Ερώτηση ΚΚΕ: Επιτακτική ανάγκη η στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Ερώτηση κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, προς τον υπουργό Υγείας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου. Ανάμεσά τους και ο Γιώργος Λαμπρούλης που βρέθηκε στη Ρόδο την προηγούμενη εβδομάδα και περιόδευσε στο νοσοκομείο.

- ΕΡΩΤΗΣΗ

- Προς τον Υπουργό Υγείας

- Θέμα: Επιτακτική ανάγκη η στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

 

Κατεπείγοντα χαρακτήρα αποκτά πλέον η στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, του οποίου οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές αγγίζουν το 50% με βάση το ανεπαρκές οργανόγραμμα, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν για τον πληθυσμό της Ρόδου και των γύρω νησιών αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. 

Ανάμεσα σε αυτούς που υπηρετούν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συμβασιούχων, επικουρικών και γενικά προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου που τους επόμενους μήνες λήγουν οι συμβάσεις τους και η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι σκοπεύει να κάνει, πέρα από ορισμένες “διαρροές” και προφορικές υποσχέσεις, ότι ένα μέρος τους ίσως ανανεωθεί.

Αναλυτικά οι ελλείψεις έχουν ως εξής:

Από τις 154 θέσεις γιατρών καλυμμένες είναι οι 77. Στο νοσηλευτικό προσωπικό από τις 359 θέσεις καλυμμένες είναι οι 195. Στους τραυματιοφορείς - βοηθούς θαλάμου από τις 107 θέσεις είναι καλυμμένες οι 48.

Στη ΜΕΘ, μονάδα πρώτης γραμμής και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αντί 36 νοσηλευτών και 8 κρεβατιών που θα έπρεπε να λειτουργούν, 13 νοσηλευτές λειτουργούν με αυτοθυσία 6 κρεβάτια. Η ΜΕΘ λειτουργεί μόνο με 4 γιατρούς οι οποίοι κάνουν από 8 - 9 εφημερίες το μήνα ο καθένας, ενώ κάνουν και 4-5 εφημερίες ετοιμότητας, οι οποίες όχι σπάνια, καταλήγουν σε συνοδεία περιστατικών προς το αεροδρόμιο για αεροδιακομιδή, αφού αντίστοιχες σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στο ΕΚΑΒ του νησιού. Η συγκεκριμένη μονάδα εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του νησιού, του γεγονότος ότι εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά, δέχεται κάθε είδους περιστατικά πολύ συχνά πολυτραυματίες από τροχαία και εργατικά ατυχήματα, τα οποία παρά τις αντίξοες συνθήκες, αναλαμβάνει. Ωστόσο η δραματική υποστελέχωση συχνά δεν αφήνει άλλη επιλογή από την αεροδιακομιδή, το κόστος της οποίας είναι τόσο μεγάλο που η δαπάνη για την πλήρη στελέχωση της ΜΕΘ θα ήταν μικρότερη. Σαν να μην έφτανε αυτό οι γιατροί στη ΜΕΘ είναι επιφορτισμένοι και με επιπλέον καθήκοντα στη μονάδα Covid.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης εξ αιτίας της οριακής λειτουργίας του Νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση τμημάτων λόγω καραντίνας σε πάνω από δέκα άτομα (αναισθησιολόγος, γυναικολόγοι, μαίες, παιδίατρος, νοσηλευτές και καθαρίστρια), επειδή ήλθαν σε επαφή με έγκυο γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

Ειδικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων, την οποία θέσαμε και σε προηγούμενη Ερώτησή μας, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου από τη στιγμή που θα διαθέτει μόνο δύο!

Η νευρολογική κλινική, λειτουργεί αυτή τη στιγμή με ένα γιατρό, ο οποίος στην ουσία εφημερεύει καθημερινά και μία νοσηλεύτρια, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με ένα τεράστιο όγκο δουλειάς καθημερινά.

Στο σύνολο των εργαζομένων οφείλονται πάνω από 15.000 ρεπό, δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες από την αρχή του χρόνου, ενώ μόλις πρόσφατα εξοφλήθηκαν οι εφημερίες του προηγούμενου έτους.

