Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ-Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου, εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:
Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών βρίσκει ισοπεδωμένη την ελληνική κοινωνία με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πιο εκτεθειμένες από ποτέ.
Είναι κοινός τόπος ότι η κατανάλωση παράνομων –όσο και νόμιμων-ψυχοδραστικών και τοξικών ουσιών  θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική κρίση, όσο ο κάθε άνθρωπος και ιδιαίτερα οι νέοι  θα αισθάνονται δυσφορία, άγχος και ανασφάλεια από την παρακμή, τη μοναξιά, τη βία και τον ανταγωνισμό που έχει επιβάλει στην καθημερινότητά μας η ασύδοτη και άγρια  αγορά. Το αίτημα επομένως για ριζικές κοινωνικές αλλαγές είναι επίκαιρο όσο ποτέ.
Η ραγδαία αύξηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, παράλληλα με την κυρίαρχη συντηρητική-κατασταλτική αντίληψη και πρακτική από την πλευρά της πολιτείας, δημιουργούν συνεχώς νέες στρατιές εξαθλιωμένων ανθρώπων που ζουν περιθωριοποιημένοι στις πόλεις ή μέσα στις φυλακές.
Οι χρήστες ναρκωτικών και οι οικογένειές τους βρίσκονται όμηροι της δυστυχίας και των κυκλωμάτων εμπορίας, χωρίς ορατές εναλλακτικές λύσεις. Οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής προστασίας βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν έχει γίνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα ναρκωτικά, με κατεύθυνση την πρόληψη, την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ριζικά αντίθετος με την ασκούμενη πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έχουν επιλέξει την καθολική απαξίωση των υπηρεσιών  πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης με την τραγική συρρίκνωση των προϋπολογισμών τους, την υποστελέχωσή τους και τη στρέβλωση του προληπτικού και του θεραπευτικού τους ρόλου. Αγωνίζεται στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής αλλαγής στην πολιτική για τα ναρκωτικά και τον εξαρτημένο χρήστη και προτείνει την δημιουργία ενός σχεδίου δράσης με έμφαση στην πρόληψη, το θεραπευτικό πλουραλισμό και τη μείωση της βλάβης, την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη.
Στη Ρόδο είναι γνωστή η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους εργαζόμενους στις  δύο μονάδες που έχουν ως έργο την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας (ΔΙΟΔΟΣ) και την αντιμετώπιση της χρήσης ουσιών και της τοξικοεξάρτησης (Μονάδα Χορήγησης Υποκαταστάτων),  καθώς και του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ  θεωρεί ότι  η για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης χρειάζονται  σύγχρονες προσεγγίσεις και πλουραλιστικές θεραπευτικές μεθόδους.  Η καταστολή της χρήσης ενισχύει και τροφοδοτεί τους εμπόρους ναρκωτικών. Η χρήση ναρκωτικών  ουσιών και η τοξικοεξάρτηση είναι πρωτίστως ψυχοκοινωνικά φαινόμενα. Ο απλός χρήστης έχει ανάγκη από στήριξη και βοήθεια για να βγει από την απομόνωση και το περιθώριο. Δεν είναι ασθενής για πάρει το φαρμακό του, ούτε εγκληματίας για να τιμωρηθεί. Η αντιμετώπιση  του φαινομένου της χρήσης και της τοξικοεξάρτησης είναι ευθύνη της πολιτείας και της κοινωνίας και όχι των ιδιωτών και της αγοράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ  καλεί τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, καλεί την  Περιφέρεια  και τον Δήμο Ροδίων να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία και να πρωτοστατήσουν στις προσπάθειες που γίνονται αξιώνοντας από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ  την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας «ΔΙΟΔΟΣ», της Μονάδας Χορήγησης Υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ και του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ.

                                              Το Γραφείο Τύπου

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...