Εικαστική έκθεση του Μάνου Αναστασιάδη στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, με χαρά ανακοινώνει την ατομική εικαστική έκθεση, του γνωστού «δικού μας» ζωγράφου Μάνου Αναστασιάδη, που θα φιλοξενήσει στην "Νέα Πτέρυγά" του, δίνοντας έτσι βήμα για μία ακόμη φορά

σε ντόπιους καταξιωμένους καλλιτέχνες, που ξεχωρίζουν για το ταλέντο και τη δημιουργικότητα τους.

Η έκθεση αυτή με τίτλο «Μεσογειακός κύκλος 1980-2013, μορφές, κύκλοι και ενοράσεις της Μεσογείου», παρουσιάζει αρκετά στοιχεία αναδρομικότητας από το 1980 έως το 2013, με έμφαση στο νεότερο έργο. Η Μεσόγειος παρουσιάζεται πολυδιάστατα ως εσωτερικευμένος συμβολικός και βιωματικός χώρος. Το μεσογειακό φως, η ιστορική μνήμη και ο παλμός της σύγχρονης ζωής, οι μύθοι, τα σύμβολα, το ελληνικό πνεύμα, η φύση και η μορφολογία του, με τα μοναδικά εικαστικά, αισθητικά, συναισθηματικά και πνευματικά του χαρακτηριστικά, υπήρξαν για μένα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και ο θεματικός αυτός κύκλος, αναμφίβολα, ήταν διαχρονικά κυρίαρχος στο έργο μου. Η έκθεση είναι σπονδυλωτή και πολυφασματική και εκτός από ζωγραφική με διάφορες ύλες, η συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνει σχέδια, κολλάζ και έργα με συνδυαστική τεχνική στο εργαστήριο και τον υπολογιστή, με μια μίξη παραδοσιακών και προσωπικών τεχνικών ζωγραφικής και σύγχρονων τεχνικών της ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως δηλώνει ο καλλιτέχνης, γνώμονάς και στρατηγική του επιλογή υπήρξε η αρχή της αιώνιας αναζήτησης, μια αρχή της δημιουργικότητας που υπηρετεί την ελεύθερη έκφραση, το ανοιχτό πνεύμα, την πολυμορφία και την αναζήτηση της ουσίας των πραγμάτων μέσα από την εικαστική έκφραση.

Η έκθεση, ως προς το περιεχόμενο, περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: Αιγαίο, Μεσόγειος, πλανήτης Γη, Μεταγραφές και μεταμορφώσεις, Παλίμψηστα, Γεωμετρικά, Ανθρωπογραφίες , Του έρωτα και του θανάτου, Ομηρικά, Μινωταυρομαχία, Συνθέσεις από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, Ποίηση και ζωγραφική κ ά.

Εγκαίνια: Σάββατο 12 – 10 - 2013,
ώρα 19.30, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου,
οδός Ι. & Π. Νεστορίδη.
Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου έως
13 Νοεμβρίου.
Ωράριο:Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή &
Σάββατο 9-15.00
Τετάρτη 15.00 – 21.00
Κυριακή – Δευτέρα κλειστά.
Τηλ. επικοινωνίας: 2241036646

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στο Διαφάνι Καρπάθου αλλά είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης της Ρόδου. Σπούδασε με υποτροφία στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτορας το 2005 με άριστα παμψηφεί και με εξειδίκευση πάνω στο θέμα της εικονογράφησης. Παράλληλα έκανε μακρόχρονες ελεύθερες θεωρητικές και πρακτικές σπουδές ζωγραφικής, κυρίως πάνω στους εκφραστικούς τρόπους και τις τεχνικές στη σύνθεση και με ειδικές θεωρητικές μελέτες πάνω σε θέματα αισθητικής και εικαστικών τεχνών, σε αναφορά με την ελεύθερη και δημιουργική καλλιτεχνική έκφραση.
Για μια δωδεκαετία υπήρξε επιτελικό και οργανωτικό στέλεχος της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου (τώρα Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου), μέλος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου (Ο.Π.Α.Δ.), της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και του Κέντρου Καρπαθιακών Ερευνών.


Ως δάσκαλος με μεγάλη διδακτική εμπειρία, ιδιαίτερα σε δημιουργικές μεθόδους διδασκαλίας, έχει διδάξει ζωγραφική και εικαστικές τέχνες στη Δημοτική Εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διαθέτει όμως εξίσου και πλούσια διδακτική εμπειρία στη διδασκαλία όλων των μαθημάτων, γεγονός το οποίο συνέδεσε με το ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων του από το χώρο της επιστήμης, πράγμα το οποίο άσκησε επιρροή στο έργο του. Εκτός από τη ζωγραφική, στα εκφραστικά του μέσα ανήκουν ακόμη η χαρακτική, η γλυπτική και η φωτογραφία, έχει όμως επίσης ασχοληθεί με την ποίηση, την οποία ενσωματώνει συχνά στο έργο του, με την έρευνα και το κριτικό δοκίμιο, πρωτίστως σε θέματα τέχνης και σε άλλα γενικότερα θέματα πολιτισμού.
Πήρε μέρος μέχρι τώρα με ανακοινώσεις του σε διάφορα συνέδρια, επιμελήθηκε εκδόσεις με καλλιτεχνικό περιεχόμενο και παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Άλλα από τα θέματά του αναφέρονται στο χώρο της φαντασίας και άλλα έχουν στο επίκεντρό τους την ανθρώπινη μορφή, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο ως βιωματικούς, φυσικούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς χώρους, ενώ πολλά από τα διαχρονικά προβλήματα του κόσμου μας και της ανθρώπινης παρουσίας σ’ αυτόν διαπερνούν με πολλούς τρόπους το έργο του.
Αυτό στην εξέλιξή του χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα αναζητήσεων και πραγματώσεων και από μια μεγάλη ποικιλία ως προς το θεματολόγιο, τις τεχνικές και τις μορφές που χρησιμοποιεί.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

