Εργατικό Κέντρο Ρόδου: «Μαζική Συγκέντρωση Ενάντια στο Νομοσχέδιο-Κόλαφο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-«Μαζική Συγκέντρωση Ενάντια στο Νομοσχέδιο-Κόλαφο»

- Με μεγάλη συμμετοχή από τους εργαζόμενους και από τα σωματεία της δύναμης του Ε.Κ.Ρ πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στο Ε.Κ.Ρ στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε – Α.Δ.Ε.Δ.Υ για την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα.

     Οι εργαζόμενοι μαζικά μέσα από την ομιλία του Προέδρου του Ε.Κ.Ρ, Εγγλέζου Παναγιώτη, ζήτησαν από την Κυβέρνηση να μην φτωχοποιήσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, να υιοθετήσει και να κάνει αποδεκτές τις θέσεις και τις προτάσεις της Γ.Σ.Ε.Ε.

Ειδικά διεκδικούμε:

  • Προστασία και θωράκιση του 8ωρου και αποτροπή καταστρατήγησής του μέσω διευθέτησης με ατομική συμφωνία.
  • Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία, προστασία της κυριακάτικης αργίας, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.
  • Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.
  • Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
  • Προστασία της θέσης εργασίας και του δικαιώματος απασχόλησης σε περίπτωση άκυρης απόλυσης. Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για ψευδείς εργοδοτικές καταχωρήσεις.
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της Γ.Σ.Ε.Ε.
  • Ενίσχυση και θωράκιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας. Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια. Αυστηροποίηση των ελέγχων και των προστίμων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.
  • Καμιά κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.
  • Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις. Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο Ν.1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των Σ.Σ.Ε
  • Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και  καμία παρέμβαση στο ρόλο του Ο.ΜΕ.Δ ως ανεξάρτητου φορέα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Αποτελεσματική προστασία της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής, ανεξάρτητα από τον τομέα όπου παρέχεται η εργασία και το είδος της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας.
  • Κανονισμό Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό περιεχόμενο, τη ρύθμιση ζητημάτων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και μέτρων αυστηρής αντιμετώπισης των περιστατικών βίας και παρενόχλησης.
  • Ενίσχυση της ήδη θεσμοθετημένης προστασίας της μητρότητας, ως προς τους όρους εργασίας, την υγεία και την ασφάλεια των (υποψηφίων) εργαζομένων μητέρων ανεξάρτητα από τον τομέα απασχόλησής τους και τη μορφή της εργασίας τους.
  • Διαφάνεια στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» των στοιχείων όλων των γονικών αδειών.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό. Ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων. Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.
  • Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας - πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Άμεση αποκατάσταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας των κενών υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και γενικού πληθυσμού και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.
  • Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές. Βελτίωση του οργανωτικο-λειτουργικού επιπέδου του Ε.Φ.Κ.Α και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για την έγκαιρη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων συνταξιούχων. Σύσταση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.
  • Αποτροπή αποβιομηχάνισης ιδιωτικοποιήσεων - εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημοσίου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας.
  • Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών - έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά. Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πέρα από το γενικό πλαίσιο διεκδίκησης ζητάμε για την περιοχή μας:

  • Άμεση στήριξη των αμειβομένων οδηγών ταξί

  • Στήριξη των επαγγελματιών μουσικών και όσους εργαζόμενους πλήττονται από τους περιορισμούς στην εστίαση
  • Την αποκατάσταση της αδικίας όσον αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη Δ.Ε.Η με την επαναφορά του κριτηρίου της εντοπιότητας ως πρωταρχικού όρου και όχι ως τελευταία επιλογή
  • Την άμεση πρόσληψη όλων των εποχικών απασχολουμένων στις επιχειρήσεις τους
  • Άμεση λύση στην επαναλειτουργία της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της Εταιρείας
  • Άμεση στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό τόσο του Γενικού Νοσοκομείου όσο των Κέντρων Υγείας
  • Να σταματήσει ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία που ασκείται στους εργαζόμενους από διευθυντές και προϊσταμένους στα ξενοδοχεία.

 ΜΕ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!

ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!!

     Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απήυθυναν ο κ. Μουτσάκης Κων/νος από το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, ο κ. Μπακίρης Φώτιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου και ο κ. Ντέτας Γεώργιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Ά/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Την απεργιακή συγκέντρωση στήριξαν τα σωματεία-μέλη του Ε.Κ.Ρ

  1. Σωματείο Αμειβομένων Οδηγών Ταξί Ρόδου
  2. Σωματείο Εργαζομένων σε Εγκαταστάσεις Πετρελαιοειδών και Ανεφοδιασμού Αεροσκαφών «Μόλυβδος»
  3. Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο Κολοσσός»
  4. Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρόδου
  5. Σωματείο Εργαζομένων στη Δ.Ε.Η Α.Ε «ΖΕΥΣ»
  6. Σωματείο Οδηγών και Λοιπών Βιομ/ων Έτοιμου Σκυροδέματος Εκτ/σης Τεχν/κων Έργων και Συναφών Έργων Χειρ/των και Βοηθών Χειρ/των Μηχανημάτων Πάσης Φύσεως
  7. Σωματείο Εργαζομένων σε Εταιρίες κτλ Νομικά Πρόσωπα Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ)
  8. Συνδικάτο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Συγκοινωνιών και στα Αστικά-Υπεραστικά Κ.Τ.Ε.Λ Ν. Δωδεκανήσου (Πρώην Σωματείο Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»)
  9. Σωματείο Εργατοϋπαλληλικού και Επιστημονικού Προσωπικού Δ.Ε.Υ.Α.Ρόδου 
  10. Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ»
  11. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου
  12. Σωματείο Εργαζομένων Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου Euromedica
  13. Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου
  14. Σωματείο Εργατ/των και Υπαλλήλων Οινοποιίας ΚΑΙΡ Α.Ε
  15. Σωματείο Φορτωεκφορτωτών Λιμένος Ρόδου
  16. Σωματείο Εργαζομένων στις Αγροτικές και Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Εταιρίες Δωδεκανήσου
  17. Ένωση Τεχνιτών Δ.Ε.Η Παράρτημα Νότιας Δωδεκανήσου
  18. Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος    
  19. Σωματείο Εργαζομένων Καζίνο Ρόδου

Επίσης την απεργία στήριξαν τα σωματεία των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

          ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                       ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...