Γιώργος Χατζημάρκος: "Προϋπόθεση το περιεχόμενο" - Συνέντευξη για τον Καλλικράτη και όχι μόνο...

«Η διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος και η χώρα απαιτεί την νομοθετική αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης και τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου λειτουργίας. Δεν αρνούμαι να μπω και στη λογική των αλλαγών στο χωροταξικό του Καλλικράτη αλλά η προϋπόθεση είναι το περιεχόμενο. Μόνο αφελείς καταναλωτές επιλέγουν με μοναδικό κριτηρίου την συσκευασία» δηλώνει στη Γνώμη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ Ρόδου Γιώργος Χατζημάρκος και προσθέτει: «Δεν σχεδιάζεις διοικητικές δομές με μοναδικό κριτήριο τα εσωκομματικά σου προβλήματα. Δεν σχεδιάζεις το μέλλον ενός τόπου με στόχο την βελτίωση των εκλογικών σου πιθανοτήτων. Τόσο απλή και τόσο πολιτική είναι η θέση μου. Όχι ευκαιριακή, όχι υπαγορευόμενη από προσωπική ατζέντα».  
Όσο για αυτούς που άνοιξαν την συζήτηση για το χωροταξικό ο κ. Χατζημάρκος δηλώνει ότι « με τον τρόπο που το έκαναν , έβλαψαν την ευκαιρία να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για τια απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη λειτουργία των δήμων».
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος μιλά για όλα τα θέματα της επικαιρότητας ενώ για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές σημειώνει ότι ο χρόνος που μεσολαβεί λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιόδου ισοδυναμεί με αιώνα…Αναφέρεται στις προτεραιότητες του μέχρι τότε: «Οι δικές μου προτεραιότητες δεν αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και παραμένουν σταθερές, να είμαι όσο πιο κοντά μπορώ στην κοινωνία και να είμαι όσο πιο χρήσιμος μπορώ στον τόπο μου από την θέση του ερασιτέχνη της πολιτικής».
Αναφέρεται στην  αποχώρηση του Μανώλη Σαββή από το δ.σ της Ρόδου όπως και στο μέγα σκάνδαλο με την εισφορά σε γη και χρήμα. Για τον Κ. Σαββή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας λέει ότι δύσκολα μπορεί να πιστεύει ότι ο μοναδικός λόγος της παραίτησης του ήταν η διαφωνία του με τον Περδίκη για τις Πηγές Καλλιθέας.  Οσο για  το θέμα με την εισφορά ο κ. Χατζημάρκος τονίζει: «Μέσα από την μελέτη του θέματος μπορεί κάποιος να έχει μία πλήρη εικόνα σχετικά με το πώς έφτασε ο τόπος μας στην σημερινή κατάντια.
Είναι σκάνδαλο με όλη την σημασία του όρου και έχει ζημιώσει την Ρόδο πρωτίστως περιβαλλοντικά και δευτερεύοντος οικονομικά.
Εντυπωσιάζει, η πλήρης ατιμωρησία και η παντελής έλλειψη ευαισθησίας ως προς την ανάληψη της πολιτικής, έστω, ευθύνης. Δική μας ευθύνη είναι να αναδείξουμε ζητήματα, να φωτίσουμε τις σκοτεινές πλευρές, να πληροφορήσουμε με ακρίβεια και αυτά όλα τα έχουμε πράξη επιμελώς. Όσο δυσάρεστη και να είναι η αλήθεια, σήμερα περισσότερο από ποτέ, παραμένει μονόδρομος».
Η Συνέντευξη του Γιώργου Χατζημάρκου
Ε:Να ξεκινήσω από το χωροταξικό του Καλλικράτη στη Ρόδο. Τι εκτιμάτε,
θα αλλάξει;
Α:Να ξεκινήσουμε από το ότι δεν έχω καμία σχέση με τους κάθε λογής επαγγελματίες διαδρομιστές που κυκλοφορούν σε αφθονία στον τόπο μας. Το αν και τι θα αλλάξει, θα σας το απαντήσει η Κυβέρνηση.  