 

Οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια αναγκάζονται να δουλεύουν με παλαιωμένο, επικίνδυνο εξοπλισμό, που έχει ξεπεράσει αρκετά χρόνια τις προδιαγραφές κατασκευής του, σε ένα χώρο χωρίς κλιματισμό και σωστό εξαερισμό, ενώ το ελλιπές προσωπικό αποτελείται βασικά από συμβασιούχους. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, επειδή το απόθεμα του νοσοκομείου σε σεντόνια βασίζεται στις δωρεές μεγαλοξενοδόχων, φέτος επειδή δεν έγιναν δωρεές λόγω της κατάστασης του κλάδου του τουρισμού, το πρόβλημα έχει ενταθεί δραματικά.

Η σίτιση και η καθαριότητα έχουν δοθεί εδώ και αρκετά χρόνια σε εργολάβους. Ιδιαίτερα στην εργολαβία της καθαριότητας η κατάσταση είναι τραγική. Οι ανταγωνίστριες εργολαβικές εταιρείες κάνουν ασφαλιστικά μέτρα η μία στην άλλη με αποτέλεσμα η σύμβαση να ανανεώνεται κάθε μήνα. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που το ίδιο προσωπικό έχει κάθε μήνα και άλλο εργοδότη. Το αποτέλεσμα, με την ανοχή του κράτους και των ελεγκτικών του μηχανισμών, είναι ότι πολλοί εργοδότες κάνοντας μια “αρπαχτή”, να αποχωρούν χωρίς να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, την αναλογία δώρων και επιδομάτων, ενώ το προσωπικό αυτό έχει 2,5 χρόνια να πάρει άδεια. Τα ΜΑΠ που χορηγούνται στους εργαζόμενους της καθαριότητας, είναι ανεπαρκή, με όλους τους κινδύνους που απορρέουν από αυτό. Αποτέλεσμα άτυπα να συμπληρώνονται από το νοσοκομείο ή να τα βάζουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους. Φυσικά η ίδια η σχέση εργασίας, 5,5 ώρες την ημέρα και 400 ευρώ το μήνα είναι χαρακτηριστική, όταν ο εργολάβος πληρώνεται 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Σε ότι αφορά γενικότερα τις προσλήψεις προσωπικού, αυτές είναι ελάχιστες, δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τις απώλειες από τις συνταξιοδοτήσεις και τις ευπαθείς ομάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε θέσεις με ημερομηνία λήξης. Ωστόσο ακόμα και οι λίγες θέσεις συμβασιούχων ή μονίμων που προκηρύσσονται πολύ συχνά δεν καλύπτονται αφού τέτοιες θέσεις αποτελούν την τελευταία επιλογή των υποψηφίων, λόγω των πολύ δύσκολων συνθηκών που διαμορφώνει η υποστελέχωση στο νοσοκομείο, αλλά και του υψηλού κόστους ζωής στα νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 3 θέσεις εντατικολόγων που έχουν προκηρυχθεί για το νοσοκομείο της Ρόδου, η Διοίκηση εκτιμάει ότι είναι αμφίβολο αν θα καλυφθεί έστω και 1. Έτσι η κατάσταση είναι διαρκώς επιδεινώμενη με κλινικές να συμπτύσσονται και να κλείνουν.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για:

  1. Την άμεση και πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου της Ρόδου με μόνιμο προσωπικό, ειδικά τώρα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
  2. Την πλήρη στελέχωση της ΜΕΘ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για την απαλλαγή της από τις εφημερίες ετοιμότητας στο ΕΚΑΒ, στελεχώνοντας και το ΕΚΑΒ με το απαραίτητο προσωπικό.
  3. Να σταματήσουν οι εργολαβίες και οι συνέπειες που έχουν στους εργαζόμενους αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και να στελεχωθούν όλα τα τμήματα που έχουν δοθεί σε εργολαβίες με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης με δικαιώματα. Να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα και να σταματήσει το αίσχος της μήνα - μήνα απασχόλησης του προσωπικού της καθαριότητας.
  4. Να μην γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου στο Νοσοκομείο. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  5. Να εξοφληθούν όλες οι εφημερίες στο προσωπικό. Να πάρουν τα χιλιάδες ρεπό οι υγειονομικοί που τους χρωστά το Νοσοκομείο και να τους δοθεί ο πολύτιμος χρόνος ανάπαυσης και ξεκούρασης που έχουν απόλυτη ανάγκη.

 

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Κομνηνάκα Μαρία

Συντυχάκης Μανώλης

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...