Επιστολή Σουλτς στον Σαμαρά: Ανοίξτε την ΕΡΤ τώρα, δώστε λύση

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αιφνιδιάζει σήμερα στέλνοντας επιστολή καταπέλτη στον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητώντας του να ανοίξει άμεσα την κρατική τηλεόραση.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Σουλτς έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Υπουργέ,

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πληροφορήθηκε έκπληκτο και με θλίψη την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να παύσει τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ), δίχως να έχει προηγηθεί κάποια προειδοποιητική ανακοίνωση ή δημοκρατική διαπραγμάτευση της απόφασης στους κόλπους της κυβέρνησης, της Βουλής και των μετόχων.

Βάσει της Συνθήκης του Άμστερνταμ και του Πρωτοκόλλου της, το σύστημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης των Κρατών-Μελών είναι άμεσα συνυφασμένο με τις δημοκρατικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές ανάγκες της κάθε κοινωνίας, καθώς και με την ανάγκη διατήρησης του πλουραλισμού στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ την ίδια στιγμή η Συνθήκη αναγνωρίζει επίσης την επάρκεια των Κρατών-Μελών να στηρίζουν χρηματοδοτικά τις δημόσιες υπηρεσίες. Βάσει του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελευθερία και ο πλουραλισμός των μέσων οφείλουν να γίνονται σεβαστοί.

Κατά τη γνώμη μας, η αιφνίδια απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προβεί στην παύση της λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού μεταδότη θέτει σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τη συνέπειά της ως προς το θεμελιακό νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίχως ίχνος μεροληψίας προς την επάρκεια της ελληνικής κυβερνητικής αρχής να λαμβάνει και να εφαρμόζει στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις για τις υπηρεσίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα θεσμικά και πολιτικά ζητήματα τα οποία εγείρει αυτή η απόφαση ως προς τον παγιωμένο τρόπο δημοκρατικής λήψης αποφάσεων.

Υπό το φως των προηγούμενων, θα συνιστούσε καθησυχαστική εξέλιξη εάν η Ελληνική Κυβέρνηση προχωρούσε στην επαναθεώρηση της απόφασής της να κλείσει ολοκληρωτικά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και να επεξεργαστεί εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με την αναγκαία αναδόμηση της ΕΡΤ, όσο αυτή παραμένει σε λειτουργία.

Με εκτίμηση,

Μάρτιν Σουλτζ»

Πηγή: Επιστολή Σουλτς στον Σαμαρά: Ανοίξτε την ΕΡΤ τώρα, δώστε λύση | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/110562#ixzz2WC7svc7y

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...