Επιστολή διμαρτυρίας προς Μάκη Γιακουμάτο για την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νικόλαο Δένδια
-ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ  
- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ
  -κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο
- ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
  -Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
Κύριε Υπουργέ,
Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια έντονη κινητικότητα, με  διαδοχικές  συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σας με παράγοντες της αγοράς, κυρίως εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους σε κάποιες τουριστικές περιοχές της χώρας ανάμεσά τους και η Ρόδος .
Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας γιατί από αυτό τον κατ΄ επίφαση διάλογο για ένα τόσο σοβαρό θέμα  δεν έχουν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι οποίοι τελικά θα  υποστούν τις συνέπειες  της όποιας απόφασή σας .
Εκπροσωπώντας τους  εργαζομένους της ΡΟΔΟΥ και εκφράζοντας τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας  της τοπικής  κοινωνίας   σας καταθέτουμε τις απόψεις μας για το ζήτημα έστω και γραπτά.
Σαν Εργατικό Κέντρο Ρόδου είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ταυτιζόμαστε απόλυτα με τις θέσεις τις Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων  και αγωνιζόμαστε να αλλάξει ο σχετικός νόμος που προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο.  
Για την περιοχή μας η οποία είναι τουριστική και για την οποία δήθεν ενδιαφέρεστε σας γνωρίζουμε ότι δώσαμε συγκεκριμένη διέξοδο αναγνωρίζοντάς τις ιδιαιτερότητάς της. Εδώ και αρκετά χρόνια, σε συμφωνία με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου (ΕΒΕΔ, Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δωδ/σου,  Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου),  σε συνεργασία με την Αιρετή Αυτοδιοίκηση Β βαθμού, συναινέσαμε  στη λειτουργία των αμιγώς τουριστικών καταστημάτων κατά τους θερινούς μήνες (15/03-15/11) όλες τις Κυριακές και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο έως τις 12μ.μ. Τη θέση μας αυτή επιβεβαιώσαμε και σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηδιάκου,  όπου ομόφωνα  οι παραπάνω φορείς, καταλήξαμε στη θέση ότι η περιοχή μας δε χρειάζεται άλλη ρύθμιση πέραν αυτής που έχουμε ήδη συμφωνήσει και η οποία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
Οποιαδήποτε απόφαση πάρετε για άνοιγμα καταστημάτων στη Ρόδο όλες τις Κυριακές του χρόνου μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Δεν έχει κανένα νόημα για τη περιοχή μας που η αγορά της λειτουργεί εποχιακά να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά το χειμώνα όταν στην αγορά δεν κυκλοφορεί «ούτε κουνούπι»
 Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου αν τελικά αποφασιστεί θα οδηγήσει στην εξαθλίωση τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους της περιοχής μας που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων, των πολυκαταστημάτων και των Super Market και θα έχει σαν αποτέλεσμα  το κλείσιμο  των μικρών καταστημάτων οδηγώντας στην ανεργία τους ιδιοκτήτες τους και τους εργαζόμενους.
Κύριε Υπουργέ,
Σε μία πολιτισμένη χώρα, όπως θέλει να είναι η Ελλάδα,  δεν μπορεί να επιβραβεύονται αντιλήψεις που θέλουν τα πάντα να λειτουργούν υποταγμένα στους δήθεν «νόμους της αγοράς». Δεν μπορεί να μην υπάρχουν κανόνες που να ρυθμίζουν την αγορά και να ισχύουν για όλους. Δεν μπορεί  να μην προστατεύονται στοιχειωδώς τα  ανθρώπινα δικαιώματα,  όπως είναι το δικαίωμα των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών στην ανάπαυση και την Κυριακάτικη Αργία. Δεν μπορεί στο όνομα της ανάπτυξης και του κέρδους να μην υπολογίζεται ο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.
Κύριε Υπουργέ,
     Πριν θεσμοθετήσετε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές στη περιοχή μας αφουγκραστείτε τη θέληση της κοινωνίας και μην πάρετε μια απόφαση,  που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, των Υπεραγορών   και των μεγάλων Super Market.  
Κλείνοντας,  απαιτούμε   να μας αναγνωρίσετε  το δικαίωμα να ρυθμίζουμε μόνοι μας <<τα του οίκου μας>>. Σεβαστείτε τις θέσεις  των οργανωμένων φορέων τις περιοχής.  Μη χρησιμοποιήσετε την περιοχή μας σαν <<πειραματόζωο>> για να επεκτείνεται το άνοιγμα των ΚΑΤ/ΤΩΝ όλες τις Κυριακές σε ολόκληρη τη χώρα.
Αν τελικά επιμείνετε στο άνοιγμα των ΚΑΤ/ΤΩΝ όλες τις Κυριακές στη περιοχή μας,  θα βρείτε απέναντί σας το Εργατικό Κέντρο,   τους εργαζόμενους και την κοινωνία  της Ρόδου.
                 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σάββας Χατζησάββας    Νίκος Τριπολίτης

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...