Γιάννης Παππάς: Επιτακτικές οι αλλαγές στον Καλλικράτη της Ρόδου - Όχι από τρόικα στη 14η Περιφέρεια

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχωρεί  στη Γνώμη ο τέως βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς, λίγες ημέρες μετά από επίσκεψη που έκανε στο Άγιο Όρος. Ο κ. Παππάς μιλά για την μεταρρύθμιση που φαίνεται να ετοιμάζει το Υπουργείο εσωτερικών στον Καλλικράτη της Ρόδου και μας προϊδεάζει για το τι πρέπει να περιμένουμε. «Η εφαρμογή του Καλλικράτη στη Ρόδο αποτέλεσε ένα έκτρωμα έξω από κάθε λογική» σημειώνει και προσθέτει: «Η δημιουργία τριών – τεσσάρων δήμων με μητροπολιτικό δήμο αυτόν της Ρόδου, στον οποίον θα ανήκουν διαχειριστικά οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας είναι η ενδεδειγμένη λύση». Για την 14η Περιφέρεια αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα είναι η τρόικα αλλά παραμένει ως στόχος: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα πέρα ως πέρα δίκοπο αίτημα. Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική και όχι κατ΄όνομα Διοίκηση. Από εκεί και πέρα γνωρίζετε τη στάση και την ανελαστική προσέγγιση της τρόικας. Το δίκαιο αυτό αίτημα παραμένει ανοιχτό και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει και πραγματικότητα».

Μιλά για τις «τοπικές συμμορίες», μια αναφορά του σε πρόσφατες δηλώσεις που συζητήθηκε. Αρνείται να κατονομάσει αλλά «περιγράφει»: «Όσοι λειτουργούν με βάση όχι το συνολικό κοινωνικό συμφέρον αλλά τα προσωπικά τους και μόνο συμφέροντα είναι ξεκάθαρο ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν. Αυτό ισχύει σε όλα τα Δωδεκάνησα. Η κρίση μας το διδάσκει με τον πιο σκληρό τρόπο :οτι  όταν το ατομικό υπερισχύει του συλλογικού και τα ατομικά συμφέροντα χάνονται, οι κοινωνίες διαλύονται».

Υποστηρίζει ότι το κόμμα του Μιχαλολιάκου υπονομεύει τα δημοκρατικά ιδεώδη, τον ανθρωπισμό, διχάζει τη χώρα, υπονομεύει τη σταθερότητα και απειλεί τα εθνικά μας συμφέροντα και τονίζει ότι η «Δημοκρατία είναι ανεκτικό αλλά όχι αφελές πολίτευμα».

Δηλώνει  ότι «η αγάπη του για τα Δωδεκάνησα και τους ανθρώπους της αποτελεί για τον μόνο οδηγό του» χωρίς να αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια…

Μας δίνει τέλος μια εικόνα από το ταξίδι του στο Άγιο Ορος και το …Βατοπέδι: «Στη Μονή Βατοπαιδίου γίνεται ένα σημαντικό έργο που αφορά στο θρησκευτικό και εθνικό πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας μας που με γέμισε με κατανυκτικότητα και υπερηφάνεια. Για τα υπόλοιπα, η ζωή θα δείξει ποια είναι η αλήθεια και πιο το ψέμα και η συκοφαντία».

 

 

 

 

 

 

1.Να ξεκινήσω απο την επικαιρότητα. Είναι δυνατόν η Χρυσή Αυγή να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές;

Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει τον ελληνικό λαό με εκλογές. Και μάλιστα όχι στο όνομά του αλλά για να προκαλέσει αποσταθεροποίηση και να αποκρύψει έστω και προσωρινά, τα ποινικά του αδικήματα. Η Δημοκρατία είναι ανεκτικό αλλά όχι αφελές  πολίτευμα. Έχει τους θεσμούς και τις δυνατότητες να αυτοπροστατεύεται και να διαφυλάσσει τα συμφέροντα των πολιτών.


2. Πως σχολιάζετε αλήθεια τις εξελίξεις γύρω απο το ναζιστικό κόμμα Μιχαλολιάκου...

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με σκοτεινό και εγκληματικό τρόπο. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός αλλά το αποτέλεσμα πρακτικών και ιδεοληψιών που με αφορμή την κρίση υπονομεύουν τα δημοκρατικά ιδεώδη, τον ανθρωπισμό, διχάζουν τη χώρα, υπονομεύουν τη σταθερότητα και απειλούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Αντλούν τα διδάγματά τους από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Ενώ έχουν αναφορές στον ελληνισμό, στην πράξη αποστρέφονται ότι γέννησε ο ελληνικός πολιτισμός. Ενώ επικαλούνται τα λαϊκά συμφέροντα, στην πράξη λειτουργούν ενάντιά τους, δίνοντας πατήματα σε όσους θέλουν να μην ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση για να την έχουν χειραγωγούμενη. Παίζουν το παιχνίδι άλλων και όχι των βασανισμένων Ελλήνων πολιτών. Τώρα όμως όλοι καταλαβαίνουν το ρόλο της.

