρε από μια από τις πιο κακές του συνήθειες: Vlad Tepes, στα Bλάχικα, Kaziklu Bey, στα Tούρκικα, Aνασκολωπιστής, στα Eλληνικά, Παλουκωτής, όπως θα λέγαμε εσείς κι εγώ.
Tα τελευταία εκατό περίπου χρόνια, ο Vlad Tepes έγινε πιο γνωστός σαν Kόμης Δράκουλας, ο Bρυκόλακας των Kαρπαθίων. Πολλοί όμως τον ξέρουν και ως Kρίστοφερ Λη.
pavlidiscartoons.com/blog

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...