Ε: Πως εξηγείτε την προσπάθεια μιας μικρής ομάδας της ΝΟΔΕ να αλλάξει το
χωροταξικό στη Ρόδο ντε και καλά, λίγο πριν από τις εσωκομματικές εκλογές;
Α: Ξεκινώντας από το ότι  είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να καταθέτει την άποψη και την πρόταση του, οφείλουμε να εκτιμούμε ως καταρχήν αγαθή την πρόθεση του καθενός. Στην πορεία βέβαια κρίνεται ως προς την ουσία η κάθε προσπάθεια αφού αναδεικνύονται τόσο η ποιότητα όσο και η όποια σκοπιμότητα τυχόν κρύβεται πίσω από αυτή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση κάποιοι από αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία να ανοίξουν το θέμα του αριθμού των Δήμων στο νησί, αδίκησαν την συζήτηση αλλά και το θέμα το ίδιο επιτρέποντας σε ψευτοπαράγοντες να το καταντήσουν μέσο επίλυσης προσωπικών διαφορών ή επιβολής της προσωπικής τους ατζέντας. Και αυτοί που εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία ανέπτυξαν αυτές τις συμπεριφορές και τις μεθοδεύσεις, έβλαψαν την ευκαιρία να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για τις απαραίτητες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.  
Ε:Ευθέως υπέρ του ενός η περισσοτέρων δήμων δεν έχετε
τοποθετηθεί...Όμως από τις τοποθετήσεις σας αντιλαμβανόμαστε ότι είστε
υπέρ του ενός δήμου... Είναι έτσι;
Α:Μόνο στον τροχό της τύχης είσαι υποχρεωμένος να επιλέξεις αριθμό.
Έχω την σταθερή θέση ότι η απόσταση που μας χωρίζει από την ουσιαστική δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να χαράζει και να υλοποιεί την πορεία του τόπου της είναι τεράστια και το κενό αυτό δεν καλύπτεται μόνο με την αλλαγή στο χωροταξικό.
Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα για να το εξαντλούμε στον αριθμό των Δήμων και μόνον ή να το περιορίζουμε στην καμένη λάμπα. Δεν θα κουραστώ λοιπόν να λέω ότι η διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος και η χώρα απαιτεί την νομοθετική αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης και τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου λειτουργίας. Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι δεν αρνούμαι να μπω και στην λογική των αλλαγών στο χωροταξικό του Καλλικράτη αλλά έβαλα προϋπόθεση για αυτό, το περιεχόμενο. Μόνο αφελείς καταναλωτές επιλέγουν με μοναδικό κριτήριο την συσκευασία.
Ο Καλλικράτης λοιπόν χρειάζεται ριζικές αλλαγές σε πολλά σημεία προκειμένου να κτίσει αποτελεσματικές διοικητικές δομές. Μία από αυτές είναι η ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων, που πρώτοι προτείναμε και όλοι στη συνέχεια αγκάλιασαν.
Δεν σχεδιάζεις διοικητικές δομές με μοναδικό κριτήριο τα εσωκομματικά σου προβλήματα. Δεν σχεδιάζεις το μέλλον ενός τόπου με στόχο την βελτίωση των εκλογικών σου πιθανοτήτων.  
Τόσο απλή και τόσο πολιτική είναι η θέση μου. Όχι ευκαιριακή, όχι υπαγορευόμενη από προσωπική ατζέντα.  


Ε:Θα ήθελα να μου σχολιάσετε την αποχώρηση του Μανώλη Σαββή από το δ.σ
και τις σοβαρές κατηγορίες που εκτόξευσε κατά Περδίκη και σία...
Α: Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μοναδικός λόγος που οδήγησε τον κ. Σαββή να παραιτηθεί από Δημοτικός Σύμβουλος είναι η διαφορά αντίληψης στα θέματα διαχείρισης της δημοτικής επιχείρησης που διοικεί ο κ. Περδίκης. Στον βαθμό που οι όποιοι λόγοι τριβής εντοπίζονται στο εσωτερικό της παράταξης του κ. Κουσουρνά, δεν θεωρώ πολιτικά ορθό να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Στον βαθμό που από την επιστολή παραίτησης του κ. Σαββή αναδεικνύονται και ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του Δήμου, τα θέματα αυτά θα τα συζητήσουμε σε χρόνο που να μην  είναι φορτισμένος από την παραίτηση ώστε να μην μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για μικροπολιτική αξιοποίηση αυτής.  