 

3. Να έρθουμε και στα πιο δικά μας. Η επίσκεψη Μιχελάκη σηματοδοτεί τη δημιουργία τριών δήμων στη Ρόδο; Τι λέτε;

Η εφαρμογή του Καλλικράτη στη Ρόδο αποτέλεσε ένα έκτρωμα έξω από κάθε λογική. Το άγχος του κ. Ραγκούση να το παίξει μεταρρυθμιστής είχε ως αποτέλεσμα να θυσιαστεί κάθε έννοια σύγχρονης διοίκησης. Τα παραδείγματα ορθής εφαρμογής και επιτυχημένης διαχείρισης αφθονούν στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Η δημιουργία τριών – τεσσάρων δήμων με μητροπολιτικό δήμο αυτόν της Ρόδου, στον οποίον θα ανήκουν διαχειριστικά οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας είναι η ενδεδειγμένη λύση. Άλλο η συγκέντρωση και άλλο η διάλυση.
 

4. Τη 14η περιφέρεια Δωδεκανήσου για την οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά στη Ρόδο ο κ. Σαμαράς γιατί ς κόμμα την απεμπολείτε;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα πέρα ως πέρα δίκοπο αίτημα. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη και απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί ως λαϊκίστικη προσέγγιση. Η μορφολογία του νησιώτικου συμπλέγματος του Νοτίου Αιγαίου αναδεικνύει τις τεράστιες δυσλειτουργείς στη λειτουργία της Διοίκησης και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Χρειαζόμασατε μια αποτελεσματική και όχι κατ΄όνομα Διοίκηση. Από εκεί και πέρα γνωρίζετε τη στάση και την ανελαστική προσέγγιση της τρόικας. Το δίκαιο αυτό αίτημα παραμένει ανοιχτό και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει και πραγματικότητα. Ο ορθολογισμός δεν μπορεί να ηττηθεί.
 

5. Σε δηλώσεις σας στο Tv  Kosmos μιλήσατε "για παρέες που λειτουργούν ως συμμορία αναφορικά με το χωροταξικό της Ρόδου και όχι μόνο. Σε ποιους αναφέρεστε; Γενικά σε όσους υποστηρίζουν τον ένα δήμο;...

Όσοι λειτουργούν με βάση όχι το συνολικό κοινωνικό συμφέρον αλλά τα προσωπικά τους και μόνο συμφέροντα είναι ξεκάθαρο ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν. Αυτό ισχύει σε όλα τα Δωδεκάνησα. Οι τοπικές κοινωνίες ξέρουν και πρόσωπα και πράγματα. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους και η κρίση μας το διδάσκει με τον πιο σκληρό τρόπο :οτι  όταν το ατομικό υπερισχύει του συλλογικού και τα ατομικά συμφέροντα χάνονται και οι κοινωνίες διαλύονται.


6. Δεν σας ενδιαφέρει ο δήμος Ρόδου, για την περιφέρεια μάλλον αδιαφορείτε, τελικά τι θα κάνετε; Θα περιμένετε τις βουλευτικές εκλογές;

Η έννοια της αναμονής σε καμιά περίπτωση δεν με εκφράζει. Η πολιτική δράση δεν μπορεί να ασκείται ανά περιόδους. Τα προβλήματα της περιοχής μας απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και συνεπή προσπάθεια και αυτό κάνω, επιχειρώντας να είμαι πραγματικά χρήσιμος στους συμπολίτες μου. Για την τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζετε τις απόψεις μου, από κει και πέρα σας ξαναλέω ότι η μάχη είναι καθημερινή και οι προκλήσεις ανοιχτές. Η αγάπη μου για τα Δωδεκάνησα και τους ανθρώπους της αποτελεί για μένα τον μόνο οδηγό.


7. Να σας ρωτήσω για ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως αυτό με το επίδομα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σας είδαμε να συναντιέστε με τον κ. Σταμούλη...Θα έχουμε κάποια θετική εξέλιξη;

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Στην κρίση αυτός ο κλάδος – και ιδιαίτερα φέτος όλοι κατάλαβαν την αξία του – αποτελεί τη βασική πηγή οξυγόνου της ελληνικής οικονομίας. Οι διαπιστώσεις δεν σημαίνουν τίποτε εάν δεν συνοδεύοντα από συγκεκριμένες πράξεις στήριξης. Οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο αποτελούν κρίσιμο πυλώνα του που οφείλουμε όχι μόνο να στηρίζουμε αλλά και να επενδύουμε στη συνεχή αναβάθμισή τους. Σε αυτό επιμένω χωρίς αστερίσκους και εκπτώσεις. Το στοίχημα του τουρισμού είναι εθνική υπόθεση και δεν χωρούν κοντόθωρες προσεγγίσεις.


8. Πήγατε πρόσφατα στο Αγιο Όρος και συναντηθήκαμε με τον Εφραίμ...Το ...Βατοπαίδι δε σας φοβίζει;

Η δύναμη της Ορθοδοξίας, η ιερότητα του Αγίου Όρους όχι μόνο δεν με φοβίζει αλλά αποτελεί μια ανεξάντλητη κιβωτό δύναμης για τον ελληνισμό αλλά και προσωπικά για τον κάθε Έλληνα. Στη Μονή Βατοπαιδίου γίνεται ένα σημαντικό έργο που αφορά στο θρησκευτικό και εθνικό πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας μας που με γέμισε με κατανυκτικότητα και υπερηφάνεια. Για τα υπόλοιπα, η ζωή θα δείξει ποια είναι η αλήθεια και πιο το ψέμα και η συκοφαντία.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...