Δήλωση του Δημήτρη ΓΑΚΗ για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Ρόδο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Δήλωση του Δημήτρη ΓΑΚΗ για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Ρόδο»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μετά από την ολοκλήρωση της περιοδείας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Ρόδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα είναι μια μέρα πένθους για τη Ρόδο. Για τις ανθρώπινες απώλειες που όλοι στην Ελλάδα θρηνούμε, για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από το απρόβλεπτο, καταστροφικό και πρωτοφανές συμβάν που η φύση επεφύλαξε για το νησί μας, σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού. Τόσα χρόνια, επικεντρώθηκε στη δημιουργία της τουριστικής βιτρίνας και υποβάθμισε ακόμα και τα βασικά έργα υποδομών. Η εικόνα της ιρλανδικής διάβασης στη γέφυρα της Κρεμαστής και η μετατροπή των χειμάρρων σε δρόμους καλύπτοντας τις κοίτες τους, καταδεικνύει τις προτεραιότητες του ‘κράτους της επιδερμικής αντιμετώπισης’ και της υποτίμησης της ζωής των πολιτών του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη σε όλους τους πληγέντες συμπολίτες μας που δοκιμάζονται σκληρά τις δύσκολες αυτές ώρες της αποκάλυψης των συνεπειών απ’ τη θεομηνία. Κάποιοι φταίνε γι’ αυτό.
Την ίδια στιγμή, τα λόγια δεν αρκούν, πρέπει να δράσουμε ΑΜΕΣΑ: Για την ανακούφιση των πληγέντων, για την αποκατάσταση των ζημιών και για την επανόρθωση από φυσικές καταστροφές. Χρειάζεται η άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης για την αποδέσμευση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Η χρηματοδότηση πρέπει να εξασφαλιστεί αμέσως. Και να δοθεί στους δικαιούχους – το συντομότερο δυνατό!
Σε αυτή την κατεύθυνση,  της άμεσης ενεργοποίησης, θα είναι και οι πρωτοβουλίες μας στον Ελληνικό Κοινοβούλιο και όπου χρειαστεί να παρέμβουμε θεσμικά. Για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Για αποκατάσταση των ζημιών και τη δημιουργία ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων στη Ρόδο.
Τέλος, τίθενται αμείλικτα τα ερωτήματα για την λειτουργία του Καλλικράτη, την υποβάθμιση των δομών και του ρόλου της πολιτικής προστασίας – που πρέπει επιτέλους να έχει μόνιμη και άρτια στελεχωμένη και εξοπλισμένη μονάδα στη ΡΟΔΟ - και φυσικά, το κρίσιμο ερώτημα της χρηματοδότησης των τοπικών δομών, υπεύθυνων για όλα τα ζητήματα που αφορούν στις έκτακτες καταστάσεις στη Δωδεκάνησο.
Δεν υπάρχει Κράτος χωρίς στήριξη της περιφέρειας, χωρίς δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, χωρίς να ληφθεί υπόψη η νησιωτική ιδιαιτερότητα της χώρας».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...