Δημήτρης Γάκης : Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με την γραμμή Καμείρου Σκάλας – Χάλκης – Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή

Δελτίο τύπου

Δημήτρης Γάκης : Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με την γραμμή Καμείρου Σκάλας – Χάλκης – Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή

 

Ο βουλευτής  Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη ς  Γάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκηκαι τον καλεί να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Ρόδου-Χάλκης.

Όπως αναφέρει  στην ερώτηση του,  σε πρόσφατη επώνυμη ανοικτή καταγγελία και αναφορά στη Δικαιοσύνη από Δημοτικούς Συμβούλους της Χάλκης, σημειώνεται οτι η διακοπή από τα μέσα Φεβρουαρίου 2023 της συγκοινωνιακής γραμμής Καμείρου Σκάλας – Χάλκης, έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων της Χάλκης, «οι οποίοι ζουν καθημερινά με τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει, καθώς και τον φόβο των αναπάντεχων σοβαρών ιατρικών προβλημάτων που χρειάζονται άμεση μετακίνηση προς την Ρόδο, όπως συνέβη ήδη σε δύο σοβαρές περιπτώσεις».

Επειδή η συγκοινωνιακή επικοινωνία των μικρών νήσων της Δωδεκανήσου είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την μείωση της απομόνωσής τους και την κοινωνική και οικονομική συνοχή ερωτάται ο Υπουργός τι προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση της συγκοινωνίας με την οποία θα επιστρέψει στους κατοίκους το αίσθημα ασφάλειας για την ζωή τους αλλά και τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού.

 

Η Ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη

 

 

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
 

Θέμα: «Οι Δωδεκανήσιοι δικαιούνται λειτουργικές, απρόσκοπτες και ποιοτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τη γραμμή Καμείρου Σκάλας – Χάλκης»

 

Οι κάτοικοι των μικρών ακριτικών νησιών της Δωδεκανήσου ανησυχούν έντονα για τα συχνά προβλήματα που εμφανίζονται στην επικοινωνία τους, τόσο με τα μεγαλύτερα νησιά (Ρόδος, Κως), όσο και με την ηπειρωτική χώρα (Πειραιάς). Η κάλυψη των «επιδοτούμενων γραμμών» προς τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, οι νησιώτες, θέλουν να γίνεται με μεταφορικές συνδέσεις, που να λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά, δημογραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Αρχιπελάγους και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια να προγραμματίζονται στη βάση των δικών τους πραγματικών αναγκών με αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές συγκοινωνιακές γραμμές.

 

Πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν διαμαρτυρίες και καταγγελίες από κατοίκους, φορείς και αυτοδιοικητικές παρατάξεις για την ανορθολογική κατάσταση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χάλκης με τη Ρόδο, ανησυχούν έντονα τους κατοίκους του νησιού και αναδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα με την οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τα προβλήματα της νησιωτικής μας περιφέρειας. Προτάσσοντας, δυστυχώς, μια πολιτική που βάζει εμπόδια αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των μικρών ακριτικών νησιών με ουσιαστικές πρόνοιες του Κράτους που βοηθούν νησιωτικές κοινωνίες, όπως είναι η  απρόσκοπτη και ποιοτική συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιωτών. Μια νησιωτική πολιτική, που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την υλοποίηση, ανάμεσα στα άλλα, του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ).

 

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη επώνυμη ανοικτή καταγγελία και αναφορά στη Δικαιοσύνη από Δημοτικούς Συμβούλους της Χάλκης, η διακοπή από τα μέσα Φεβρουαρίου 2023 της συγκοινωνιακής γραμμής Καμείρου Σκάλας – Χάλκης, έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων της Χάλκης, «οι οποίοι ζουν καθημερινά με τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει, καθώς και τον φόβο των αναπάντεχων σοβαρών ιατρικών προβλημάτων που χρειάζονται άμεση μετακίνηση προς την Ρόδο, όπως συνέβη ήδη σε δύο σοβαρές περιπτώσεις», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού Δωδεκανησιακού Τύπου.

 

Επειδή, η συγκοινωνιακή επικοινωνία των μικρών νήσων της Δωδεκανήσου είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την μείωση της απομόνωσής τους και την κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Επειδή, είναι επιτακτική ανάγκη ο σεβασμός στην απρόσκοπτη λειτουργία και την ακρίβεια εκτέλεσης των δρομολογίων με τη Ρόδο, τη στιγμή που η νήσος Χάλκη είναι άμεσα εξαρτημένη από τις ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί για να λειτουργήσει άμεσα η συγκοινωνιακή γραμμή «Καμείρου Σκάλας – Χάλκη», ώστε να διασφαλιστεί ο ορθολογικός προγραμματισμός στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της νήσου με ελάχιστο για την τοπική μικρο-νησιωτική κοινωνία μεταφορικό κόστος;
  2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός/σχεδιασμός δρομολογίων που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετάβαση και την επικοινωνία των κατοίκων των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου με τη Ρόδο που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες των νησιωτών και θα καλύπτει βασικές ανάγκες μετακίνησής τους, ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων συμπολιτών μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Γάκης Δημήτρης

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...