Αντώνης Γιαννικουρής:...«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μπορεί να είναι ο μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία και τις πράσινες επενδύσεις»

ΘΕΜΑ: Αντώνης Γιαννικουρής:...«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μπορεί να είναι ο μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία και τις πράσινες επενδύσεις».

- Στην Σύμη παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, για τις εργασίες της ημερίδας «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που διοργάνωσε ο Δήμος Σύμης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη των δράσεων για την ενεργειακή μετάβαση της Σύμης, προς τις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την ενεργή και ρυθμιστική συμμετοχή της κοινωνίας, υπό την αιγίδα της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020.

Ο κ. Γιαννικουρής κατά τον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση, συνεχάρη τον Δήμαρχο Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα για την εξαιρετική και επίκαιρη πρωτοβουλία, που έχει σκοπό να αναδείξει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για τη βιώσιμη και χαμηλού κόστους ενέργεια στα νησιά.

Κατα την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ανέφερε για την ευκαιρία που εντόπισαν οι ειδικοί για καθαρότερη ενέργεια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά:..«Με τον μισό πληθυσμό της ανθρωπότητας σε καθεστώς καραντίνας, η πτώση στη ζήτηση ορυκτών καυσίμων ενέργειας ήταν αναπόφευκτη. Ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι πλέον γεγονός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλωστε εργάζεται συστηματικά, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, καθώς η μετάβαση προς καθαρές μορφές ενέργειας μεταβάλλει τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές», ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα της συμμετοχής στην διαδικασία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης των νησιών — κοινωνία των πολιτών, δήμοι, επιμελητήρια, τοπικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και σχολεία.

Η πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά», η οποία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια στα νησιά, εξασφαλίζοντας ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους νησιώτες, καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να είναι ο μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία και τις πράσινες επενδύσεις (τουρισμός, λιμενικά έργα, έργα υποδομής).

Το Τεχνικό Επιμελητήριο, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τα θέματα της ενέργειας, θα στηρίξει ουσιαστικά όλες αυτές τις δράσεις που είναι προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τα νησιά της Ευρώπης, που είναι για τον τεχνικό κόσμο προτεραιότητα.

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...