Ατομικές εκθέσεις

- 1982. Γκαλερί «ΠΡΙΣΜΑ» Ρόδος.
-1984. «CARETTO», Ρόδος, μεσαιωνική πόλη, στα πλαίσια των γιορταστικών εκδηλώσεων ειρήνης και φιλίας. Οργάνωση: Δήμος Ροδίων και Υφυπουργείο Νέας Γενιάς.
- 1987. Γκαλερί «ΠΡΙΣΜΑ», Ρόδος
- 1990. «Ροδιακή Έπαυλη». Οργάνωση: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ροδίων.
- 1992. «Ξενοδοχείο των Ρόδων», Ρόδος, στα πλαίσια των γιορταστικών εκδηλώσεων για τα 2.400 χρόνια από την ίδρυση της πόλης της Ρόδου. Οργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου.
- 1994. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος, στα πλαίσια εκδήλωσης για τους ελληνόφωνους της κάτω Ιταλίας. Οργάνωση: Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
- 1994. Γκαλερί «ΑΡΓΩ» Αθήνα.
- 1996. Βιβλιοπωλείο «το Δέντρο», Ρόδος.
- 1997. «Γαλλικό Ινστιτούτο» Ρόδου. Οργάνωση: Γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα και Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
-2001.«Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΟΜΜΑ», Χανιά.
-2006 Γκαλερί Κοζάς. Ρόδος 2008
-2009. «Θείον πάθος και πάσχον σώμα.» Έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας «Κατάλυμα Γαλλίας», Ρόδος.


Ομαδικές εκθέσεις

- 1980. Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ροδίων. Πανελλήνια έκθεση ζωγράφων -εκπαιδευτικών.
- 1988. 'Εκθεση των συνεργατών της γκαλερί «ΠΡΙΣΜΑ», Ρόδος.
-1989. Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου. 'Εκθεση Δωδεκανήσιων καλλιτεχνών. Οργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου.
- 1990. Αίθουσα Τέχνης Ρόδου. 'Εκθεση επτά Ροδίων καλλιτεχνών.
-Ι993. Αίθουσα συνεδρίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, Κάρπαθος. 'Εκθεση σχεδίων και χαρακτικής. Οργάνωση : Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.
- 1994. Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου. 'Εκθεση Νεοελληνικής χαρακτικής από τη συλλογή της Δημ. Πινακοθήκης Ρόδου. Οργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου.
- 1994. Έκθεση των συνεργατών της γκαλερί «ΑΡΓΩ» Αθήνα.
- 1995. Έκθεση των συνεργατών της γκαλερί «ΑΡΓΩ». Κύπρος.
- 1995. Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου. 'Ελληνες ζωγράφοι ζωγραφίζουν για
τη Δωδεκάνησο. Οργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου
- 1997. Γαλλικό Ινστιτούτο Ρόδου, Ρόδος, Κως, Πάτμος, Αθήνα, περιοδεύουσα έκθεση στα πλαίσια των γιορταστικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Οργάνωση: Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο ΑΕΝΑΟΝ και Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ροδίων.
- 1998. Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, «Εικαστικά και Λογοτεχνικά Παράλληλα», ΑΕΝΑΟΝ, περιοδεύουσα έκθεση. α) Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, «Δημήτρια», Δήμος Θεσσαλονίκης – ΑΕΝΑΟΝ. β) Αθήνα
- 2000. World Fine Art Gallery, New York, Broadway
Μεταφορά της Έκθεσης από τη Νέα Υόρκη.
- 2001. α) Μύλος, Θεσσαλονίκη
β) Μιλλένιουμ, Πάτρα
- 2001. Δημοτική Πινακοθήκη Χίου, «Άνθρωποι και άνθρωποι». Οργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Χίου.
- 2001. Ανατολική Θόλος Αρχαιολογικού Μουσείου, Ρόδος, ΟΠΑΔ - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου.
- 2002. Muzeul De Arta Cluj, Ρουμανία.
- 2002. Βερολίνο
- 2003. Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο Αίγινας – ΑΕΝΑΟΝ, «Καζαντζάκεια», 2003.
-2008. Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πεταλούδων, διοργάνωση Στέγη
Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.
2009-2012. Φωτογραφική έκθεση με θέμα ‘’Δρόμοι’’,Ρόδος-Σύρος,
διοργάνωση «’Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...