Ε: Στο "σκάνδαλο" της εισφοράς σε γη και χρήμα των ξενοδοχείων πιστεύετε
ότι θα βρεθεί λύση; Οι υπεύθυνοι  θα πληρώσουν;
Α:Μέσα από την μελέτη του θέματος της εισφοράς σε γη ή χρήμα, μπορεί κάποιος να έχει μία πλήρη εικόνα σχετικά με το πώς έφτασε ο τόπος μας στην σημερινή κατάντια.
Είναι σκάνδαλο με όλη την σημασία του όρου και έχει ζημιώσει την Ρόδο πρωτίστως περιβαλλοντικά και δευτερεύοντος οικονομικά.
Εντυπωσιάζει, η πλήρης ατιμωρησία και η παντελής έλλειψη ευαισθησίας ως προς την ανάληψη της πολιτικής, έστω, ευθύνης. Αναδεικνύεται πόσο σαθρή και ανοχύρωτη είναι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, δηλώνεται πόσο ελαστική και επιλεκτική ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας υπήρξε η τοπική πολιτική ηγεσία.  
Ελπίζω να έγινε επιτέλους κατανοητή η, επί τριετία, επιμονή μας να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η απογραφή της Πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, υπηρεσία της οποίας υπήρξε και η Πολεοδομία, ειδικά τώρα που αποκαλύφθηκε ένα μόνο μέρος από όσα η συγκεκριμένη απογραφή έκρυβε.
Δική μας ευθύνη είναι να αναδείξουμε ζητήματα, να φωτίσουμε τις σκοτεινές πλευρές, να πληροφορήσουμε με ακρίβεια και αυτά όλα τα έχουμε πράξη επιμελώς. Όσο δυσάρεστη και να είναι η αλήθεια, σήμερα περισσότερο από ποτέ, παραμένει μονόδρομος.

Ε: Φαντάζομαι ότι προετοιμάζεστε για τις εκλογές του Μαΐου. Ποιες είναι
οι προτεραιότητες που θέτετε;
Α:Πιστεύω ότι ο πολιτικός χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τον Μάιο του 2014, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιόδου, ισοδυναμεί με αιώνα. Οι δικές μου προτεραιότητες δεν αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και παραμένουν σταθερές, να είμαι όσο πιο κοντά μπορώ στην κοινωνία και να είμαι όσο πιο χρήσιμος μπορώ στον τόπο μου από την θέση του ερασιτέχνη της πολιτικής. Με ή χωρίς εκλογές,  από οποιαδήποτε θέση και χωρίς να αναζητώ στους διαδρόμους το μακρύ χέρι που θα με σπρώξει κάπου για να βολευτώ.

Ε: Στις προηγούμενες εκλογές δεν είχατε επιδιώξει τη στήριξη από
κόμματα. Θα επιμείνετε;
Α:Υπάρχει κανείς που αμφιβάλει ακόμα ;
Ε: Ανακοινώσατε ότι θα στραφείτε νομικά κατά τοπικής εφημερίδας. Οι
πολιτικοί είθισται να είναι ανεχτικοί στην κριτική που τους ασκείται. Τι
σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
Α:Στα πολλά χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά έχω έμπρακτα επιδείξει κάθε ανοχή και αντοχή στην κριτική. Στην συγκεκριμένη εφημερίδα, την “Δημοκρατική”, τα δημοσιεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική κριτική, αλλά στρέφονται ευθέως κατά της προσωπικότητας μου με προσβλητικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ξεπέρασαν κάθε όριο και η νόμιμη άμυνα παραμένει Συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα του κάθε πολίτη. Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση του οποιουδήποτε να ασχοληθεί με τα κοινά δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι θέτει τον εαυτό του ανυπεράσπιστο στις ορέξεις του καθενός.  
ΠΗΓΗ: efimerida GNOMI

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...